Št. 3, marec 2015

  • Vzajemnost je najboljša naložba

    mar. '15

    V tem mesecu sta kar dva ženska praznika, ki sta posebna priložnost, da se spomnimo žena, mam, babic, tet in vseh deklet in jim povemo, da smo veseli, ker jih imamo. Ženske pri nas še vedno opravijo velik del "nevidnega" dela v družini in tudi v družbi. Spomnimo se samo številnih prostovoljk v društvih upokojencev, ki obiskujejo in pomagajo bolnim ter osamljenim starejšim. Ko sem se lani pogovarjala s humoristom in Ježkovim nagrajencem Tonijem Gašperičem, mi je v posebno lepem spominu ostala njegova izjava, da je za dobre stvari v življenju hvaležen ženskam, pri tem je imel v mislih predvsem ženo Jano, ki mu ves čas stoji ob strani in ga podpira. Njun lep odnos se takoj začuti. Tako preproste in lepe besede nam gredo po navadi težko iz ust. A za pohvalo in stisk rok je vsak dan priložnost, ni nam treba čakati na praznike. In tega je vesel vsak človek.

Kazalo

Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk Garancija pri zobozdravstvenih storitvah

Nova Gorica Značilnost prostora ob meji z Italijo od Trente do dela Krasa, ki ga pokriva novogoriška območna enota, je po besedah njenega direktorja Staneta Žgavca predvsem v tem, da krepko občuti posledice gospodarske krize, saj je večje število nekdaj močnih gospodarskih subjektov tako ali drugače prenehalo z delovanjem. Število brezposelnih, ki je bilo pred tem v slovenskem merilu dokaj nizko, se je povečalo in še kar traja. To pa je pomenilo večje potrebe po iskanju informacij o uveljavljanju pravic na tej območni enoti.

Na vprašanja za izboljšanje bivanja starejših odgovarja Pavel Koltaj

Novost za prihodnje upokojence Upokojitev nedvomno pomeni pomemben preobrat v življenju vsakega posameznika. Ne le po mnenju strokovnjakov, temveč tudi izkušnje številnih posameznikov potrjujejo, da se je na ta korak treba ustrezno pripraviti. V nasprotnem primeru lahko nenadna statusna, predvsem pa dohodkovna sprememba, pogojena s prostovoljno, posebej pa še izsiljeno upokojitvijo, dokazano povzroči resne težave. Teh se nekateri dolgo časa ali pa sploh nikoli ne morejo znebiti!

Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Povprečne pokojnine znova nekoliko navzdol Vse od uveljavitve Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) v letu 2013, s katerim so bila med drugim določena tudi nova pravila za usklajevanje pokojnin, so se te zgolj enkrat uskladile. Pa še to zgolj simbolično, za 0,1 odstotkov od 1. 1. 2013. Uskladitev je temeljila na prehodnih določbah ZPIZ-2, medtem ko sistemskih sploh še ni bilo mogoče uporabiti! Njihovo uporabo je onemogočil Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2014 in 2015, ki določa, da se do 31. decembra 2015 pokojnine, ne glede na določbe sistemskega zakona, ne usklajujejo!

Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Gmotni položaj upokojencev V letnem poročilu ZPIZ 2014 je obravnavan tudi gmotni položaj upokojencev, ki se v zadnjem obdobju iz leta v leto slabša.Naj poudarim, da je višina pokojnine posameznika praviloma odvisna od njegove pokojninske dobe in od plač oziroma zavarovalnih osnov za določeno obdobje. Obdobja, od katerih so se zajemale plače oziroma zavarovalne osnove, pa so se spreminjala.

Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

Na premoženjska in druga pravna vprašanja odgovarja mag. Janez Tekavc

ZDUS

Alfi Nipič – glasbena legenda Že več kot 40 let prepeva Silvestrski poljub. Poznajo ga doma in v tujini, še posebej zaradi prepevanja pri ansamblu bratov Avsenik. Še vedno nastopa, pel bo tudi na našem srečanju v Novem Vinodolskem.

