Da ne bo treba vstajati ponoči

Dobro počutje | maj '14

Tiščanje na stranišče ni nikoli prijetno, še najmanj takrat, ko v bližini ni stranišča, ali pa če moti naš spanec. Moški imajo pogosteje težave z nočnim vstajanjem. Statistike kažejo, da naj bi po 50. letu starosti imelo dobrih 40 odstotkov moških t. i. simptome spodnjih sečil (BHP), med katerimi je najpogostejša težava prav pogosto in nenadno tiščanje na vodo.

Med drugimi simptomi gre lahko za občutek, da mehur po odvajanju seča ni popolnoma izpraznjen, pretok seča se med odvajanjem večkrat prekine in znova nadaljuje, curek je upočasnjen ter šibak.
Težave z odvajanjem seča lahko krojijo naše življenje do te mere, da se odrečemo potem ali obiskom, ko vemo, da v bližini ni stranišča. Na ta način lahko zamudimo marsikaj lepega v življenju. Mučno pa je lahko tudi nočno prebujanje in vstajanje, ki moti tudi spanec partnerk. Namesto da bi se zjutraj prebudili čili in spočiti, slab spanec pokvari naš dan. Na srečo obstaja možnost zdravljenja tudi teh moških težav.

Staranje in moško zdravje
Ni nujno, je pa pogosto, da imajo moški hkrati s težavami pri odvajanju seča tudi težave z erekcijo. V obeh primerih so težave večinoma povezane s staranjem. Pri motnji erekcije so sicer najpogostejši vzroki povezani z drugimi boleznimi, kot so visok krvni tlak, srčna obolenja in sladkorna bolezen. BHP pa je lahko vzrok za povečano prostato in le zdravnik lahko potrdi, ali so težave povezane z BHP ali pa gre za resnejše stanje, kot je rak prostate. Tako pri zdravljenju simptomov BHP, kot tudi pri zdravljenju motnje erekcije je potreben pregled pri zdravniku, ki bo predpisal ustrezno zdravljenje. Ob tem naj opozorimo še na to, da lahko motnjo erekcije povzročijo tudi nekatera zdravila. Pogovorite se o tem z zdravnikom, saj vam lahko predpiše druga zdravila, ki ne povzročajo teh težav.
Predlani je bila na pobudo družbe Eli Lilly tudi Slovenija vključena v raziskavo o spolnih navadah. V njej je sodelovalo blizu tisoč prebivalcev, ki živijo v partnerskih zvezah. V tej raziskavi se je potrdilo, da nam je spolnost pomembna in da Slovenke in Slovenci spolno ostajamo živahni tudi v zrelih letih. V spolnosti redno vsaj dvakrat na teden uživa skoraj polovica tistih, ki živijo s partnerjem, po 60. letu starosti pa je povprečje še vedno enkrat na teden. Kar pa se je v raziskavi pokazalo kot šibka točka, je pogovor o težavah v spolnem življenju. To pomeni, da je marsikomu nerodno priznati, da njegova moškost peša. V resnici to ni nič posebnega, saj gre za posledice staranja. To pa še ne pomeni, da tudi v zrelih letih ne bi mogli živeti polnega življenja. Na srečo je dovolj možnosti za učinkovito zdravljenje tako motnje erekcije, kot tudi težav, povezanih s pogostim in nenadnim tiščanjem na vodo. Le pogum je treba zbrati in se odpraviti k zdravniku.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media