Otrok in živali ne puščamo v razgretih avtomobilih!

Prosti čas | jun. '17

Morda ste se že vozili z avtomobilom, ki ima kovinsko prestavno ročico. Tako veste, da se v kabini avtomobila, temperaturno gledano, dogaja marsikaj. Pozimi nas kovinska ročka zazebe, v sončnih poletnih dneh pa močno speče. Če avto stoji na soncu, se namreč zrak v njem neznosno segreje, do 50, 60 ali celo do 70 stopinj Celzija. Si predstavljate, da bi bili v tem času v avtomobilu?

Žalostno je, da moramo mediji o tem sploh pisati. A žal se dogaja … In čeprav je to povsem nesprejemljivo in neopravičljivo, se v situacijo znamo vživeti. Dojenček je komaj zaspal, prej se je drl na ves glas, vi pa morate nujno skočiti v trgovino. Čisto na kratko, samo mleka je zmanjkalo. Seveda za mleko točno veste, na kateri polici ga v trgovini ponujajo. A ko ga pograbite, se pri blagajni načrt zalomi. Vrsta je dolga, in ko ste vi že čisto pri koncu, blagajničarki zmanjka papirja v tiskalniku računov, povrh pa se je gospodu pred vami razmagnetila kartica. Tako se je »samo skočim, v minuti bom nazaj« raztegnilo na toliko časa, da se je speči otrok v avtu povsem prepotil, pregrel. In žal se smrtni primeri otrok, ki so jih starši pozabili v pregretem avtu, niso pripetili samo v Ameriki. Še več je primerov, ko je takšna vroča smrt odpeljala tudi živalske ljubljenčke.

 Avtomobil vedno prezračimo

A še je primerov, ko je treba biti previden pri uporabi klimatske naprave. Kam so obrnjene šobe? Mrzel zrak naj ohlaja kabino, ne sme pihati v naša telesa. Dobro je vklopiti notranje kroženje zraka, da se najprej ohladi zrak, ki je v kabini. A ne smemo pozabiti, da je avtomobil po navadi majhen in kisik iz zraka se kmalu porabi in zamenja za ogljikov dioksid, zato ne pozabimo na vsake toliko časa v kabino spustiti zraka iz okolice. Na splošno tudi velja, da temperatura v kabini ne sme biti prenizka glede na zunanjo temperaturo, razlike ne sme biti za več kot kakih pet stopinj. Za naše zdravje seveda tudi ni dobro, da sedemo v razgreto pločevino. Prvo pravilo vožnje poleti torej je: avtomobil vedno prezračimo! Še prej pa parkiramo v senco, če se le da, ko gremo v trgovino, podzemne garaže so torej v poletnih mesecih vedno izbira številka ena.

Ker poletni vročini ne bomo ušli, je morda smiselno o tem razmišljati že pri nakupu avtomobila. Avtomobili svetlih barv se počasneje segrejejo, razlike med črnimi in belimi avtomobili so lahko tudi do deset stopinj Celzija. Velja razmisliti o zatemnjenih zadnjih steklih, in to sploh ne samo zaradi zasebnosti. Zaradi takšnih stekel je potnikom na zadnjih sedežih bistveno udobneje, ko gledamo skoznje, je, kot bi imeli na nosu sončna očala, zato nas tudi sonce ne slepi. Malo manj elegantna rešitev so različni senčniki, ki jih lahko kupimo in namestimo na zadnja stekla.

Doplačajte tudi za hlajene sedeže, še posebej, če izberete usnjeno oblazinjenje, tako bo vaš hrbet po poletnih vožnjah suh. Ne jemljite tovrstne opreme kot prestiž, udobje namreč zagotavlja varnost – raziskave pravijo, da vročina utruja in podaljšuje reakcijski čas. Strokovnjaki so mnenja, da utrujenosti na poti ne povzroča dolga vožnja, ampak hrup v kabini in vročina. Postajamo zaspani, naš reakcijski čas se močno podaljša in verjetnost, da pride do nesreče, se poveča. Morda je rešitev v tem, da se na pot odpravimo v zgodnjih jutranjih urah, ko vročina še ni neznosna.

Poleti ne smemo pozabiti tudi na vodo. Nikoli ne vemo, kdaj bomo obstali v kakšnem zastoju, zato imejmo vedno plastenko vode v avtomobilu. Pogosto niti ne potrebujemo hladilne torbe, avtomobili imajo po večini hlajene predale, ki jih izkoristimo prav za to.

Besedilo in fotografiji: Miha Merljak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media