Zmagovalne sorte krompirja za vrtičkarje

Prosti čas | mar. '20

Na voljo je kar nekaj sort krompirja

V lanskem letu smo testirali več sort krompirja. Ugotovili smo, da je zelo dobro saditi zgodnje sorte, ki imajo manj težav z boleznimi, zelo uporabne so tudi sorte, ki so odporne proti krompirjevi plesni. Ne pozabite še na krompir, ki se dobro skladišči in počaka do novega pridelka. Teh sedem sort bo zagotovo dobro uspevalo tudi na vašem vrtu.

 Najbolj zgodnja sorta krompirja v Sloveniji je sorta arrow, ki jo pobiramo že dobrih 60 dni po sajenju. Priporočam saditev debelih gomoljev, ker ima rastlina več energije za začetno rast. Sorta la strada zelo hitro polni gomolje in ima močno cimo. To sorto pobiramo kakšen teden za najzgodnejšimi sortami, če so temperature dovolj visoke. Dobro raste tudi v slabših tleh, presenečeni boste, da dobro rodi v ilovnatih tleh, torej ne samo v lahkih in srednje težkih. Odgovarja ji celo primorska zemlja, ki je bolj rdeča in težka. Zelo dobro je odporna proti plesni na listih in gomoljih. Rast rastline je močna, zato ji suša ne škodi tako hitro. Ta sorta lahko nadomesti sorto maris bard, ki jo vrtičkarji poznajo že nekaj časa. Sorta esmee ima rdečo kožico in je srednje zgodnja. Nastavi tudi do 15 gomoljev, ki so zelo izenačeni. Barva kožice je lepa, ravno tako je lepa oblika gomoljev. Kot srednje zgodnja sorta dovolj hitro dozori tudi v težjih pogojih in v sušnih tleh.

Vrtičkarji se vsako leto srečujejo s propadom pridelka zaradi krompirjeve plesni, ki je najbolj nevarna bolezen na domačem vrtu. Za ekološko pridelavo zelo priporočam sorto alouette. To je rdeča sorta krompirja, ki je odporna proti plesni na listih in gomoljih. Lahko rečemo, da je ta sorta imuna proti plesni. Je zelo dobrega okusa, tudi v slabših pogojih dobro rodi. Krompir je kakovosten, z več suhe snovi kot sorti arrow in la strada. Za ekološko pridelavo priporočam tudi sorto carolus, ki je imuna proti krompirjevi plesni. Zato preventivni ukrepi proti plesni niso potrebni, odporna je tudi proti virusom. Nekoliko bolj je ta sorta občutljiva za temperaturne šoke v vročem poletju.

Z izbiro imunih in zelo odpornih sort bo krompir varen pred boleznimi. Na vrtu tako ne bo treba uporabljali pripravkov za varstvo rastlin. Dober pridelek je zagotovljen tudi s poznimi sortami. Sorta manitou uspešno nadomešča sorto desiree. Njeni gomolji so zelo lepi, dobri, pridelek je velik, in to v vseh vrstah tal. Glede na to, da je sorta pozna, ne zahteva veliko vzdrževanja. Sorta rudolph je uveljavljena pozna sorta, ki se dobro skladišči, ima globok koreninski sistem, izredno dobro prenaša sušo, strese in slabše rastne pogoje. Zagotovo je to favorit med poznimi sortami, ki zagotavlja dober pridelek tudi v težavnih letih. Zagotovljen je krompir za skladiščenje in celoletno porabo. Brez težav počaka do prvega novega krompirja. Zagotovo vsem vrtičkarjem priporočamo sorti arrow in rudolph. Tako imajo najhitreje prvi mladi krompir in dober krompir za skladiščenje v domači kleti.   

Zakaj sadimo pritlikave maline?

Pritlikavih malin v loncu, večjih koritih in visokih gredah se bodo še posebej razveselili otroci. Priporočamo preverjeno in odlično nizko sorto yummy, ki v višino zraste samo 45 cm. To je najnižja sorta maline, kar smo jih videli. Njena največja prednost je, da obrodi na enoletnem poganjku, kar nam omogoča, da jo brez skrbi zgodaj spomladi porežemo do tal. Tako se v poletnih mesecih brez strokovnega znanja rezi sladkamo s sladkimi rdečimi malinami.

 Davor Špehar, Zelen svet


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media