Kaj bo za kosilo?
Juha iz sladkega krompirja in bučk
Za 4 osebe potrebujemo:
večji oranžen sladki krompir
2 bučki ali eno večjo, ki ji odstranimo semenje
žlico kisle smetane
bogato vejico bazilike
1,5 l jušne osnove ali vode
Priprava: Sladki krompir olupimo, bučkam odstranimo konce, nato pa oboje narežemo na kose. Stresemo v lonec, prilijemo malo jušne osnove ali vode. Ko zavre, nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 10 minut. Medtem grobo narežemo baziliko. Zelenjavo začinimo z baziliko, soljo, prilijemo preostalo tekočino in znova zavremo. Na koncu dodamo še kislo smetano in juho zmešamo s paličnim mešalnikom. Po juhi ponudimo ocvrto cvetačo, puranji zrezek v gobovi omaki in paradižnikovo solato.
Krepka zelenjavna juha z rdečo lečo
Za 4 osebe potrebujemo:
2 večja korenčka
večjo čebulo
2 večja krompirja
četrt glave zelja
por
žličko kurkume
malo pločevinko vložene koruze
100 g rdeče leče
olivno olje (ali olje po izbiri)
začimbe po okusu
vodo ali jušno osnovo
Priprava: Vso zelenjavo narežemo in stresemo v lonec. Dodamo malo olja in na hitro popražimo, da bo imela juha krepkejši okus in barvo.
Potresemo s kurkumo, rdečo lečo in prilijemo vodo, ki naj povsem prekrije zelenjavo v loncu. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj in počasi pokrito kuhamo 20 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo koruzo in kuhamo še 5 minut. Malo zelenjave vzamemo iz lonca in prihranimo za okras, v lonec pa dolijemo vodo ali jušno osnovo in s paličnim mešalnikom zmešamo v gosto kremno juho. Solimo, popramo, začinimo po okusu in ponudimo. Po juhi se prileže kos jabolčne pite.
Kremna zelenjavna juhica
Za 2 osebi potrebujemo:
2 krompirja
2 lista zelja
večji korenček
2 pesti špinače (ali rukole, blitve, koprivnih listov)
večjo čebulo
2 stroka česna
žličko masla
timijan, lovor, peteršilj, luštrek, drobnjak
sol, poper
jušno osnovo, zelenjavni odcedek ali vodo
po želji kislo ali sladko smetano
Priprava: Vso zelenjavo očistimo, narežemo in stresemo v lonec. Dodamo maslo in pristavimo. Počasi pražimo in prilijemo toliko vode ali jušne osnove, da pokrije vso zelenjavo. Če je v juhi več zelenja, kuhamo odkrito, da ohranimo lepo barvo. Začinimo z vsemi začimbami, s soljo in poprom pa raje počakamo. Ko je zelenjava mehka, odstranimo lovor, prilijemo tekočino, kolikor je potrebujemo, in juho zmešamo s paličnim mešalnikom. Zdaj solimo, popramo po okusu in juho odišavimo še z brizgom olja (lešnikovega, orehovega, olivnega). Ponudimo s kislo ali sladko smetano, po juhi pa solato iz kuhane govedine.