Izplačilo letnega dodatka bo julija

Izplačilo letnega dodatka bo julija

Dobro je vedeti | jun. '14

Med pravice, zagotovljene z obveznim pokojninskim in invalidskim zavarovanjem in urejene z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), sodi tudi pravica do letnega dodatka. Navedeni zakon podrobneje določa, kdo je upravičen do dodatka, v kakšni višini in kdaj, medtem določitev njegove višine prepušča zakonu, ki ureja izpolnjevanje proračuna države.

Iz ZPIZ-2 sledi, da se letni dodatek določi v dveh različnih višinah, v nižjem in višjem znesku, možna pa so tudi izplačila sorazmernih delov teh dveh zneskov. Do višjega zneska so upravičeni prejemniki s pokojnino, ki je enaka ali nižja od 55,63 odstotka najnižje pokojninske osnove, do nižjega zneska pa prejemniki pokojnin, ki presegajo omenjeno mejo, uživalci delnih pokojnin, uživalci pokojnin, ki so vnovič vstopili v zavarovanje in se jim še naprej izplačuje določen del pokojnine, ter prejemniki določenih nadomestil iz invalidskega zavarovanja. Letni dodatek mora zavod izplačati skupaj s pokojnino za maj tekočega leta, s soglasjem finančnega ministra pa ga je mogoče izplačati v več obrokih in tudi kak mesec pozneje.
Letos bo pokojninski zavod zaradi zaostrenih finančnih razmer v soglasju z ministrom za finance letni dodatek izplačal skupaj s pokojnino ali z drugim prejemkom za mesec julij.
Zakon o izpolnjevanju proračuna Republike Slovenije za leti 2014 in 2015 (ZPPRS1415) določa višino letnega dodatka za navedeni dve leti nekoliko drugače, kot bi to sledilo iz določb ZPIZ-2, ki smo jih na kratko povzeli v uvodu. Izplačilo tega prejemka namreč zakon omogoča nekoliko ožjemu krogu prejemnikov. Izplačilo dodatka je zagotovljeno le upravičencem, določenim v ZPIZ-2, katerih prejemek (pokojnina ali ustrezno nadomestilo iz invalidskega zavarovanja) v mesecu njegovega izplačila ne presega 622 evrov. Tem upravičencem bo lahko zavod izplačal katerega od treh različnih zneskov ali njihove sorazmerne dele, odvisne od višine in vrste prejemka, ki jim ga zavod izplačuje, in sicer:
- 367,95 evra, če njihova pokojnina dosega 414 evrov ali manj
- 223,65 evra, če je njihova pokojnina od 414,01 evra do 518 evrov in
- 166 evrov, če je njihova pokojnina od 518,01 evra do 622 evrov.
Uživalcem starostnih, predčasnih in invalidskih pokojnin, ki se jim skupaj s pokojnino izplačuje tudi del vdovske pokojnine, uživalcem družinske pokojnine, ki se jim izplačuje tudi družinska pokojnina po drugem od pokojnih roditeljev, uživalcem delnih pokojnin in uživalcem pokojnin, ki so vnovič vstopili v zavarovanje in zaradi tega prejemajo le sorazmerni del pokojnine, ter določenim uživalcem nadomestil iz invalidskega zavarovanja (nadomestil po ZPIZ-92, delne invalidske pokojnine po ZPIZ-1, nadomestila za čas poklicne rehabilitacije, začasnega nadomestila in nadomestila za invalidnost po ZPIZ-1 in ZPIZ-2 ter delnega nadomestila po ZPIZ-2) pa se pod pogojem, da skupno izplačilo prejemkov ali prejemka ne presega 622 evrov, izplača letni dodatek v znesku 166 evrov ali v ustreznem sorazmernem delu.
Ustrezni sorazmerni del letnega dodatka se izplača uživalcem pokojnin, priznanih po mednarodnih pogodbah, ki se jim izplačujejo v sorazmernem delu, uživalcem družinskih ali vdovskih pokojnin, ki se izplačujejo ločeno, pa uživalcem delnih pokojnin in pokojnin, ki se zaradi vnovičnega vstopa v zavarovanje izplačujejo v sorazmernem delu. Višino izplačanega sorazmernega dela letnega dodatka v teh primerih pogojuje višina sorazmernega dela izplačane pokojnine ter število upravičencev.
Sorazmerni del letnega dodatka pa bo mogoče izplačati tudi novim prejemnikom pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja ali upravičencem, ki jim pravica do pokojnine ali nadomestila preneha do konca meseca, v katerem se izplača letni dodatek. V teh primerih pa je višina izplačanega sorazmernega dela letnega dodatka odvisna od čas trajanja pravice do pokojnine ali nadomestila v posameznem letu.
Upravičencem do letnega dodatka, ki bodo pravico do pokojnine ali ustreznega nadomestila iz invalidskega zavarovanja pridobili po juliju, pa se bo letni dodatek izplačal skupaj z izplačilom prve pokojnine ali prvega nadomestila.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media