Drugačne okrasne blazine

Prosti čas | maj '14

Dodatne blazine na sedežih ne omogočajo le udobnega sedenja, temveč so tudi dekorativne. Z zamenjavo prevlek lahko hitro in učinkovito osvežimo prostor.

Prevleko za blazino lahko sešijemo iz ostankov dekorativnega blaga za zavese ali za prevleke sedežne garniture. Lahko jo spletemo, skvačkamo ali celo stkemo. Blazino lahko okrasimo z gumbi, vrvicami ali koraldami. Lahko jo obšijemo z volno živahnih barv ali nanjo našijemo aplikacije iz blaga ali usnja, pa čipke ali cvetje iz blaga. Okrasje lahko tudi izvezemo. Blazino ali prevleko lahko porišemo ali potiskamo z uporabo žigov ali šablon.

Prevleka iz odsluženega puloverja
V omari imamo pulover, ki nam ni več prav, a ga ne moremo zavreči ali oddati, ker nas nanj vežejo lepi spomini. Zakaj ga ne bi uporabili za prevleko okrasne blazine? Ne potrebujemo veliko znanja, pa tudi šivalnega stroja ne. Blazino ali polnilo »oblečemo« v pulover, zašijemo vratni izrez. Spodnji del puloverja spodvijemo in prav tako zašijemo. Rokava uporabimo za dekoracijo, lahko jih prekrižamo, zavežemo, spnemo z broško in podobno, skratka, prepustimo se trenutnemu navdihu.

Naj navdih ne pozna meja
Pri izdelavi prevlek in okraševanju blazin se prepustimo domišljiji. Blazino lahko ovijemo z zanimivim kosom tkanine, z manjšim prtom, večjo ruto ali s šalom. Blazino položimo diagonalno na kos blaga. Zavežemo z umetelno izdelanim vozlom, spnemo z veliko varnostno zaponko, ki jo lahko okrasimo ali našijemo okrasni gumb in še in še …
Iz dveh rut ali dveh prtičkov dobimo dvostransko prevleko, ki je ni treba šivati. Dva kosa blaga le zvežemo skupaj na vseh štirih vogalih blazine, vozli so vidni ali pa jih spodvijemo. Pomagamo si z elastikami ali vrvicami.»Začasno« prevleko lahko na hitro izdelamo iz ekoloških vrečk (iz blaga ali drugih razgradljivih materialov). Blazino enostavno vložimo v vrečko in ročaja umetelno zavežemo.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media