Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | feb. '17

TEŽAVE Z OTEKANJEM NOG

Bralka ima težave zaradi obojestranskega otekanja nog okoli gležnjev. Oteklina je nastopila pred tremi meseci, ko je začela jemati dvojna zdravila za znižanje holesterola. Zaradi pridružene bolečine in nemoči v mišicah je eno izmed njih (katalip) prenehala jemati. Bolečine so se umirile, ostala je neboleča oteklina gležnjev brez vidnih sprememb kože, ki prek noči le deloma splahne. Več let jemlje različna zdravila zaradi visokega krvnega tlaka, trenutno amlodipin.

Vzroki za otekanje nog so zelo različni. Lahko so odraz bolezni srca, ledvic ali jeter, akutnih ali kroničnih bolezni arterij, ven ali limfnega sistema nog, lahko nastanejo zaradi obrabe, poškodbe ali vnetja sklepov, prekomerne telesne teže, nezmožnosti gibanja s pretežnim sedenjem, jemanja nekaterih zdravil in še kaj. Pri odkrivanju vzroka najprej opredelimo čas nastanka (manj kot v treh dneh ali dlje) in lokacijo. Nenadna enostranska oteklina noge je lahko posledica venske tromboze in potrebuje nujen pregled pri zdravniku. Počasi nastajajoča enostranska oteklina je najpogosteje posledica kroničnega obolenja ven, motenega odtoka po limfnih poteh ali mogočega pritiska na ožilje v trebuhu. Če je lokalna, posebej ob prisotni bolečini, je običajno posledica sprememb sklepov.

Pri obojestranskem otekanju nog in drugih delov telesa moramo s kliničnim pregledom in preiskavami izključiti srčno popuščanje, ledvično odpoved, bolezni ščitnice, jetrna obolenja in obolenja, ki povzročajo nedohranjenost. Pri ljudeh s prekomerno telesno težo smo posebej pozorni na tiste, ki smrčijo ali imajo motnje dihanja med spanjem.

Pogost vzrok za obojestransko lokalno otekanje nog so zdravila. Med poznanimi so nekatera zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka, antidepresivi, hormoni, antirevmatiki in še mnogo drugih. Ni nujno, da se stranski učinek pojavi takoj na začetku jemanja. Zdravila za znižanje holesterola oteklin običajno ne povzročajo, pogoste so bolečine v mišicah. Pri bralki je najverjetnejši vzrok za otekanje gležnjev jemanje amlodipina ali obolenje ven. Prvo možnost bo lahko hitro preverila z zamenjavo zdravila, več pa bo pokazal tudi pregled ven.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličite jo v ponedeljek, 6. februarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media