Ljudje in dogodki skozi čas

Priljubljen partizanski poveljnik General Lado Ambrožič – Novljan je bil učitelj, letalec, komandant 9. korpusa, častnik v JLA in utemeljitelj narodnostnega gibanja Slovenska pot, ki pa ni zaživelo.

Krpanke kot umetniške slike Mariborčanka Nevenka Žlender oblikuje in šiva krpanke, ki so bolj poznane pod tujim imenom patchwork. Izdeluje tudi nekakšne šivane slike, stenske krpanke – quilte in jih edina v Sloveniji tudi razstavlja.

Šavrinke – ženske s poslanstvom Prepričanje, da so ženske komaj po drugi svetovni vojni prerasle kuhinjo, hišna opravila in vzgojo otrok, se hitro omaje, če poznamo usode številnih primorskih žena in deklet, katerih vloga odstopa od zgodovinskega sterotipa ženske kot gospodinje. V mislih imamo Aleksandrinke in Šavrinke.

IZBRSKANO IZ SPOMINA

Portreti na medaljah in plaketah V Mestnem muzeju Krško je med drugimi zanimivostmi na ogled stalna zbirka likovnega umetnika Vladimirja Štovička. Njegova dela izžarevajo tenkočutne značajske poteze oseb, ki jih je ovekovečil v bronu, kamnu in drugih materialih. Največ pa je ustvaril medalj in plaket.

Potovanja s Tonko – v globine srca in daljave sveta Bogato življenje 68-letne gospe Tonke Zadnikar je težko zajeti na kratko, saj počne »tisoč zelo različnih stvari« in vse zelo uspešno. Mnogi so jo poznali kot tankočutno socialno delavko, ki je – med drugim – sodelovala tudi z dr. Rugljem, veliko je tistih, ki jo poznajo kot oskrbnico različnih planinskih domov, planinci pa jo poznajo tudi po njeni dobri in prav posebni kuhinji. Gospa Tonka pa je tudi uspešna maratonka, svetovna popotnica. In – ne na nazadnje - poznavalka zdravilnih zelišč in celo klekljarica.

Grad sredi otočka in naselje Šempeter na levem bregu Krke Večjemu gručastemu naselju na terasi nad levim bregom reke Krke, ob hitri cesti Ljubljana – Zagreb, domačini še vedno – po renesančni župnijski cerkvi sv. Petra – pravijo Šempeter (Št. Peter), kakor se je imenoval vse do sredine prejšnjega stoletja. »Za takratno oblast očitno ni bilo sprejemljivo, da se kraj imenuje po farnem zavetniku, zato so ga uradno preimenovali v Otočec, kar se je dotlej uporabljalo le za bližnji grad na otočku sredi Krke,« nas je najprej opozoril 70 – letni upokojeni časnikar Andrej Bartelj, prizadevni novomeški domoznanski raziskovalec, ki je že pri svojem dolgoletnem poklicnem delu sistematično proučeval zgodovino nekaterih dolenjskih gradov, med njimi tudi grada Otočec in s tem istoimenskega naselja, v katerem stoji od 13. stoletja.

Zvrhano srce ljubezni

Nekaj ostane za vsakim človekom Marijo Ano Petek iz Latkove vasi pri Preboldu je življenje obdarilo z mnogimi darovi. Še zlasti s pisanjem. Napisala je kar nekaj knjig, med njimi tudi nekaj pesniških zbirk za otroke. To je očitno podedovala po svojem stricu, pisatelju Janku Kaču. Tudi njen brat Janko, duhovnik, ki je nazadnje opravljal svoje pastirsko poslanstvo v Radvanju pri Mariboru, je imel takšen talent, teme pa je črpal iz vsakdanjega življenja.

