Sklad vzajemne samopomoči je star 68 let

Dobro je vedeti | apr. '14

Naravnost tragično je, kako slovenska kapitalsko politična naveza načrtno, iz leta v leto, krči socialno državo. Eden od zadnjih posegov v socialno državo je prenehanje izplačevanja posmrtnine in pogrebnine z januarjem 2014 vsem samskim osebam, ki poskrbijo za pogreb pokojnika in imajo mesečni dohodek višji od 606 evrov in družinskim članom pokojnika, če je družinski mesečni dohodek večji od 909 evrov. Ukrep je mnoge družine spravil v stisko, ker nimajo denarja za pokop staršev, saj pogrebni stroški niso majhni. Zadnje čase opažamo, da vedno več prijateljev in sorodnikov namesto cvetja in sveč prispeva svojcem k pogrebnim stroškom. A koliko časa bodo še lahko pomagali? Družine prosijo za enkratno socialno pomoč, da lahko pokopljejo starše ali pa se odrečejo grobu, kar je grob poseg v slovensko kulturo. Kdaj se bo ustavilo siromašenje prebivalstva?
Samo 10 odstotkov pokojnin je višjih od tisoč evrov. Ob taki pokojnini lahko pričakujemo, da si nekaj manj kot 50 tisoč imetnikov lahko prihrani za pogrebne stroške. 185.688 upokojencev, od tega 154.642 starostnih upokojencev pa ima pokojnino med 600 in 1000 evrov. V Sloveniji je navada, da na starost varčujemo za pogreb. Koliko starejših ob tem, da morajo mnogi pomagati družinam nezaposlenih in slabo plačanih otrok, še lahko varčuje za pogreb?
Petindvajset odstotkov slovenskih gospodinjstev ima dohodke manjše od stroškov. Mnoge delavske družine morajo preživeti z manj kot 900 evrov mesečno. Kako bodo ti pokopali svoje starše?
V Zvezi društev upokojencev imamo sklad vzajemne pomoči, ki deluje že 68 let. Iz njega dobijo svojci umrlega člana 235 evrov pogrebnine. Do posmrtnine so upravičeni vsi člani sklada ne glede na višino prejemkov. Pogoj za izplačilo je le redno plačevanje članarine sklada, ki znaša zadnja leta 10 evrov letno in dolžina članstva v skladu. Pogrebnino dobijo izplačano svojci vseh članov sklada, ki so vplačevali v sklad najmanj eno leto (če so bili ob vstopu mlajši od 50 let), dve leti (če so bili ob vstopu mlajši od 60 let) in najmanj 3 leta, če so bili starejši od 60 let. V sklad se lahko vključi tudi zakonski partner člana društva upokojencev. Za sklad že 68 let skrbijo tajnice in blagajničarke društev upokojencev, ki praviloma delajo prostovoljno ali pa za skromno nagrado. Sklad deluje neprofitno, kar pomeni, da iz sredstev sklada pokrivamo le najnujnejše stroške vzdrževanja sklada. Deluje brezhibno in transparentno. Ne bo ugasnil, če bomo v društvih skrbeli za stalen pritok novih članov. Trenutno je v sklad vključenih nekaj manj kot 70.000 članov društev upokojencev. Če se bomo potrudili in podvojili število članstva, bo moč v nekaj letih izplačevati 500 evrov posmrtnine.
Poleg tega, da sklad rešuje stiske svojcev ob smrti članov sklada, ima sklad še en pomen. Deluje solidarnostno, kar pomeni, da tisti, ki vplačujejo v sklad več kot 23 let, prispevajo k plačilu posmrtnine za tiste, ki umro prej. V času, ko dobivajo naši otroci in vnuki v medijih vsak dan sporočila, da je solidarnost nepotrebna izmišljotina socializma, sporočamo mladim mi, starejši, da lahko družba na dolgi rok preživi samo, če goji medsebojno solidarnost ljudi. Pokažimo mladim, da je solidarnost nujna za preživetje vsake družbe.
Pridružite se nam. Dvajset evrov letno, kolikor znašata v povprečnem društvu upokojencev članarina za sklad in članarina za društvo, je moč plačati v nekaj obrokih. V časih, ko postaja boj za pokojnine, za javni zdravstveni sistem, za varno bodočnost naših otrok in vnukov vedno trši, postaja vedno bolj pomembna velikost naše 68 let stare Zveze, saj nam bo le dobro organiziran množični odpor pomagal ohraniti in ponovno zviševati nivo socialne države, kar pomeni, da bo mreža medsebojne pomoči tako gosta, da nihče ne bo pristal na dnu, brez prihodkov in brez bodočnosti. To smo mi, nekdanji uspešni ustvarjalci socialne države, svojim otrokom in vnukom dolžni.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media