Kultura

Prosti čas | jun. '17

Tri Antigone

Petra Govc kot Antigona

Vsako zgodovinsko obdobje ponuja novo razlago večne antične tragedije, ki je preživela čas. Tokrat jo razlaga svetovno uveljavljeni filozof Slavoj Žižek. Njegovo besedilo, ki ga je sam imenoval etično-politična vaja, so na oder postavili v Anton Podbevšek Teatru pod vodstvom režiserja Matjaža Bergerja. Žižek je zapisal, da je nastal zato, ker je bil nezadovoljen z njeno vnaprejšnjo mitologizacijo lastne geste pokopa bratovega trupla, zato je kar dvakrat obrnil potek dogodkov – in prišel do dveh poskusov spremembe družbenega reda v 20. stoletju: fašistične vladavine množice in komunistične vladavine razredne avantgarde. Nastal je izjemno hvaljen odrski dogodek s Petro Govc v naslovni vlogi, odličen je zbor v sestavi: Aleš Valič, Borut Veselko, Lana Voljč. Predstavo si lahko ogledate od 5. do 10. junija v Novem mestu. Ker je predstava nastala v sodelovanju z ljubljanskim Cankarjevim domom, smemo upati na gostovanja tudi drugje.

Festival Lent v Mariboru 

Bob Geldof

Pravijo, da bo letos nekaj posebnega, saj največji regijski multikulturni festival praznuje prelomno obletnico. Med več kot 90 dogodki, ki bodo potekali od 23. junija do 1. julija, predstavljamo nekaj edinstvenih doživetij: premierno uprizoritev večne Verdijeve opere La Traviata v izvedbi mariborske opere in izvedbo baletne uspešnice letošnje sezone SNG Maribor, vrhunski koreografski tris Favn – Carmen – Bolero; nastop Boba Geldofa, glasbenika, ki ga veliko bolje poznamo po njegovi aktivistični strani, po krivici pa je spregledano njegovo glasbeno ustvarjanje; muzikal Jesus Christ Superstar v izvedbi Mestnega gledališča iz Brna; nabor džezovskih zvrsti: trio GoGo Penguin, legendarni saksofonist Pharoah Sanders, inovativni kubanski pianist, skladatelj in aranžer Omar Sosa; nastop ene izmed glasbenih legend črne celine, »zlati glas Afrike«, Pata Thomasa ter njegovega Kwashibu Area Banda ter še hit neworleanške scene Hot 8 Brass Band! Do 11. junija lahko kupite vstopnice v preprodaji po znižani ceni.

 

Žlahtni meščan v MGL

Molière se je v znameniti komediji Žlahtni meščan ponorčeval iz omejenega in povzpetniškega gospoda Jourdaina, ki mu v življenju sicer prav nič ne manjka, a se sramuje svojih meščanskih korenin, zato bi se rad za vsako ceno zrinil med aristokrate. V zmotnem prepričanju, da si lahko z denarjem čez noč kupi omiko in ugled, kmalu postane tarča številnih prisklednikov in prevarantov. Ko oznani, da hčerke Lucile ne namerava poročiti z nikomer, ki ne bi bil plemiškega rodu, ga iznajdljivo pripelje do roba norosti njen srčni izbranec Kleant. Preobleče se namreč v sina turškega sultana in tako vzbudi njegovo naklonjenost. Jedka satira se pri Molièru prevesi v obešenjaško burko.

Vesna kot muzikal

Vesna in Samo/Flora Ema in Robert

K priljubljenosti muzikalov pri nas bo gotovo veliko prispevala novost muzikal Vesna, ki je nastal po istoimenskem izjemnem filmu, romantični komediji Frančiška Čapa, za katerega je izvirno zgodbo napisal Matej Bor. Vesna bo tokrat Flora Ema Lotrič, zaljubljeni Samo pa Robert Korošec. Številni ekipi igralcev in pevcev, ki bo v muzikalu zapela 24 izvirnih pesmi, sta se pridružili tudi Nuška Drašček in Nuša Derenda. Avtor glasbe je Matjaž Vlašič, režiser Vojko Anzeljc, libretist Janez Usenik, koreograf pa Miha Krušič. Premiera bo 7. junija v poletnem gledališču Križank.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media