Telefoniranje v tujini je lahko drago

Telefoniranje v tujini je lahko drago

Prosti čas | jun. '14

Potovanja in izleti v tujino so bili včasih dokaj preprosti; ko smo bili zdoma, nas nihče ni mogel priklicati, če tega nismo hoteli. No, morda so nas izsledili v hotelu ali nas poklicali na recepcijo kampa, a to se je dogajalo poredko. Tudi mi smo se morali kar potruditi, če smo želeli priklicati domače. Ena od možnosti je bila nakup telefonske kartice, s katero smo klicali iz telefonske govorilnice ali pa smo obiskali pošto, recepcijo hotela ali kampa. Tam smo se postavili v vrsto in ko je bil telefon prost, smo začeli vzpostavljati zvezo, kar pa nikoli ni šlo v prvo. Dandanes je vse drugače.
Tako v Sloveniji, kot v tujini smo s pomočjo mobilnih telefonov dosegljivi ves čas. Če se od telefona oddaljimo, nam zapiše neodgovorjene klice, tako da lahko tiste, ki nas niso priklicali, pokličemo nazaj. Klicanje in uporaba mobilnih telefonov v tujini pa je skoraj vedno stresna. Večina uporabnikov ne ve natančno, kakšni bodo stroški in kaj sploh plačujemo. V bistvu pa je pravilo o tem dokaj preprosto. Če ste pri katerem od naših ponudnikov mobilne telefonije (Mobitel, Simobil, Tušmobil, ...) sklenili naročnino, so možnosti plačila, ko ste v tujini, naslednje:
ko kličete, je strošek klica vaš, a je klic po navadi dražji kot v slovenskem omrežju;
dohodni klic - se pravi klic, ki ga sprejmete v tujini, bo sicer plačal tisti, ki vas kliče, plačali pa boste tudi vi, in sicer za gostovanje v tujem omrežju.
Ko ste v tujini, vam namreč slovensko omrežje tam ni dostopno, zato vaš mobilni telefon deluje v omrežju tujega ponudnika, kar pa morate plačati. Edina izjema so ponekod obmejna območja; tam bo morda delovalo tudi slovensko omrežje.
Če imate mobilni račun s predplačilom, kupite kartico za 5, 10 ali več evrov in z njo napolnite telefon. Edina razlika je, da ne boste mogli klicati v nedogled – ko se vam bo račun spraznil, ne boste mogli več klicati. Zato poskrbite, da bo pred odhodom v tujino vaš račun dobro napolnjen. Rešitev je sicer lahko tudi v tem, da vam prazen račun napolni kdo drug. To lahko stori prek interneta ali SMS sporočila.
Previdno pri prenosu podatkov
Posebna kategorija v tujini je prenos podatkov. Moderni telefoni imajo veliko funkcij, ki uporabljajo prenos podatkov. Take so na primer uporaba interneta, pošiljanje slikovnih MMS sporočil, elektronska pošta, facebook, vremenske napovedi, igrice ... . Dokler prenos podatkov deluje samo takrat, ko je določena aplikacija dejansko v uporabi, to ni problematično, saj imate kontrolo nad tem, kdaj bo deloval prenos podatkov. Problem je v tem, da aplikacije večinoma tudi same uporabljajo prenos podatkov. Elektronska pošta, denimo, pregleduje, ali je prispela novo sporočilo, aplikacije preverjajo, ali je na voljo novejša različica, potrebna posodobitve, igrice pa pošiljajo različna sporočila, povezana z vašim igranjem. Vse te funkcije pa uporabljajo prenos podatkov.
Rešitev za prenos podatkov v tujini je več. Če imate na voljo dovolj sredstev, se zaradi tega ne kaže razburjati, ko pridete domov, mirno poravnate račun. Ker pa nas večina živi z omejenimi sredstvi, je verjetno bolj smiselno poiskati drugačno rešitev.
Denimo tisto, da za vsako aplikaciji, nameščeno na telefonu, določite, kako uporablja prenos podatkov. To je sicer možno, a je potrebna velika natančnost, da pokrijete res vse možnosti. Najbolj zanesljiv je popoln izklop prenosa podatkov za vse primere gostovanja. To možnost imajo telefoni običajno v meniju nastavitve. Za morebitne nujne preglede elektronske pošte ali najnovejše vremenske napovedi, lahko še vedno za kratek čas vključite prenos podatkov ali še bolje, poiščete brezžično wi-fi omrežje in nujne zadeve opravite, ko ste priključeni nanj.
Na področju mobilne telefonije uporabnikom stopa naproti tudi Evropska unija, saj z uredbami niža stroške gostovanj v drugih omrežjih znotraj EU. Konec leta 2015 naj bi tako za uporabnika ne bi bilo več stroškov za gostovanje. Cena uporabe mobilne telefonije, ko boste, denimo, na Portugalskem, Madžarskem ali kjerkoli drugje znotraj EU, naj bi bila od takrat enaka, kot bo takrat veljala doma za vaše omrežje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media