Kaj bo za kosilo?

Dobro počutjeoktober '16

Juha iz sladkega krompirja in bučk

Za 4 osebe potrebujemo:

večji oranžen sladki krompir

2 bučki ali eno večjo, ki ji odstranimo semenje

žlico kisle smetane

bogato vejico bazilike

1,5 l jušne osnove ali vode

Priprava: Sladki krompir olupimo, bučkam odstranimo konce, nato pa oboje narežemo na kose. Stresemo v lonec, prilijemo malo jušne osnove ali vode. Ko zavre, nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 10 minut. Medtem grobo narežemo baziliko. Zelenjavo začinimo z baziliko, soljo, prilijemo preostalo tekočino in znova zavremo. Na koncu dodamo še kislo smetano in juho zmešamo s paličnim mešalnikom. Po juhi ponudimo ocvrto cvetačo, puranji zrezek v gobovi omaki in paradižnikovo solato.

Krepka zelenjavna juha z rdečo lečo

Za 4 osebe potrebujemo:

2 večja korenčka

večjo čebulo

2 večja krompirja

četrt glave zelja

por

žličko kurkume

malo pločevinko vložene koruze

100 g rdeče leče

olivno olje (ali olje po izbiri)

začimbe po okusu

vodo ali jušno osnovo

Priprava: Vso zelenjavo narežemo in stresemo v lonec. Dodamo malo olja in na hitro popražimo, da bo imela juha krepkejši okus in barvo.

Potresemo s kurkumo, rdečo lečo in prilijemo vodo, ki naj povsem prekrije zelenjavo v loncu. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj in počasi pokrito kuhamo 20 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo koruzo in kuhamo še 5 minut. Malo zelenjave vzamemo iz lonca in prihranimo za okras, v lonec pa dolijemo vodo ali jušno osnovo in s paličnim mešalnikom zmešamo v gosto kremno juho. Solimo, popramo, začinimo po okusu in ponudimo. Po juhi se prileže kos jabolčne pite.

Kremna zelenjavna juhica

Za 2 osebi potrebujemo:

2 krompirja

2 lista zelja

večji korenček

2 pesti špinače (ali rukole, blitve, koprivnih listov)

večjo čebulo

2 stroka česna

žličko masla

timijan, lovor, peteršilj, luštrek, drobnjak

sol, poper

jušno osnovo, zelenjavni odcedek ali vodo

po želji kislo ali sladko smetano

Priprava: Vso zelenjavo očistimo, narežemo in stresemo v lonec. Dodamo maslo in pristavimo. Počasi pražimo in prilijemo toliko vode ali jušne osnove, da pokrije vso zelenjavo. Če je v juhi več zelenja, kuhamo odkrito, da ohranimo lepo barvo. Začinimo z vsemi začimbami, s soljo in poprom pa raje počakamo. Ko je zelenjava mehka, odstranimo lovor, prilijemo tekočino, kolikor je potrebujemo, in juho zmešamo s paličnim mešalnikom. Zdaj solimo, popramo po okusu in juho odišavimo še z brizgom olja (lešnikovega, orehovega, olivnega). Ponudimo s kislo ali sladko smetano, po juhi pa solato iz kuhane govedine.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.