Nadležne in škodljive gostje

Nadležne in škodljive gostje

Prosti čas | jun. '14

Mravlje so pogosta nadloga v hišah, stanovanjih, na balkonih ali terasah. Medtem ko v toplih mesecih vdirajo v stanovanja predvsem črne mravlje z vrta, so faraonke, drobne mravlje, jantarjevo rumene barve, vedno pogostejša celoletna nadloga v naših domovih.
Mravlje živijo v dobro organiziranih kolonijah, ki jih sestavljajo ena ali več matic, nekaj trotov in mnogoštevilne delavke. Zaradi hitrega razmnoževanja so lahko kolonije zelo številčne.
Mravlje z vrta si navadno naredijo mravljišča v zemlji, ob zidovih, pod kamni, v kamnitih razpokah hiš, tudi v krošnjah dreves. Pozimi se zavlečejo globlje v tla in mirujejo, v toplem delu leta pa povsod iščejo hrano in vodo, pri čemer silijo tudi v bivališča ljudi. Nove kolonije nastajajo poleti, ko se razvijejo krilate samice in samci, ki se podajo na svatbeni let.
Faraonke se naseljujejo v notranje in ogrevane prostore zgradb, zato so prisotne tudi pozimi. V stanovanjih lezejo pogosto okoli stikal, električnega omrežja, kuhinjskih elementov, armatur, po pultih in ploščicah. Iz prostora v prostor se selijo po ceveh, električnih napeljavah in zračnikih ter se lahko v kratkem času razširijo po vsej zgradbi.
Faraonke ne gradijo mravljišč tako kot druge mravlje. Preprosta gnezda si naredijo v razpokah v zidu, izolacijskem materialu, tekstilu, ob ceveh s toplo vodo, v parketu, klimatskih napravah, … in tudi v manjših predmetih, ki jih dolgo nismo premikali (npr. med polami papirja, v glasbenih stolpih, TV aparatih, …). Razmnožujejo se skozi celo leto.
Prenašajo tudi bolezni
Mravlje pogosto najdemo v sladkorju, na kruhu, siru, salami, mesu, v medu in na slaščicah. Hranijo se z rastlinsko hrano, npr. s sadjem, semeni, rastlinskimi sokovi, … ter poginulimi živalmi, kot so poginuli insekti in celo vretenčarji. Občasno plenijo razne pajke, žuželke, ličinke žuželk, včasih celo mravlje drugih vrst in njihov zarod, bolj redko črve ali deževnike.
Za mravlje je značilno, da imajo dva želodca. Eden je običajen, drugi, ki se imenuje socialni želodec ali golša, pa služi za shranjevanje tekoče hrane, ki jo lahko kasneje izbljuvajo in razdelijo med druge mravlje v svojem mravljišču.
Za uspešno zatiranje vseh vrst mravelj je najbolj pomembno, da uničimo njihova gnezda in ne samo mravelj delavk, ki jih vidimo v naših bivališčih. Ker so gnezda večinoma na skritih ali nedostopnih mestih, jih z običajnimi insekticidi, ki mravlje uničijo takoj, ne moremo popolnoma zatreti. Zato moramo uporabiti sredstvo, ki deluje počasneje, tako da ga delavke lahko prinesejo do gnezda, kjer kontaminirajo matico in ostale mravlje.
Obenem je pomembno, da vzdržujemo higieno v prostorih, kjer shranjujemo in pripravljamo hrano. Mizo in kuhinjski pult moramo redno čistiti in umivati ter odstranjevati drobtine in druge ostanke hrane s tal. Čez noč ne puščajmo hrane prosto na mizi, ampak jo shranjujmo v hladilniku ali v posodah s pokrovi, ki dobro tesnijo.
Vedeti moramo, da so faraonke tudi prenašalke bolezni. Ugotovljeno je, da grizejo tudi zdravo kožo, predvsem pri dojenčkih in malih otrocih. Povzročitelje lahko prenašajo na svojem telesu ali pa jih raznašajo z iztrebki. Zato moramo vsako hrano, ki jo mravlje onesnažijo, zavreči.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media