Za najbolj gibčne

Za najbolj gibčne

Dobro počutje | jun. '14

V zadnjih dveh številkah Vzajemnosti stopnjujemo razvoj sposobnosti vsega telesa, pri čemer dajemo prednost moči in ravnotežju. Tokrat pa bomo to, kar smo doslej osvojili, še malo začinili, zatem pa se bomo tudi temeljito sprostili.
Ogrevanje telesa je tista, da ne rečem kar sveta dolžnost, ki jo tudi naprednejši rekreativci pogosto opravijo kar preveč z levo roko. Zato se pred prvo vajo zares temeljito ogrejte, ponovite pa tudi vaje iz prejšnje številke. Priporočam, da se tokratne vadbe lotite takrat, ko imate dovolj časa in niste preveč utrujeni. Tako bo največji učinek vadbe na telo in dušo.
Prva vaja je na videz zelo podobna drugi vaji iz prejšnje številke. Razlika je v tem, da je tokratna zelo zahtevna zaradi pravilne drže in napetosti vsega telesa. Delajte jo počasi in z enakomernim dihanjem skozi nos. Po dvigu čim više na prste v vzravnani in rahli razkoračni napeti stoji na nogah, roke najprej močno iztegnite daleč naprej in sprostite ramena ter poravnajte vrat visoko navzgor. Ko v tem položaju lahko vztrajate brez težav, nadaljujte gibanje v rahel počep. Hrbet ob tem ostaja čvrst in vzravnan. Ob tem namenite svojo pozornost moči mišic v spodnjem delu trebuha ter trupu in kolenom, ki naj pokrivajo prste na nogah. To pomeni, da so kolena odprta in narazen. Dokler lahko dihate mirno in neprekinjeno, brez težav ohranjate prikazani položaj. Takoj ko začutite napetost v mišicah ramenskega obroča in ko začno popuščati mišice, ki vzdržujejo telesno držo (mišice trupa in trebuha), se počasi začnite dvigovati in vajo končajte v nasprotnem vrstnem redu, torej s sproščeno stojo, ki je opisana kot zadnja vaja v majski številki.
Po umiritvi začnite s spontanim in sproščenim gibanjem v vse smeri. Po domače temu rečemo tudi zviranje in pretegovanje.
Vajo naredite enkrat in jo ponovite le, če ste dovolj močni, da po nepotrebnem ne boste prenapenjali telesa. Ob redni vadbi boste že po nekaj dnevih zaznali občuten napredek v moči in ravnotežju.
Zdaj pa si privoščimo še razbremenitev. Najprej v blagem predklonu z nežno spuščeno glavo zanihajte z visečima rokama levo in desno. Začutite sproščeno visenje roke čisto iz ramen. Tudi kolena naj bodo sproščeno pokrčena. Posnemajte lutke marionete. Z rokama zanihajte na vsako stran vsaj dvajsetkrat. Ob dvigu telesa stisnite mišice v spodnjem delu trebuha in vdihnite.
Enako sproščeno nadaljujte tudi pri naslednji vaji. Po vzravnavi nagnite telo v stran. Tudi glavo položite na ramo. Povedano po domače, visite v stran in se počutite dobro ob raztezanju stranskih mišic. Ob dvigu se spomnite na vdih in napetost spodnjega dela trebuha. To vajo delamo bistveno počasneje kot prejšnjo.
Za zaključni počitek priporočam, da se toplo oblečete, saj se ob intenzivni sprostitvi hitro zniža telesna temperatura. Lezite na hrbet, zaprite oči in dlani obrnite navzgor. Postopoma in po vrsti sproščajte vse telo po principu, da del, ki ga nameravate sprostiti, najprej močno napnete. Vredno je upoštevati tudi vrstni red: najprej ena in nato druga noga, ena in druga roka, nato boki in zadnjica, trebuh, prsni koš, zgornji del hrbta z lopaticama in vrat (ki ga dodatno sprostite z zasukom glave v obe smeri).


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media