Kratke zdravstvene novičke – junij 2014

Dobro počutje | jun. '14

Klik do izvajalca zdravstvenih storitev
Na prvem portalu zdravstvenih storitev zasebnikov v Sloveniji lahko hitro in zlahka najdete ponudnike zdravstvenih storitev ter vse potrebne informacije, kot so lokacija in izpostave, cene, delovni čas, kontaktni podatki ... Baza ponudnikov, ki delujejo na področju zdravstva in imajo v Sloveniji zasebno prakso,  je iz dneva v dan širša. Za iskanje se ni treba registrirati, pač pa na strani www.zdravstvenestoirtve.net v iskalniku določite zgolj kategorijo, znotraj nje pa podrobneje storitev, nato pa po regijah ali celo po občinah iščete izvajalce. Tako imate tudi možnost primerjati cene storitev.

Prvo regionalno srečanje bolnikov
Hrvaška liga proti revmatizmu je pripravila prvo regionalno srečanje združenj slovenskih, hrvaških in bosanskih bolnikov z revmatičnimi in kostno-mišičnimi boleznimi. Na srečanju v Zagrebu so zdravniki govorili o dostopnosti bioloških zdravil na Hrvaškem in v Sloveniji ter o pomenu biometričnih metod v revmatologiji. Srečanja se je udeležilo tudi nekaj bolnikov iz Slovenije, ki so tako izmenjali svoje izkušnje in s tem pripomogli k večji osveščenosti o pomenu zdravljenja z biološkimi zdravili. V septembru bo podobno srečanje tudi v Ljubljani.

Za lajšanje srbečice
Ko koža izgubi vlago, postane suha, krhka in sčasoma se na njej pojavijo razpoke. Mikroorganizmi in alergeni lahko skozi razpoke vstopajo v kožo ter povzročajo vnetje in srbenje. Vzroki so lahko izsušenost kože, pogoste kožne bolezni, denimo atopijski dermatitis ali alergijske kožne reakcije.
Krema za lajšanje srbečice Bepanderm® vsebuje ceramide – koži prijazne naravne negovalne lipide in fiziološka vlažilna sredstva (dekspantenol, glicerin), ki pomagajo obnavljati kožo. Ne vsebuje pa kortizona niti dišav in konzervansov z znanim dražečim delovanjem. Primerna je za lajšanje težav, ki jih imajo s kožo starejši ljudje, pa tudi kot osnovna nega pri osebah z blagim atopijskim dermatitisom.

Preobremenjene medicinske sestre
Slovenske medicinske sestre so nedavno tega opozorile, da zaradi povečane obremenjenosti komaj še zmorejo opravljati svoje delo in so zaradi tega vse bolj zaskrbljene ne le za lastno zdravje, pač pa tudi za varnost bolnikov in stanovalcev v zavodih.
V sindikatu delavcev v zdravstveni negi menijo, da že samo za oskrbo bolnikov, ki se zdravijo v bolnišnici, manjka približno 1500 medicinskih sester. Zaradi pomanjkanja kadra v bolnišnicah naj bi se dogajalo, da ena medicinska sestra skrbi tudi za tri ali več bolnikov na intenzivni terapiji. V domu starejših pa lahko ponoči ena sestra skrbi za 300 stanovalcev.


Margarina z maslom
Zakaj pa ne? Nova Rama z maslom je namaz iz rastlinske in mlečne maščobe, ki vsebuje 70 odstotkov maščobe in 21 odstotkov masla. Mehak, kremast namaz si lahko v kombinaciji z medom ali domačo marmelado privoščite za zajtrk. Je primeren izdelek za vse, ki se težko odpovedo maslu, in za tiste, ki v izdelkih s pretežno rastlinskimi maščobami pogrešajo masleni okus.

V pričakovanju državnega programa krepitve zdravja

Nevladne organizacije, združene v Mreži NVO 25x25 (več kot 40 jih je in povezujejo več kot 50.000 članic in članov), pričakujejo, da bo slovenski parlament čim prej sprejel tako kratkoročni, kot tudi dolgoročni program krepitve zdravja. Članice mreže so na okrogli mizi ob svetovnem dnevu zdravja  poudarile, da so pripravljene prevzeti še več nalog. Prepričane so, da jih lahko opravijo strokovno korektno in stroškovno učinkovito. Velika prednost nevladnih organizacij je namreč v tem, da delujejo tako na lokalnem (so v neposrednem stiku s prebivalci, tudi s tistimi, ki jih zdravstveni sistem najpogosteje obide), kot tudi na državni ravni ter so odlično organizirane. Številne se tudi povezujejo v mednarodne organizacije in s tem prenašajo dobro prakso iz tujine v Slovenijo, pa tudi obratno. Zlasti so pomembni številni prostovoljci  in prostovoljke, ki učinkovito promovirajo zdravje in zdrav življenjski slog po vsej državi. Zaradi tesne povezanosti s stroko zagotavljajo tudi visoko strokovno raven delovanja. Seveda pa nevladne organizacije pričakujejo več pomoči javnih institucij in države, pa tudi več vlaganj v preventivo. Številne raziskave namreč kažejo, da se vsak v preventivo vloženi evro vsaj šestkrat povrne.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media