Lajšanje težav v menopavzi

Dobro počutje | jun. '14

V obdobju pred menopavzo in med njo nastaja v jajčnikih čedalje manj progesterona, zmanjšuje pa se tudi količina estrogena. Na spremenjeno stanje hormonov se ženske odzivajo različno, le četrtina jih ne občuti značilnih telesnih in psihičnih težav, kot so vročinski valovi, nočno znojenje, vrtoglavice in glavoboli, utrujenost in nespečnost, razdražljivost, motnje koncentracije, pozabljivost in spremenljivo razpoloženje, pa tudi suha koža in izpadanje las. Znaki pomanjkanja estrogena so še bolečine v kosteh in sklepih ter manjša želja po spolnih odnosih.

Vsekakor pa ni zanemarljiv vpliv menopavze na krvožilni sistem. Ker ožilja ne varujejo ženski spolni hormoni, pogosteje obolevajo za srčnožilnimi obolenji, osteoporozo, artritisom, revmatičnimi obolenji, osteoartrozo, inkontinenco, depresijo in rakom. Pogosto se povečajo vrednosti holesterola in maščob v krvi, tako da se pospešeno razvija tudi ateroskleroza.
Nekaj let po nastopu menopavze se zaradi pomanjkanja spolnega hormona estrogena lahko pojavijo težave, kot so občutljiva nožnica, srbeči ali pekoči občutki v intimnem predelu ter pogostejše, pekoče in neprijetno izločanje vode. Prepogosto umivanje ali uporaba neprimernih mil po navadi še poveča te težave, zato izberimo intimno milo s čim nižjo pH vrednostjo. Suho in občutljivo sluznico intimnih predelov pa je priporočljivo negovati in zaščititi s kremami, ki celijo ranice in zmanjšajo vnetje. Učinkovite so kreme z izvlečki soje, črne detelje in grozdnate svetlike, saj zmanjšujejo atrofijo nožničnih tkiv in povečajo njihovo prožnost. Aloe vera, ognjič in drugi izvlečki zdravilnih rastlin pa delujejo protivnetno, pospešujejo celjenje sluznice in pomirjajo srbečico.

Pomoč iz narave

Bolj ali manj uspešno spopadanje s težavami v menopavzi je v veliki meri odvisno od obremenitev ženske ter sposobnosti njenega organizma za uravnavanje spremenjenega hormonskega stanja. Vsekakor pa vplivajo na vsakdanje življenje.
Poleg nadomestnega hormonskega zdravljenja, ki ni primerno za vsakogar, si ženske lahko pomagajo tudi same. Zdrav življenjski slog in zdrava prehrana, dovolj spanja, opustitev kajenja, omejitev uživanja prečiščenih ogljikovih hidratov, alkohola in kofeina, uživanje zadostnih količin vitaminov in mineralov, uživanje omega maščobnih kislin, redna telesna dejavnost, zmerno sončenje, druženje s prijatelji, joga, meditacija ali druge metode umirjanja telesa in duha lahko omilijo ali preprečijo težave zavoljo mene. V pomoč so jim tudi rastlinski pripravki, ki vsebujejo fitoestrogene (naravne snovi, ki so po kemijski strukturi podobni ženskim spolnim hormonom), ti pa pripomorejo k vnovični vzpostavitvi hormonskega ravnotežja. Izboljša se splošno počutje in notranje ravnovesje, spodbujena pa je tudi presnova. Najpomembnejši fitoestrogeni so izoflavoni, ki jih je veliko predvsem v soji in pomagajo tudi ohranjati mladosten videz kože, saj ji dajejo prožnost.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media