S kolesom ob Vrbskem jezeru

S kolesom ob Vrbskem jezeru

Prosti čas | jun. '14

Če je še kak ljubitelj kolesarjenja, ki meni, da za tovrstno dejavnost ni treba iskati poti zunaj naše domovine, je čas, da se končno prepriča o nasprotnem. Seveda je Slovenija najlepša dežela na svetu, vendar pa tako, kot znajo Avstrijci urediti kolesarske ture, jih pri nas, kot kaže, še dolgo ne bomo. Kolesar se namreč na njihovih neštetih urejenih poteh počuti izjemno varnega in se tako lahko predaja užitkom kolesarjenja in opazovanju pokrajine. Da pa ne bomo govorili na pamet, vas vabim na kolesarski izlet okoli Vrbskega jezera.
Že ko se bližamo Celovcu, nas kažipoti usmerijo k Europaparku, kjer lahko na enem od parkirišč pustimo avto. Kolesarska pot okoli Vrbskega jezera je blizu, kar boste hitro opazili, saj je veliko oznak in seveda tudi kolesarjev. Predlagam, da se usmerite na južno pot, ki je nekoliko bolj razgibana, saj je tudi volje na začetku po navadi več kot proti koncu izleta. Oznake so res dobre in tako rekoč ni mogoče zaiti, vendar je odcepov v druge smeri veliko, zato je treba vedeti za vsaj nekaj krajev, ki jih boste obiskali na poti in obdržali  pravo smer.
Prvi kraj, zaradi katerega se splača malenkost zaviti s poti, je Maria Wörth ali Otok. Romantičen kraj danes leži na polotoku, še pred dobrimi dvesto leti pa je bil na otoku, kot pove njegovo slovensko ime. V tistem času so namreč pri Celovcu zgradili umeten odtok iz jezera - Jezernico (nemško Glanfurt), zaradi česar se je njegova gladina precej znižala. Na najvišjem delu stoji priljubljena romarska cerkev Sv. Primoža in Felicijana, zgrajena še v časih pokristjanjevanja Karantancev v 9. stoletju in je bila kasneje nadgrajena v gotskem slogu.
Iz vasi se povzpnete nazaj na pot ter se usmerite proti Veldnu ali Vrbi na Koroškem, največjemu in najbolj znanemu kraju ob jezeru. V pisnih virih je bila Vrba prvič omenjena že leta 1150. Mestece se je po velikem požaru konec 19. stoletja, ko je pogorela stara kmečka slovenska vas, spremenilo v mondeno letovišče s številnimi hoteli, vilami in znano igralnico. Kraj je temu ustrezno urejen in vreden ogleda. Hkrati je na približno polovico poti, ki se od tu dalje vrača proti izhodišču po severni strani jezera.
Naslednji kraj, ki ga dosežete že po nekaj kilometrih, je Pörtschach ali Poreče. Tudi to je staro naselje, a danes živi predvsem za poletni turizem. V kraju je velikokrat preživljal počitnice skladatelj Johannes Brahms, zato so v hiši, kjer je prebival, uredili muzej.
Pot vas nato večinoma ob obali jezera vodi naprej proti zadnjemu večjemu kraju Krumpendorfu ali Krivi Vrbi. To je najstarejše turistično naselje ob jezeru, saj je bilo najbliže Celovcu, od njega je oddaljeno le sedem kilometrov. V mestecu je veliko hotelov in restavracij ter športno-rekreacijskih objektov in je tipičen primer vrbske riviere. Severno od naselja kraljujeta na vzpetinah gradova Drasing in Horenstein.
Razvoj preostalih krajev ob Vrbskem jezeru se je začel šele z uvajanjem turističnih ladijskih linij sredi 19. stoletja in z gradnjo železnice, ki vas tudi spremlja del poti. Od tu je do cilja le še nekaj obratov pedal. A dneva vam ni treba kar končati, saj celovški Europapark ponuja še nekaj zanimivosti, ki si jih je vredno ogledati, kot so Minimundus, živalski vrt plazilcev in Planetarium.
Kolesarska pot okoli Vrbskega jezera je dolga približno 40 kilometrov  premagali pa boste dobrih 200 višinskih metrov. Ni veliko, je pa zato dokaz tistega, o čemer sem govoril v uvodu, predvsem pa lep izlet.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media