Drugo leto svetovalnice za izboljšanje bivanja

Dobro je vedeti | maj '14

Od začetka letošnjega leta so uradne ure svetovalnice za izboljšanje bivanja starejših ob torkih in četrtkih od 12. do 16. ure, še vedno prostorih ZDUS na Kebetovi ul. 9 v Ljubljani Ob izkušeni svetovalki Anji Šonc je ekipo svetovalnice okrepil Pavel Koltaj, koordinatorka projekta ostaja Alenka Ogrin, vodja pa je Tomaž Banovec.
Svetovalnica je začela z delom decembra 2012 kot aktivnost v mednarodnem projektu HELPS. Sofinanciranje svetovalnice se je sicer končalo z iztekom minulega leta, ker pa je nekaj sredstev za delo letos zagotovila mestna občina Ljubljana, svetovalnica deluje naprej, vendar v nekoliko okrnjenem obsegu.
Temeljna cilja svetovalnice sta pomoč starejšim in njihovim družinam pri iskanju optimalne rešitve o bivanju v starosti (svetovanje) ter osveščanje in spodbujanje prebivalstva k bolj prožnemu razmišljanju in ravnanju, kar zadeva bivanje v starosti (promocija).
V minulem letu je v svetovalnici poiskalo nasvet 234 strank, od tega je približno polovica našla svetovalnico po telefonu, 40 odstotkov strank pa jo je obiskalo neposredno, v vseh drugih primerih pa je šlo za stike po elektronski pošti, prek malih oglasov na spletni strani, s pismi ali kako drugače.
Približno tretjina strank je iskala nasvet za prilagoditev stanovanj za varno bivanje, tretjina pa se je zanimala za sobivanje ali za bivanje v stanovanjski skupini starejših. Tretjini strank je svetovalnica posredovala najrazličnejše informacije o oskrbovanih in namenskih stanovanjih, o domovih za starejše (razpoložljivost mest ipd.) in o možnostih oskrbe na domu, jih povezala s centri za socialno delo, pri menjavi stanovanj z nepremičninskimi agencijami, obveščala o rentnem odkupu stanovanj itd. Delo svetovalcev so dopolnjevali upokojeni strokovnjaki, ki so starejšim pomagali na pravnem, arhitekturnem, psihološkem in na drugih področjih. Nemalo starejših uporabnikov je bilo v stanovanjski stiski, zato so jim strokovnjaki ZDUS svetovali pri iskanju rešitev.
Spričo zanimanja uporabnikov se sodelavci v svetovalnici še posebej posvečajo dvema področjema, prilagoditvam bivalnih razmer in sobivanju starejših.
Spomladi lani je izšla brošura Prilagoditve opreme in uporaba pripomočkov za starejše (avtor Rok Grdiša in ekipa svetovalnice). V skladu z geslom Majhni posegi za velike učinke starejše spodbujajo k pravočasnim prilagoditvam bivalnih prostorov in k uporabi pripomočkov, ki olajšajo in omogočajo varno in samostojno življenje starejših doma. Predvidoma maja naj bi izšel ponatis brošure, ki mu bo dodana še vzorčna prilagoditev konkretnega stanovanja, obogatena s fotografijami in pojasnili, kako z majhnimi in relativno poceni posegi izboljšati varnost stanovalcev.
Vedno bolj postaja jasno, da problemov nastanitve, oskrbe in nege starejših v prihodnje tudi pri nas ne bo mogoče reševati zgolj na institucionalni način in da bo treba razširiti dosedanjo mrežo sistema nastanitve, oskrbe in nege starejših.
Sobivanje starejših je ena od možnosti, ki so ji v svetovalnici posvetili posebno pozornost.
Z objavami, delavnicami in okroglimi mizami so spodbudili zanimanje kakih 40 starejših, ki se s z ekipo svetovalnice srečujejo priložnostno. Ugotavljajo, kako bi se lahko ideja sobivanja uresničila pri nas.
S predstavitvami primerov uspešnih praks sobivanja starejših pri nas in v tujini (formalne in neformalne oblike), ekipa svetovalnice preverja pripravljenost starejših, minimalne pogoje, pričakovanja, objavlja strokovna mnenja in išče možne ponudnike za tovrstne bivalne oblike (lastniki hiš, investitorji).
Različni vidiki in mnenja o tej temi so objavljeni v zborniku prispevkov o (so)bivanju starejših Da je skupaj laže biti sam, ki je dostopna tudi na spletni strani svetovalnice.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media