Priljubljen partizanski poveljnik

Zgodbe | mar. '15

Lado Ambrožič - Novljan

 General Lado Ambrožič - Novljan je bil učitelj, letalec, komandant 9. korpusa, častnik v JLA in utemeljitelj narodnostnega gibanja Slovenska pot, ki pa ni zaživelo.

Rodil se je 10. marca 1908 na Čatežu ob Savi v učiteljski družini. Že zelo zgodaj ga je zanimalo letalstvo, tudi na račun slabšega šolskega uspeha. Ker so ga iz gimnazije zaradi njegove narodnostne pokončnosti skoraj izključili, se je hipoma odločil za študij na učiteljišču v Ljubljani. Tam se je vpisal v Klub naprednega učiteljskega naraščaja.

Ambrožič je bil nato učitelj tudi v Stični, kjer je vodil gradnjo sokolskega doma in sodeloval pri igralski sekciji Sokola. Leta 1934 je bila v Stični ustanovljena jadralna skupina, ki je v treh letih z Ambrožičevo pomočjo zgradila štiri jadralna letala in tudi eno pravo letalo. Uspešno se je preizkusil v letenju z motornim letalom.

Ljudski glavar dr. Hacin je leta 1939 Ambrožiču očital zavajanje mladine na kriva pota komunizma, da se pevski zbor, ki ga je vodil, ne podreja klerikalnim političnim ciljem in da lažno predstavlja napredek države. Ambrožiča so nato zaradi političnih razlogov premestili v šolo na Sinjem Vrhu, naslednje leto pa v Črmošnjice. Povsod, kjer je učil, je bil priljubljen med ljudmi.

Leta 1939 je končal pilotsko šolo v Pančevu. Leta 1941 in v prvi polovici leta 1942 je bil član okrožnega odbora OF, ko je pridobival ljudi za boj proti okupatorju. 1. aprila 1941 je bil mobiliziran v vojsko, 6. aprila pa je postal komandir transportnega bataljona v Sevnici.

Med vojno je pri partizanih zasedal različne položaje. Bil je prvi komandant Gubčeve brigade. Sicer pa je bil zaradi sposobnosti in narodnostne zavesti med drugim komandant I. operativne cone, Operativnega štaba GŠ NOV, 9. korpusa NOV in načelnik Glavnega štaba NOV in POS. Med vojno ni bil član partije in tudi politično je bil samosvoj ter pokončen človek.

Po kapitulaciji Italije so Ambrožiča poslali na Primorsko, kjer so ga borci in prebivalci vzeli za svojega. Kot komandant 9. korpusa je med drugim usklajeval borbe partizanskih enot v veliki nemški ofenzivi novembra 1943. Za vedno mu je ostal v spominu tudi pohod primorskih partizanov v Beneško Slovenijo, ki je bil dolg 200 kilometrov in je potekal v nemogočih razmerah. Pri preizkušanju minometa na Lokvah pri Črnomlju novembra 1944, ko je umrl komandant Glavnega štaba NOV Slovenije Franc Rozman - Stane, ki ga je zelo cenil, je bil hudo ranjen tudi sam.

Po končani vojni je bil Lado Ambrožič - Novljan med drugim namestnik komandanta vojnega letalstva. Tedaj je postal generalmajor. Umrl je 17. junija 2004 na Golem.

T. Š.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media