Zabavajmo se v preobleki

Prosti čas | feb. '17

Pust je en tak norčav dan, ko si lahko privoščimo preobleko in si pričaramo občutek, da smo kapitani na gusarski ladji, Indijanci plemena Taka-Tuka ali pa metuljčice, ki letajo s cveta na cvet. Zabavne ideje si lahko izmislimo sami, za popestritev lahko uporabimo tudi svetlikajoče se elektronske dodatke, če je le doma kakšen fant ali dekle, ki se na to spozna in nam lahko pomaga pri namestitvi in izvedbi. Ker so bleščice in bleščave v modi, si jih lahko privoščimo več.

Indijansko oblačilo

Indijanca sta lahko dva ali pa trije. Babica, dedek in vnuk ali vnukinja.

Perjanica je lahko čisto preprosta, sestavljena iz enega samega peresa, ki ga s trakom zavežemo okrog glave, ali pa bolj košata. Na obraz narišemo po tri pisane črte. Indijansko obleko sešijemo iz tankega filca (tega ni treba robiti) ali iz drugega blaga. Na prepognjeno blago položimo hlače in majico. Dele urežemo tako, da pustimo centimeter blaga za šive, in jih sešijemo. V pasu prišijemo elastiko, robove pa narežemo v rese. Pozor! Ko kupujemo blago, prodajalki povejmo, da bomo narezali rese. Nitke na blagu se ne smejo preveč parati. Ali pa rese kupimo posebej in jih prišijemo na rob hlač in majčke. Na rokavni izrez pa prišijemo pisan tkani trak in rese.

Postopek na slikah:

  1. Urežemo zgornji del. Sprednji in zadnji del sta enaka, na ramah in spodaj narežemo blago v rese. Rokav izrežemo posebej, spodaj so rese.
  2. Hlače urežemo po obstoječih (tako določimo dolžino). Blago prepognemo, na drugi strani izrežemo hlačnico in spodrežemo del v koraku.
  3. Tako narežemo rese.
  4. Sešijemo hlačnici po dolžini in oba dela v koraku skupaj.
  5. Pas urežemo in ga prišijemo zgoraj. Rob zapognemo navznoter, ga tam prišijemo in vpeljemo elastiko.
  6. Na rami prišijemo vezen trak.
  7. Rese lahko kupimo posebej in jih prišijemo na robove.

Za perjanico potrebujemo kos usnja, škarje, lepilo za tekstil, pisana peresa, pištolo za vroče lepljenje, oranžno in rumeno barvo za tekstil, čopič s tanko konico, elastiko v obliki vrvice dolžine 50 cm.

Iz usnja izrežemo 82 cm dolg in 4 cm širok trak, ga prepognemo in zlepimo. Peresa nalepimo na notranjo stran usnjenega traku s pištolo za vroče lepljenje, lepilo se strdi v eni minuti. Na zunanjo stran usnjenega traku narišemo vijugasto črto in pike. Izmerimo obseg glave in odrežemo enako dolgo elastiko. Elastiko zavežemo čez peresa. Izdelamo lahko tudi mokasine ali pa na čevlje nalepimo resice v svetlo rjavi barvi.

Postopek na slikah:

- Urežemo dolg trak iz usnja, nanj nanesemo lepilo in kos lepenke. Prepognemo in zalepimo. Peresa prilepimo.

- Na peresa narišemo cikcak vzorec.

- Zavežemo elastiko v obliki vrvice.

 

Metuljčica

Osnova za te ljubke lahke letalce je običajno kar temna, pri čebelah po trupu progasta, sicer pa črna ali temno rjava. Če bomo hodili zunaj, oblečemo termo perilo, čez pa pajkice in oprijet pulover, oboje v enaki barvi. Metulja narišemo na časopisni papir s pomočjo načrta. Za večje osebe naj bodo krila večja, za manjše manjša. Uporabimo lahke materiale v živih in lesketajočih se odtenkih. Blago prepognemo po dolžini, na prepogib blaga položimo na pol prepognjen načrt in del izrežemo tako, da pustimo centimeter blaga za šive. Za podlogo urežemo metulja iz enakega ali drugega blaga. Na blago lahko narišemo vzorce, najlažje je narisati kroge. Uporabimo tekstilne barve, površine pa nato posušimo in jih prelikamo. Likamo previdno, saj se umetni materiali lahko poškodujejo. Našijemo lahko še gumbe in druge okraske. Na sredino našijemo trup. Na krila čisto na koncu prišijemo trakova za zavezovanje. Trak prišijemo tudi v pasu. Te prišijemo na notranji del metulja. Trakove pripnemo na krojni del z bucikami. Dela (lice in hrbtna stran metulja) nato položimo drug na drugega z licem na lice. Po robu ju sešijemo. Na trupu pustimo za 15 cm odprtine. Izdelek na ovinkih zarežemo do šiva, da blaga ne bo vleklo. Izdelek obrnemo na lice. Poravnamo ga in polikamo. Odstranimo bucike s trakov, ki jih zavežemo na zapestju in v pasu.

Naličimo si obraz. Na lice nanesemo puder in nanj narišemo metulja. Uporabimo barve za make up, vendar nove. S črno narišemo risbo. Znotraj površino pobarvamo z modro, trup in tipalki s črno. Modra se lahko preliva iz tona v ton, lahko ima bleščeče dele. Metulja z zunanje strani obrobimo s svetlo barvico. Okrog oči površine pobarvamo svetleje pri temnookih, pri svetlookih pa temneje. Okrog obrvi poteze zaokrožimo.

Na glavo poveznemo tesno oprijeto črno kapo. Iz kosmatih žičk naredimo dve tipalki. Prišijemo ju pod rob kape in spodvihamo navzgor. Če je mrzlo, saj vemo, da je, če se potikamo zunaj, nataknemo rokavice. Po možnosti naj bodo v enaki barvi, kot je obleka.

Gusarji na palubi

Črne hlače in majčko najdemo v trgovinah ali pa jih iz blaga sešijemo sami. Zelo prav pride filc, ki ga ni treba robiti. Kako določimo pravo velikost? Vzamemo svoje dovolj velike hlače in majčko, ju položimo na blago in urežemo. Za podrobne poudarke poglejte načrte pri indijanskem poglavarju. Sešijemo po delih. Spredaj zarežemo za razporek na vratnem izrezu. Gusarji so namreč zelo razgaljeni. Spodaj lahko seveda oblečemo puli, lahko je v beli barvi. Na majčko narišemo lobanjo. Skico, ki jo vidimo na sliki, povečamo po načrtu, jo izrežemo, z belo kredo naredimo obris in ga pobarvamo z belo barvo za tekstil. Izrežemo tudi trikotno ruto. Nanjo prav tako narišemo lobanjo, le da je ta manjša. Pobarvane površine dobro posušimo in jih prelikamo prek krpe. Seveda lahko dodamo usnjeni pas in bogat nakit pa nož, ki ga izdelamo iz lepenke in pobarvamo, če pa je čas, naredimo še lesene pištolice iz lesa, jih pobarvamo in okrasimo ter zataknemo gusarju ali gusarki za pas. Okrog vratu zavežemo rdečo ruto.

Ruto zavežemo okoli čela, če nimamo usnja, iz blaga sešijemo črn trak, ki ga zavežemo v pasu in zanj zataknemo nož ali pištolo, dodamo še črne rokavice brez prstov in namažemo obraz s črnimi sajami. Narišemo zavite brčice in brado. Iz filca lahko izrežemo krog, nanj prišijemo črn trak in z njim prevežemo oko. 

Suzana Belak Pungartnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media