OECD o staranju in neenakosti

Dobro je vedeti | jun. '14

Na forumu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj svetovna gospodarska organizacija so organizatorji poudarili, da se bo do leta 2050 povečalo število starejših od 60 let z zdajšnjih 900 milijonov na 2,4 milijarde ljudi, kar utegne zaradi naraščajoče neenakosti v prihodkih, premoženju in zdravju povečati tudi število starejših, ki se bodo znašli v revščini. Mnoge države gradijo solidarnostni pokojninski sistem, žal pa veliko število brezposelnih ne more vanj prispevati in se bodo zato na starost znašli v revščini.
Starejši so pripravljeni delati
Da bi preprečili to, se bodo morali vsi odrasli vključiti v delo, vključno z migranti in ženskami. Naraščajoče število starejših prihaja v starost dobrega zdravja, imajo pomembna znanja in izkušnje in so pripravljeni še naprej prispevati k razvoju družbe. Ključno za hitrejši razvoj je temeljno vprašanje, kako omogočiti starejšim, da ostanejo čim dlje vključeni v razvojne procese. Žal se trenutno mnogi starejši delavci soočajo s stereotipi o starosti in z diskriminacijo. Nujno bomo morali za te ljudi doseči poštene delovne razmere, prav tako pa bomo morali spremeniti kulturo delovnega mesta.
Ker živimo dlje, imamo možnost, da bolj prožno upravljamo naš čas delovne aktivnosti, da delo usklajujemo s skrbjo za otroke in starejše, pri čemer smo delno še zaposleni in je to dodatek k pokojnini. To nam bo omogočilo, da bomo začeli urejati dejstvo, da se milijoni odraslih - najpogosteje žensk - sooča s stisko usklajevanja dela na delovnem mestu s skrbjo za onemogle starše. V mnogih primerih so to delavci iz t. i. 'sendvič generacije', ki mora ob vsem podpirati še materialno odvisne otroke, žal tudi odrasle, ki niso zaposleni. Odgovornost za nego svojcev je eden od razlogov, da se delavci upokojujejo prej, kot so načrtovali. Ureditev delovnih mest tako, da bo prostor tudi za zadovoljevanje potreb po negi svojcev, vključno s politiko izrednih odsotnosti, lahko pomaga neformalnim negovalcem obdržati delo in s tem prispevati k ekonomiji.
Investirati v mlade?
Sama sem bila kot sogovornica vključena v skupino, ki je razpravljala o neenakih možnostih staranja. Ker je moderator načel vprašanje, kam se bolj splača investirati, v mlade ali v stare, sem to njegovo vprašanje odločno zavrnila in požela aplavz. Povedala sem, kakšne so prednosti starejših delavcev, prav tako pa sem tudi poudarila, da je družba celota, ki jo je treba enakomerno razvijati, in da jemanje enim in dajanje drugim vedno prizadene vse generacije. Za primer sem navedla zniževanje pokojnin v Sloveniji, ki starejše peha v odvisnost od finančnih zmožnosti otrok. Navedla sem tudi, da pri nas ne potrebujemo novih stanovanj za mlade, potrebujemo le večjo pomoč vlade družinam, da se bomo starejši selili v manjše, udobnejše in dostopnejše bivalne enote, mladim pa prepustili stanovanja in hiše, grajene za mlade družine.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media