Pridružite se projektu Starejši za starejše!

Dobro je vedeti | jun. '14

V letu 2014 je v projekt vključenih že 295 društev upokojencev. Kot projekt smo ga zastavili pred desetimi leti, saj sicer ne bi bilo mogoče dobiti sredstev za pokrivanje stroškov, ki nastajajo pri humanitarnem delu društev. Prostovoljke in prostovoljci društev, vključenih v projekt, vse leto obiskujejo starejše od 69 let ne glede na to, ali so člani ali ne, in skušajo pri organizaciji pomoči potrebnim povezati vse v kraju, ki nudijo pomoč starejšim. Poskus racionalizacije organizacije pomoči (povezati patronažo, CSD, RKS, Karitas in DU) je tudi najpomembnejši del projekta, hkrati pa pomeni vključevanje vseh, ki jim je v državi naložena skrb za pomoč starejšim, tudi nadzor civilne družbe nad delom javnih služb. Zato je pomembno za starejše v Sloveniji, da se v organizirano medsebojno pomoč starejšim vključijo vsa društva upokojencev. Tako dobijo društva boljši položaj pri pridobivanju občinskih sredstev, polovico sredstev dobijo iz vsote, ki jo zberemo v ZDUS, pridobijo pa si tudi dodaten ugled in pomen v lokalnem okolju.
Ocenjujemo, da smo skupaj z občinskimi sredstvi, ki jih dobijo neposredno društva, vključena v projekt, v letu 2013 zbrali in porabili 446 tisoč evrov, pri čemer so 86 odstotkov teh sredstev dobila društva neposredno (279 tisoč evrov) in posredno (103 tisoč evrov), 14 odstotkov sredstev pa smo porabili za organizacijska dela v ZDUS in v pokrajinah (pokrajinski koordinatorji). V letu 2013 so prostovoljke in prostovoljci opravili 90.300 obiskov vrstnikov, pomagali so 8.087 vrstnikom in opravili 22.762 storitev pomoči.
Dobra organizacija prostovoljnega dela je odločilnega pomena za izvedbo tovrstnih projektov, zato je nujno potrebno nekajdnevno letno izobraževanje koordinatoric in koordinatorjev.
Projekt raste, zato postaja nujno, da del organizacijskih del poteka na pokrajinski ravni. Zato letos uvajamo v organizacijo dela novost. Za osebni dohodek strokovne delavke, sofinanciranje petih zaposlenih strokovnih sodelavk in sodelavcev iz javnih del, ki bodo zaposleni na ravni pokrajin, bomo porabili 15 odstotkov denarja. Za zaposlitev so se odločili v PZDU Zgornje in Spodnje Podravje, Celje, Gorenjska in Zasavje; potrebe severne in južne Primorske v projektu pokriva strokovna sodelavka, zaposlena v projektu Net Age, za potrebe Notranjske, Osrednje Slovenije in Dolenjske z Belo Krajino pa smo na ZDUS zaposlili delavko iz javnih del. Strokovni delavci na pokrajinski ravni bodo deloma pokrivali potrebe projekta, deloma pa bodo v pomoč predsednikom pokrajinskih zvez.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media