Imamo prvo zdravilo proti staranju?

jan. '00

Prvič v zgodovini je vladni urad za prehrano in zdravila pod okriljem ministrstva Združenih držav Amerike za zdravje odobril klinično študijo o zdravilu, ki zdravi staranje. Študija bo ugotavljala, ali zdravilo Medformin upočasnjuje staranje in s tem starostne bolezni. Če bo uspešna, lahko pričakujemo povsem nov tip zdravil, ki zdravijo staranje, kar je bilo še pred kratkim znanstvena fantastika.

Skozi vso zgodovino so si ljudje prizadevali živeti dalj časa. Temu smo priča tudi pri najstarejšem epu – mezopotamskem Epu o Gilgamešu. Povprečna življenjska doba se je v zgodovini zaradi boljše hrane, manj napornega dela in napredka v medicini podaljšala. Na maksimalno življenjsko dobo ter starostne bolezni pa do nedavnega nismo znali uspešno vplivati v celoti. Če nam to v prihodnosti uspe, lahko to pomeni nov razred zdravil proti staranju.

Medformin je odkril francoski zdravnik Jean Sterne že leta 1922. Zdravilo ima podobno zgradbo kot snov v zdravilnem zelišču navadna jastrebina (Galega officianalis). V nekaj desetletjih je postalo najbolj popularno zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, ki je najpogostejši tip sladkorne bolezni. Svetovna zdravstvena organizacija ga je uvrstila na listo esencialnih zdravil za kateri koli zdravstveni sistem. Ker mu je leta 2002 patent potekel, je cenovno dostopen. Če bo potrjen za upočasnjevanje staranja, tako ne bo dostopen le najbogatejšim, ampak vsem ljudem.

Uravnavanje energije

Medformin ima več mehanizmov delovanja. Zvišuje krvni sladkor in inzulin, naredi telo bolj odzivno na inzulin in nasploh uravnava, kako telo porablja energijo. Zadnje je pomembno tako za zdravljenje sladkorne bolezni kot tudi podaljševanje zdravega življenja. Michael Pollak, raziskovalec z Univerze McGill v Montrealu v Kanadi, delovanje zdravila primerja s škropljenjem ognja z vodo. Tako kot malo vode ogenj le zmanjša, tudi zdravilo samo upočasni kisikove reakcije v celicah (če bi jih ustavil, bi deloval kot cianid). Ker jetra dobijo manj energije, dajo v kri manj sladkorja, zaradi česar trebušna slinavka izloči v kri manj inzulina. Tako pa celice preklopijo na način varčevanja z energijo in dolgoživosti.

Delovanje zdravila Medformin posnema dieto z malo kalorijami, vendar brez stranskih učinkov, kot sta lakota in utrujenost. S to dieto je namreč raziskovalcem uspelo živalim za najdlje podaljšati življenje. Če prevedemo mišja leta v človeška, so miši z dieto, v kateri je bilo minimalno kalorij, živele celo do skoraj 200 človeških let. Obstaja evolucijski mehanizem, ki ob pomanjkanju hrane podaljša življenjsko dobo.

Sladkorni bolniki, ki jemljejo Medformin, živijo dalj časa, kot bi lahko zaradi te hude bolezni. To je spodbudilo raziskovalce, da ugotovijo, kakšni so še njegovi učinki. Mogoče je namreč, da pomaga tudi pri zdravljenju in preprečevanju nastanka raka, srčno-žilnih bolezni ter nevrodegenerativnih bolezni. Vse te bolezni pa so starostne bolezni. Z vidika biologije je staranje namreč kopičenje poškodb v telesu, kar v končni fazi pripelje do odpovedi življenjsko pomembnih sistemov.

Več let, a zdravih 

Raziskovalci so naredili več poskusov na živalih. Pokazalo se je, da zdravilo upočasni staranje pri mikroskopskih črvih, vinskih mušicah ter miših. To nam pove, da deluje na osnovne celične mehanizme, ki si jih delijo mnoge živalske vrste. Časopis The Telegraph navaja, da so miši, ki so jim dajali Medformin, živele do 40 odstotkov časa dlje, poleg tega pa so bile tudi bolj zdrave. Ideja pri zdravilih proti staranju ni toliko v dodatnih letih življenja, ampak odsotnosti bolezni. Cilj današnjih zdravil proti staranju je torej, da se na primer pri 70 letih počutimo in smo zdravi tako kot pri 50. Medformin ne bo vsem omogočil, da živijo več kot 100 let. Lahko pa omogoči, kar bodo prihodnje študije potrdile ali ovrgle, da bodo ljudje visoke starosti živeli pretežno zdravi.

Večja raziskava, ki bo ugotavljala, ali zdravilo res upočasnjuje staranje pri ljudeh, kar trdijo njegovi zagovorniki, se imenuje MILES (Medformin in Longevity Study – Medformin v študiji o dolgoživosti). Od leta 2015 naprej jo izvaja newyorška Medicinska fakulteta Alberta Einsteina. Odločilna pa bo raziskava TAME (Targeting Aging with Medformin – Ciljanje staranja z zdravilom Medformin). Vodila jo bo ameriška Federacija za raziskavo staranja, trajala bo šest let, v njej pa bo sodelovalo 3000 prostovoljcev, starih od 70 do 80 let. Polovica udeležencev bo prejemala zdravilo Medformin, polovica pa placebo. Nihče ne bo vedel, kaj prejema. Ta raziskava bo stala več milijonov dolarjev.

Če Medformin postane prvo zdravilo proti staranju, lahko v kratkem pričakujemo še več takih zdravil, kot sta Rapamycin in Resveratrol. In le vprašanje časa je, kdaj bodo zdravila za zdravljenje starosti nato legalizirana tudi v Evropi.

Dolgoročno gledano, lahko zdravila proti staranju spremenijo naše zdravstvo tako, kot so ga spremenili antibiotiki. Če bodo uspešna, lahko pričakujemo velike pozitivne ekonomske in socialne spremembe zaradi velikega števila starih in zdravih ljudi. Biogerontolog Aubery de Gray trdi, da se bliža čas, ko bo ena izmed prihodnjih generacij padla v tako imenovano »zanko pobega« (escape velocity) staranja, kar pomeni, da bo v času njenega življenja medicina hitreje podaljševala življenje, kot se bodo ljudje starali, torej bodo lahko živeli izjemno dolgo.

Če je dolgo ali celo izjemno dolgo življenje sploh nekaj dobrega, pa je že filozofsko vprašanje, ki presega okvire tega članka …

Martin Lipovšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media