Portreti na medaljah in plaketah

Zgodbe | mar. '15

Vladimir Štoviček, portret deklice

V Mestnem muzeju Krško je med drugimi zanimivostmi na ogled stalna zbirka likovnega umetnika Vladimirja Štovička. Njegova dela izžarevajo tankočutne značajske poteze oseb, ki jih je ovekovečil v bronu, kamnu in drugih materialih. Največ pa je ustvaril medalj in plaket.

Vladimir Štoviček je bil rojen v Boštanju leta 1896. Naselje z zgodovinsko pomembno kulturno dediščino je kakih osemnajst kilometrov oddaljeno od Krškega. Tu so leta 1911 odkrili halštatske gomile, pri graščini pa so našli rimske grobove z bogatimi nagrobniki.

Štoviček je znanje pridobival v umetnostni šoli v Ljubljani. V letih od 1919 do 1923 je študiral na likovni akademiji v Pragi in Parizu. Kot svobodni umetnik je živel v Leskovcu v bližini Krškega.

Največ je ustvaril medalj in plaket s portreti osebnosti. V njih je združeval kiparsko znanje, slikarsko občutljivost in risarsko spretnost. Medalje in plakete so kovinske ploščice z reliefno podobo, ki jih državljani prejemajo recimo za hrabrost od vojaških ali civilnih oblastnikov, vrhunski športniki pa za izjemne dosežke na olimpijskih igrah ali pomembnih mednarodnih športnih tekmovanjih.

Plakete umetnikov

Moški in ženski akt Vladimirja Štovička

Leta 1925 je Štoviček izdelal plaketo Ivana Cankarja, leta 1947 Franceta Prešerna, leta 1950 in 1951 pa je izdelal še medalji Trubarja in Plečnika. Ocenjevalci Štovičkovih stvaritev so si edini, da je imel umetnik izjemen smisel za likovno ponazoritev značajskih potez upodobljencev. Smisel za karakterizacijo upodobljenca kažejo tudi portreti v bronu in kamnu. Štoviček je ustvaril akte in figuralne kompozicije ter spomenike. Med najbolj znanimi je spomenik Valvasorju, ki stoji pred muzejem v Krškem.

Severovzhodno od Leskovca stoji turnška graščina, imenovana tudi Turn na Vrhu ali Šrajbarski turn. V 17., 18. in 19. stoletju so tu gospodovali grofje Auerspergi. V parku je rodbinska grobnica teh grofov. V njej počiva tudi grof Anton Aleksander Auersperg, znan kot pesnik Anastazij Grün (1806–1876). Bil je državnozborski poslanec na Dunaju. Ko je bil Anton Auersperg kot sedemnajstletni grofič Turjaški gojenec v Klinkowströmovem zavodu na Dunaju, je bil France Prešeren kot študent prvega letnika prava njegov vzgojitelj.

Turnška graščina je bogata z umetninami, kar je vsekakor spodbudno vplivalo tudi na mladega in nadarjenega umetnika Štovička. Tudi tamkajšnjo cerkev zaznamujeta pestra in kakovostna arhitektura ter likovna umetnost. Ohranjeni so tudi kamniti rimski nagrobniki.

Vladimir Štoviček je pri 93 letih umrl v Brežicah. Vse svoje umetnine je podaril krški občini. Največ jih hrani Galerija Štoviček v Leskovcu, kjer je svoj ustvarjalni prostor našla tudi umetnikova hči Vladka Štoviček, akademska kiparka. V parku zaslužnih občanov v Krškem pa stoji tudi doprsni kip Vladimirja Štovička.

Informacije: Mestni muzej Krško, Valvasorjevo nabrežje 4

Odprto od torka do sobote od 12. do 18. ure, ob nedeljah od 14. do 18. ure.

Za najavljene skupine muzej odprejo po dogovoru. Vstop je prost.

Tel. št.: 07 492 11 00, info@mestnimuzejkrško.si

Besedilo in fotografiji: Franček Štefanec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media