Priljubljeni vodnik tolminskih pohodnikov Še poln svežih vtisov mi je Rudi Rauch razlagal, kako so mu njegovi zvesti pohodniki ob dvestotem skupnem pohodu izkazali hvaležnost in mu podarili letalski polet od Bovca do njegove rodne Bele Krajine in nazaj. Ob njegovem bližnjem osemdesetletnem življenjskem jubileju so se izkazali na najlepši možen način. Razkošni pogledi na pokrajino, ki jo je s svojimi pohodniki večkrat prekrižaril, so ga navdušili kot nekdanjega geodeta, zapriseženega planinskega vodnika in ljubitelja naravnih lepot.

Zaljubljena v življenje Skozi zgodbo dr. Marije Turnšek Mikačić odsevajo zgodbe odličnih žensk in odličnih družin. Njena prababica je proučevala zvezdoslovje, mama je pri 92 izdala knjigo, sama pa je pri 77 doktorirala … Klene ženske, ki nas navdušujejo in nam kažejo pot. Navdušujoči pa so tudi dosežki moške strani obeh družin.

Po zdravje na masažo Dotik je blagodejen že sam po sebi, potrebujemo ga vsi, če je združen s strokovno izvedeno masažo, pa ima tudi mnoge terapevtske učinke. 

Pigmentne lise na koži Večina pigmentnih sprememb na koži ni nevarnih, lahko pa so estetsko zelo moteče. Ob natančnem pregledu in posvetu z dermatologom se običajno najde dovolj učinkovitozdravljenje. Predvsem pa je pomembno izključiiti morebitna resnejša obolenja.

Brez težav pri požiranju Kadar zbolimo, nam zdravnik najpogosteje predpiše ustrezna zdravila. Da bo zdravljenje kar se da učinkovito, jih moramo jemati pravilno, torej v taki obliki in po takem urniku, kot nam ga predpiše zdravnik. Običajno zdravilo v trdni obliki (tableta, kapsula, pilula) poplaknemo z vodo. Marsikdo pa zato, da jo laže použije, tablete prepolovi ali celo zdrobi, kapsulo pa odpre in zaužije le vsebino.

Tudi bolniki so radi urejeni Potrebe starejših ljudi, ki se zdravijo v bolnišnici, se nekoliko razlikujejo od potreb mlajših bolnikov. Zato ima njihova zdravstvena nega določene posebnosti. O tem smo se pogovarjali z Nikico Grkman, dipl. medicinsko sestro. Zaposlena je na Srednji zdravstveni šoli Ljubljana kot učiteljica strokovnih predmetov, kjer poučuje zdravstveno nego in vodi praktični pouk. Velik del njenega dela poteka v Bolnici Petra Držaja na Kliničnem oddelku za revmatologijo in tako ima veliko neposrednega stika s pacienti.

Kaj bo za kosilo?

Za zdrave in lahke noge

Zdravje 

Meso je najboljši vir beljakovin Pred Veliko nočjo se v javnosti vedno zelo zašpičijo razprave o pomenu ali nesmislu uživanja mesa. Olje na ogenj pa prilivajo tisti, ki bijejo plat zvona, češ da je meso škodljivo, saj povzroča cel kup bolezni. Toda te razprave imajo malo skupnega ali nič z znanstvenim pristopom in odgovornim odnosom do mesa vseh vrst in izvora. Meso pravilne prireje je zdravo in pomembno za naš razvoj, uživajmo pa ga vedno v kombinaciji z zelenjavo in tudi sadjem.

Nekaj živahnega za več energije Helena Murgelj z Otočca pri Novem mestu je že dolgo naša naročnica in dopisnica, čeprav sodi med mlajše upokojenke. Vzajemnost je zelo rada prebirala že pri očetu in ko je umrl, je revijo naročila nase. Vsako številko prebere od prve do zadnje strani. Zelo je bila vesele, ker je bila izbrana za stilsko preobrazbo.

