Naredite svoja superživila

Prosti čas | sep. '20

Origano

Izraz superživila uporabljamo za rastline, ki zaradi svoje moči večkratno prekašajo navadna živila v vsakdanji prehrani. Ali to res morajo biti le rastline čudnih imen, ki prihajajo iz Latinske Amerike, Kitajske ali kakšnih puščavskih predelov?

Ne, eden izmed razlogov je predvsem ta, da se lahko z njimi veliko zasluži in da je v pravljične lastnosti nečesa, česar ne poznamo, lažje verjeti. Za prebivalce Peruja maca ni nič bolj eksotična, kot je za nas rdeča pesa. Afričani uživajo baobab tako kot mi krompir. Le pri nas se takšna živila prodajajo na grame, v kapsulah in po visokih cenah.

Naši zakladi narave

Ali ste vedeli, da vsebuje gram origana ali dva grama šetraja toliko antioksidantov, kot ga boste dobili iz 400 gramov paradižnikov? Hkrati pa bosta naredila tudi red v črevesju, varovala pred bakterijami in virusi, olajšala prebavo težke hrane in nas oskrbela s številnimi alkalnimi rudninami. Origano in šetraj je najlažje porezati, posmukati in posušiti. Uporabimo ju v zeliščni soli, kot čaj ali kot del začimbnih mešanic.

Kopriva

V drobnjaku se skrivajo velikanske moči. To je prava vitaminsko-rudninska bomba. Sto gramov drobnjaka vsebuje toliko vitamina C, kot ga je v kilogramu jabolk. Torej bo namesto enega jabolka na dan zadostovala že žlička drobnjaka. V njem so tudi magnezij, kalij, fosfor, železo in vitamina A in B2. V času, ko je treba okrepiti imunski sistem, ožilje in srce, je drobnjak zelo dragocena pomoč. Več o njem in drugih izbranih domačih superživilih lahko preberete v knjigi Ščepec vedenja.

Drobnjak

Ker s sušenjem ali zmrzovanjem izgubi preveč moči, je najbolj primerno, da drobnjak vložimo v olje. A narezan in zalit z oljem se hitro pokvari, ker zrak ostane ujet v slamicah. Zato drobnjak drobno razrežemo (najlažje gre s škarjami), potem pa ga v mešalniku temeljito zmeljemo skupaj s soljo in dodamo olivno olje. Uporabimo eno ravno žlico soli na 100 ml dodanega olja. Ta gosti namaz lahko hranimo v hladilniku tudi leto dni. Je odlično prehransko dopolnilo.

Superživilo so tudi koprive. Spomladi nas mladi poganjki poživljajo, jesenski listi pa so bogati z magnezijem in kalcijem, zato so odlično krepčilo za telo, naravni pripravek proti osteoporozi, in kar je zelo zanimivo, tudi zaščita pred sevanjem. Prehransko dopolnilo je najbolje pripraviti tako, da suhe liste zmeljemo skupaj s posušenimi jajčnimi lupinami. Uporabimo enako količino (po teži) – torej 50 gramov jajčnih lupin in 50 gramov posušenih listov. To drobno zmeljemo v mlinčku za kavo, presejemo skozi drobno sito in fino zmleti del shranimo v steklenički. Grobi del pa lahko uporabimo za zalivanje rož (bodo hvaležne).

šetraj

Od kalcija bomo imeli več, če ga obdelajo še mlečnokislinske bakterije. Zato je dobro, da zjutraj zamešamo četrt žličke takšnega pripravka v kislo mleko, jogurt, kislo zelje ali testo za kruh z drožmi in pustimo nekaj ur pri miru.

Obilje dragocenih hranil vsebujejo semena koprive. Tiste, ki so bile porezane v juniju, ravno zdaj semenijo! Ne dolgo nazaj so naši predniki koprivna semena, namočena v rdečem vinu, uporabljali kot najboljši domači afrodiziak. Semena so zagotovo odlično krepčilo, vino jim s fermentacijo izboljša delovanje. Podoben učinek dosežemo, če jih vmešamo v kislo mleko, jogurt, kruh ... Fermentacija bo stopila obrambne spojine v semenu in telesu bodo na razpolago zakladi vitaminov, rudnin, olj in aminokislin.

Semena najlažje posmukamo skupaj z listi, jih posušimo in potem le pretresemo skozi malo večje sito. Posušena lahko hranimo v steklenem kozarcu tudi več let. Pri nas doma jih vmešamo v polento, burek, slane omake ter namaze na osnovi majoneze ali smetane. Semena nimajo posebnega okusa, so le suha. Z namakanjem pa nabreknejo in postanejo manj žagasta in veliko bolj hranilna.

Besedilo: Sanja Lončar, fotografije: S. L., arhiv Vzajemnosti in J. D. 


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media