Naredimo mlinček

Prosti čas | maj '14

Ob lepem vremenu nas kar vleče ven, na sprehod ali na prijeten piknik ob potoku, kjer bo voda kmalu že primerna za kopanje. Predlagamo, da za zabavo vašim najmlajšim izdelate mlinček, igračo, ki je razveseljevala že naše dede in pradede, in na katero smo ob poplavi sodobnih tehničnih igrač že kar malce pozabili.
Potrebujemo le oster žepni nož. Poiščemo in odrežemo za palec debelo leskovo palico, ki naj bo dolga kakih 60 cm, in ji olupimo lubje. Pol je porabimo za izdelavo osi, pol pa za lopatici. Os izrezljamo tako, kot kaže risba. Na obeh straneh naredimo tečaja, da se bo os lahko enakomerno vrtela in ne bo zdrsnila iz ležišča. V sredini izrezljamo luknjo za lopatici in jo na eni strani podaljšamo v utor, po katerem bomo potisnili prekrižani lopatici v ležišče. Lopatici naredimo iz preostale polovice palice tako, da jo vzdolžno razkoljemo na pol, in iz vsake polovice oblikujemo približno enaki ploščati letvici, ki naj ne bosta debelejši od pol centimetra. Eno na sredini zarežemo z obeh strani, v drugo pa izrezljamo odprtino, ki je visoka toliko, kot meri širina letvice, in široka nekoliko manj, kot prva letvica na najožjem srednjem delu. To je potrebno zato, da lahko potisnemo prvo letvico skozi luknjo v drugi in jo na sredini zaukamo pod pravim kotom. Tako so vse lopatice pravokotne na smer vodnega toka.
Križ iz letvic, ki ga dobimo, vstavimo v sredino osi tako, da odmaknemo prožno pero na osi in potisnemo lopatice v križišče. Po želji lahko pero pritisnemo k osi in jo povijemo s trakom iz lubja ali s tanko, žilavo vrbovo vejico. Če smo bili pri izdelavi dovolj natančni, to niti ne bo potrebno. Potrebujemo še dve rogovili, na kateri postavimo mlinček, obe palici na spodnjem, debelejšem koncu nekoliko zašilimo, da ju bomo lažje zapičili v dno potočka.
Mlinček postavimo na primerno mesto ob bregu, kjer je voda dovolj plitva. Če želimo močnejši tok, potem del struge zajezimo oziroma ga pregradimo s prodniki in od tod usmerimo tok proti mestu, kjer se bo vrtel naš mlinček. Ozko korito kanala prav tako oblikujemo s kamni.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media