Obnovljeno pohištvo z zgodbo

Obnovljeno pohištvo z zgodbo

Prosti čas | jun. '14

Kose pohištva, ki so nam pri srcu, a jih je že načel zob časa, lahko prenovimo sami. Tako jim vdahnemo novo življenje in jih spremenimo v unikatno pohištvo.
Preden se lotimo prenove, preverimo, v kakšnem stanju je izbrani kos pohištva. Staro mizico, stol, omarico ali predalnik dodobra očistimo in z brusilnikom ali z brusilnim papirjem ročno odstranimo staro barvo ali lak. Če je treba, pred površinsko obdelavo predmet tudi konstrukcijsko utrdimo. Nato ga prebarvamo v poljubno barvo, lahko pa ga prostoročno ali s pomočjo šablon poslikamo z izbranim vzorcem. Izberimo materiale in tehnike, ki jih obvladamo. Priporočljivo je, da uporabimo barve, lazure ali lake ter emajle na vodni osnovi.
Okrašena lesena vrtna klop
Za preprosto poslikavo vrtne klopi lahko izdelamo šablono posameznega lista in cveta ali pa delnega ali celotnega niza. Šablono z izrezanim vzorcem previdno pritrdimo na podlago in prebarvamo z gobico. Lahko pa izdelamo žige ali štampiljke ter klop enostavno poštempljamo z izbranim vzorcem. Pazimo, da je nanos barve enakomeren in ne preveč debel.
Leseni stolček s slovenskim motivom
Motiv za poslikavo obnovljenega in najprej pobarvanega lesenega stolčka sem poiskala v zbirki krasilnega umetnika Ivana Razborška. Vzorec povečamo na primerno velikost in prenesemo njegov obris na zgornjo ploskev stolčka. Nato z debelejšim čopičem na risbo enakomerno nanesemo izbrane barve. Ko se barve popolnoma posušijo, s tanjšim čopičem natančno obrobimo posamezne dele poslikave. Spet počakamo, da se barve obrobe popolnoma posušijo, nato pa poslikavo zaščitimo s tankim in enakomernim nanosom laka na vodni osnovi. Poslikani stolček je lahko okrasna mizica v dnevni sobi ali predsobi, nočna omarica v spalnici, lahko ga uporabimo za sedenje v kuhinji ali na balkonu in terasi. Tudi otroci ga bodo veseli.
Unikatno poslikana starinska omara
Na gradu Sevnica je v »Galeriji krasilne umetnosti Ivana Razborška« na ogled tudi pobarvana omara iz masivnega lesa, katere vrata sem poslikala z ornamenti iz očetove bogate zbirke. Od nekdaj so mi najbolj všeč krasilne prvine, ki so nekoč krasile kožuhe. Naredila sem svoji skici in nato oba vzorca v merilu ena proti ena prerisala na tanek papir. Obrisa obeh motivov sem nato prekopirala na vnaprej pobarvana vrata omare. Poslikavo sem dokončala z barvami za les na vodni osnovi. Ko se je posušila, sem jo še zaščitila z brezbarvnim mat lakom, prav tako na vodni osnovi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media