Vaš svetovalec – Dušan Bavec – junij 2014

Vaš svetovalec – Dušan Bavec – junij 2014

Dobro je vedeti | jun. '14

Upokojitev je vaša odločitev
Bralec v bližnji prihodnosti pričakuje že napovedano odpoved pogodbe o zaposlitvi zavoljo poslovnih razlogov. Čeprav ima pri starosti 58 let status starejšega delavca, bo odpoved zakonita, zato mu bo zavod za zaposlovanje zagotovo priznal denarno nadomestilo. Pogoje za starostno upokojitev bo namreč izpolnil čez dobro leto in pol, pogoje za predčasno upokojitev pa bi izpolnjeval že čez dobro leto. Ker bi bil v primeru predčasne upokojitve deležen odbitkov ali t.i. malusov v višini 17,4 odstotka, ga skrbi, da mu zavod za zaposlovanje ne bi ustavil denarnega nadomestila z dnem, ko bo izpolnil pogojev za predčasno upokojitev. Preseneča ga tudi presenetljivo visok odbitek, saj je dokupil le 6 mesecev pokojninske dobe, delovne dobe pa bo ob upokojitvi imel 39 let in pol. Njegov znanec je, denimo, kupil 5 let pokojninske dobe, pa se je pred kratkim upokojil brez vsakršnih odbitkov.

Bojazen bralca je popolnoma odveč. Iz določbe 5. alineje 1. odstavka 65. člena zakona o urejanju trga dela namreč sledi, da zavarovancu preneha pravica do denarnega nadomestila z dnevom, ko dopolni starost 65 let ali ko pridobi status upokojenca. Pravica do upokojitve, pa naj gre za predčasno ali starostno, je izključno stvar zavarovanca in torej bralca ne moreta v upokojitev prisiliti ne zavod za zaposlovanje ne ZPIZ. Seveda pa mu po drugi strani nihče tudi ne more prepovedati, da se predčasno upokoji, če si to morda želi. Če bi se bralec odločil za predčasno upokojitev, pa mu to odsvetujem, saj so malusi trajni, seveda pa bi mu zavod za zaposlovanje popolnoma zakonito tudi prenehal izplačevati denarno nadomestilo.
Kar zadeva maluse, pa je treba pojasniti, da je njihova višina odvisna le od razlike med dejansko starostjo zavarovanca in med t.i. polno starostjo, ki je v letošnjem letu za moške 64 let, v naslednjem bo 64 let in 6 mesecev, od leta 2016 naprej pa 65 let. Pri odmeri malusov torej ni pomembno, ali do zahtevanih 40 let pokojninske dobe brez dokupa (v to skupino sodi delovna doba, čas prejemanja denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje in čas porodniške) zavarovancu manjka 5 let ali 6 mesecev. Če pa bi nekomu manjkalo le nekaj dni, bi mu vsak dober strokovnjak svetoval, naj si za manjkajoči del poišče ustrezno zavarovanje, na podlagi katerega bo lahko pridobil pokojninsko dobo brez dokupa in si torej zagotovil upokojitev brez trajnih odbitkov ali malusov.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media