Recepti junij 2014
Rižota z gorgonzolo in pinjolami
Potrebujemo:
pest pinjol
1 čebulo
1 žlico masla
300 g riža za rižoto
sol, muškatni orešček, list lovora
6 – 7 dl zelenjavne ali mesne jušne osnove
100 g gorgonzole ali podobnega sira s plemenito plesnijo
2 dl smetane za kuhanje
Zavremo jušno osnovo. Pinjole previdno popražimo v ponvi, nato jih stresemo na krožnik in prihranimo.
Čebulo drobno narežemo in na maslu svetlo popražimo. Dodamo (neoplaknjen!) riž, počakamo, da postekleni, nato lovor in prvo zajemalko vrele tekočine. Ogenj zmanjšamo na srednjo moč in krepko mešamo, da riž popije vso tekočino. To ponavljamo, dokler ni riž kuhan al dente (kakor testenine), rižota pa kremasta. Navadno zadošča 20 minut.
Tik pred koncem rižoto začinimo z muškatnim oreščkom in odstranimo lovor.
Odstavimo, vmešamo gorgonzolo in smetano, premešamo, potresemo s popraženimi pinjolami in takoj postrežemo.
Različica: Namesto pinjol vzamemo grobo narezane pražene lešnike ali nepražene orehe.
Piškotni koktajl
Potrebujemo:
100 g otroških piškotov
250 g različnega svežega jagodičja
1 – 2 žlici sladkorja
1 – 2 dl jagodnega soka
sadni liker po želji
2 dl sladke smetane
lističi mandljev
Stepemo sladko smetano; na koncu jo sladkamo z žlico sladkorja. Otroške piškote nalomimo in naložimo v kozarce. Preko njih naložimo jagodičje, okrasimo z žlico stepene smetane in posujemo z lističi mandljev.
Tik preden ponudimo, v kozarec previdno nalijemo jagodni sok in liker ter takoj ponudimo.
Jogurtove rezine s sadjem in pirino moko
Potrebujemo:
2 jogurtova lončka polnovredne pirine moke
1/2 lončka olja
1 lonček jogurta
1/2 lončka (rjavega) sladkorja
1 jajce
2 žlički pecilnega praška
lupinico bio limone
ščep soli
sezonsko sadje: češnje, ribez, maline, jagode
Pečico segrejemo na 180 stopinj, model namastimo. Sadje po potrebi narežemo.
V skledi enakomerno zmešamo vse sestavine, razen sadja. Gosto tekoče testo nalijemo v pripravljen pekač, obložimo s sadjem in postavimo v segreto pečico za 20 minut.
Ohlajeno pecivo narežemo na rezine. Ponudimo posuto s sladkorjem v prahu, z dodatkom kepice sladoleda, smetane ali prelito z razredčeno marmelado.