Za zahtevne rekreativce Na zimskem snegu, med svetlo zelenimi odtenki pomladi in sploh kjerkoli in kadarkoli je pomembno biti dobro predihan. Če za to poskrbite sami z lastno odločitvijo, voljo in aktivnostjo je osebni uspeh zagotovljen. Vaje so namenjen tistim, ki jim gibljivost ramen dobro služi, lotijo pa naj se jih tudi tisti, ki roke težje dvignejo saj jim bo vztrajna vadba sčasoma prinesla veliko olajšanje.

Čim prej dobimo aparat, lažje se nanj navadimo Z leti se v naše življenje lahko potiho prikrade naglušnost. Ugotovimo, da težko sledimo gledališki predstavi, da ne moremo več peti ali pa da zamujamo dragocene besede svojih vnukov. Morda se bližnji nenehno pritožujejo nad glasnostjo našega televizorja. Ali pa se v družbi počutimo izključene, ker pogovoru ne sledimo več dobro.

Poskrbimo za odpornost Ob zaključku zimskega obdobja si še posebej prizadevamo za krepitev imunske odpornosti. Če ste že doslej skušali živeti čim bolj zdravo, s tem nadaljujte, vsaj občasno pa storite še nekaj več – preživite več časa na svežem zraku, zagotovite si dodatne pol urice vadbe, poskrbite za več druženja s prijatelji, omislite si bolj zdravo prehrano, lotite se novega hobija …V kolikor pa ste svoj imunski sistem doslej zanemarjali ali predvsem obremenjevali, začnite zase skrbeti bolj premišljeno in zavzeto.

Majhni dodatki – velik učinek Zelo uporaben modni dodatek je že več sezon najbolj enostaven del garderobe - šal, ki ga poznamo tudi pod imeni pašmina in štola. Izraza predstavljata njegovo bolj težko različico. Tudi v naši predstavi šal bolj kot s katerimkoli drugim letnim časom povezujemo z zimo, kar pa ne drži. Zelo odvisno je, kakšen material zanj uporabimo in seveda kakšne velikosti je. Z manjšimi in ožjimi šali namreč ne moremo zavezovati kakšnih bolj razkošnih načinov.

Narodni park Una

Primerjava cen in nakup rabljenih izdelkov V preteklem mesecu smo si pogledali nekaj spletnih strani, preko katerih lahko opravite nakupe. Seveda pa poleg teh obstaja še na stotine drugih spletnih trgovin. V vsej tej množici se je težko znajti in najti najbolj primerno in ugodno ponudbo. A tudi za to obstajajo rešitve. Obstaja kar nekaj spletnih strani, ki se ukvarjajo s primerjavo cen različnih ponudnikov.

Kako presaditi grm ali drevo Zgodnja pomlad je idealen čas za presajenje obstoječih rastlin. Razlogov za to opravilo je lahko več. Najpogosteje na obstoječem mestu rastlina ne uspeva najbolje, zgodi se tudi, da določena rastlina ne ustreza konceptu vrta.

Zelišča – čarobne rastline za vsak dom Za izboljšanje okusa in arome številnih jedi ali za pripravo osvežilnih čajev uporabljamo različna zelišča in dišavnice, Zeliščni kotiček si lahko uredimo v vrtu ali pa kar v posodah, koritih, sodih in celo v visečih košarah. Da bodo zelišča vedno pri roki, jih posejmo v lončke in jih gojimo v kuhinji.

Na srečanje Vzajemnosti pride tudi Alfi Nipič Naše srečanje se vse bolj bliža in sedaj vam že lahko izdamo, da ga bo s svojim nastopom popestril Alfi Nipič, slovenska glasbena legenda. Zabaval nas bo kar dva večera in zapel svoje največje uspešnice. Poskrbeli bomo tudi za presenečenje, ki vas bo še dolgo spominjalo na to srečanje in druženje z Alfijem Nipičem.

IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Kolobarjenje je enostavno Kolobarjenje je lažje, če poznate užitne dele rastlin in sorodstvene vezi med vrtninami. Običajno se nam zdi težko, če znamo ustrezno razmišljati pa je povsem enostavno.

