Sobne lončnice na terasah in balkonih

Prosti čas | mar. '20

Tradeskantija

Največ sobnih lončnic kupimo marca. Malo zaradi praznikov, ki jih je v tem mesecu kar nekaj, malo pa tudi zato, ker si želimo priklicati pomlad. Pri izbiranju pomislimo na to, da lahko nekatere med njimi selimo iz notranjih prostorov na prosto. Seveda šele takrat, ko ne bo več nevarnosti pozebe. Uporabne so za kombiniranje z balkonskim cvetjem, zasaditve v visečih košarah ali pa rastejo samostojno v zanimivem okrasnem loncu.

Ena izmed takih je Tradescantia zebrina ali kar tradeskantija. Zimzelena rastlina prihaja k nam iz tropskih predelov Južne Amerike. Ima podolgovate zašiljene pisane zelene, srebrne ali vinsko rdeče obarvane liste. Je izredno nezahtevna za vzgojo. Če ne storimo prevelike napake v oskrbi, da jo na primer pozabimo zaliti ali jo celo preveč zalijemo, rastlina skoraj nima bolezni in škodljivcev. Uspeva kjer koli, celo na mestih brez prave svetlobe. Med rastjo se poganjki prevesijo čez cvetlično posodo, zato jo postavljamo na mesta, kjer bo njena rast prišla še posebej lepo do izraza. Na pokritih terasah jo posadimo v viseče košare, v cvetlična korita pa spredaj, da se lahko poganjki svobodno prevesijo.

Kosmuljka ali zelenčica

Chlorophytum comosum je klasična sobna lončnica, najbolj znana po imenih kosmuljka in pisana ali čopasta zelenčica. Ima videz okrasnega grma, ki v naravi raste kot trajnica. Listi so ozki, zeleni z belimi črtami. Na koncu dolgih cvetnih stebel čez leto pokukajo nežno beli cvetovi, iz katerih nastane nova mlada rastlinica. Prava retro sobna lončnica, ki ne potrebuje veliko nege. Ameriški znanstveniki so v študiji iz leta 1984 odkrili, da ima v zaprtih prostorih sposobnost čistiti onesnažen zrak s filtriranjem snovi, kot je formaldehid.

Mene je navdušila, ko sem jo našla v cvetlični zasaditvi na prostem, in sicer na dalmatinskem otoku Korčuli. Tako sem dobila potrditev, da bo dobro uspevala v kombinaciji z balkonskim cvetjem. Nezahtevna rastlina se dobro znajde v številnih manj ugodnih situacijah. Sadimo jo na svetla mesta, ki so lahko zjutraj in pozno zvečer obsijana z neposrednim soncem. Svetloba prispeva k intenzivnosti barve listov.

Deteljice

Vrtnarji vzgajamo med balkonskim cvetjem lep izbor deteljic. Zadnja leta so trend v naši ponudbi zelena, limonasta in tudi deteljica s čokoladnimi listi. Najbolj posebna med njimi je sorta triperesne vinsko rdeče deteljice Oxalis Xalis 'Burgundy Wine'. Beli drobni lijakasti cvetovi, ki se pojavijo na odrasli rastlini, so lep kontrast podlagi iz rdečih listov. Potrebuje delno senco. Rastlina je občutljiva za zmrzal, zato jo vedno pravočasno umaknemo v notranje prostore, kjer jo negujemo kot sobno lončnico. Če imate na terasi primerno senčno mesto, ga bo ta čudovita rdeča deteljica prav gotovo popestrila.

Ko boste ponovno sadili v balkonska korita, se le spomnite, da lahko pri kombiniranju uporabite tudi lončnice, ki jih imate v notranjih prostorih. Tako bodo cvetlične zasaditve nekaj posebnega.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media