Galicija – nagrajena vas čudnega imena Galicija je ena izmed sedmih vasi, ki sestavljajo istoimensko krajevno skupnost. Lani so si domačini prislužili nagrado Turistične zveze Slovenije v tekmovanju Moja dežela - lepa in gostoljubna. Galicija je zmagala v kategoriji »Vaška jedra«.

Pet dni na vlaku proti Mongoliji Transibirska železnica je najdaljša železniška proga na svetu, ki povezuje Moskvo z daljnim vzhodom dežele. Originalna Trans-Sibirska železnica do Vladivostoka je dolga 9289 kilometrov in so jo gradili med letom 1891 in 1916. Druga po dolžini je Trans-Mandžurska železnica, ki tisoč kilometrov vzhodneje od Bajkalskega jezera zavije proti Kitajski in pelje skozi Mandžurijo. Proga se po 8961 kilometrih konča v Pekingu. Najkrajša pa je Trans-Mongolska železnica, ki v Ulan-Ude zavije poti mongolski prestolnici Ulaanbattar in nato pelje skozi puščavo Gobi do Pekinga. Dokončana je bila leta 1961, dolga je 7622 kilometrov.

Trobentice po cvetenju Med najbolj neučakanimi pomladnimi rožicami so ob zvončkih in žafranih preproste rumene trobentice, brezstebelni jegliči, kot jih srečamo v naravi. Vrtnarji ponujajo njihove izboljšave v bogati barvni paleti. Lepe so in navzlic svoji nizki ceni jih je mogoče ohranjati v vrtu vsaj še za eno cvetenje.

 Toplo stanovanje vse leto Pred začetkom ogrevalne sezone, ob njenem zaključku, morda celo sredi poletja, ko je vseeno pretoplo za zagon centralne kurjave, se moramo znajti drugače. Različna ogrevala so namenjena bodisi dogrevanju stanovanj izven kurilne sezone, bodisi občasnemu ogrevanju vikendov, delavnic in drugih objektov, ki niso v stalni uporabi. Vsem je skupno, da prostor hitro ogrejejo in so energetsko precej učinkovita.

Pogon na elektriko postaja sedanjost V avtomobilizmu smo v mnogih pogledih na razpotju. Prihajajo novi načini mobilnosti, novi načini izbire vozila, a tokrat se bomo osredotočili na nove pogone. Na tem področju je namreč nova doba dejansko napočila, ne govorimo več samo o konceptnih avtomobilih.

Druženje marec 2015

Čas nas že priganja Dolgoživost, ki naj bi bila ena od temeljnih prednosti sodobne družbe, ima tudi neprijazno plat. O pripravljenosti na nove izzive z ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anjo Kopač Mrak.

Na TV Vaš kanal tudi Zlata jesen »Dobrim zgodbam, ki pomembno zaznamujejo osrednji regionalni televizijski program Vaš kanal, danes viden po vsej državi, bomo v letošnjem jubilejnem letu, dodali še nekaj novih,« pravi direktorica in odgovorna urednica Irena Vide. Poleg vsakodnevnih novic iz domačih logov njihov program bogatijo tudi druge programske vsebine, namenjene vsem generacijam. Že 25 let se trudijo, da so ne le odličen informator, njihova posebnost je, da sledijo vsakdanjim zgodbam in usodam ljudi. V marcu bodo na program dodali novo oddajo – Zlata jesen, ki bo namenjena predvsem ljudem v zrelih letih.

Zakaj potrebujemo demografski sklad?

Novice od vsepovsod

Mi, grešniki

Slepo zaupanje lahko drago stane Ste nedavno v zameno za bizarno nagrado izpolnili anketo in spraševalcu posredovali svoje osebne podatke? Zlorabe osebnih podatkov niso nekaj novega, pojavljajo pa se vedno novi načini.

Slikarka Ela Brus

SVET IN MI

Kultura - sprehod

Ženske v politiki Se vam zdi, da se je politika kaj spremenila, odkar je v njej več žensk? V čem vidite spremembe?

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media