Kam s paradižnikom?

Dobro počutje | sep. '20

Pica s pestom in svežim paradižnikom

Paradižnik začnemo na svojem vrtu obirati konec julija, razveseljuje pa nas še skoraj ves september. Ob istem času se končuje sezona bazilike, ki je paradižniku najljubša začimba. Odličen je svež, a z veseljem si ga čez leto privoščimo konzerviranega. Če imate višek paradižnika, ne oklevajte in skuhajte omako, mezgo ali kečap.

Bolj ko je rastlina izpostavljena soncu, dežju, vetru ter obletavanju čmrljev, čebel in muh, več samozaščitnih snovi ustvari. In prav te snovi, ki rastlino varujejo, so močna hranila za nas. Govorimo predvsem o antioksidantih in številnih endogenih snoveh, ki se vključujejo v antioksidantne sisteme v človeškem organizmu. Antioksidanti so v veliki meri barvila, zato je paradižnik avgusta tako krepko rdeč, in so nosilci okusa, zato je v vročem poletju tako zelo okusen. 

 Pred več stoletji so prvi evropski pridelovalci paradižnika menili, da so plodovi zaradi žareče barve strupeni; rastlino so gojili, podobno kot krompir, predvsem kot okrasno rastlino. Šele v 18. stoletju so paradižnik začeli gojiti zaradi plodov in za prehrano. Danes vemo, da so listi in zeleni deli paradižnika strupeni, ker vsebujejo alkaloid solanin, zaužitje večjih količin pa izzove zastrupitev. Solanin s toplotno obdelavo razpade, zato takšne malo zelene paradižnike raje kuhamo ali pustimo nekaj dni na soncu, da pordečijo in se količina solanina v njih zmanjša.

Paradižnik danes uvrščamo med 10 najbolj zdravih živil. Raziskovalci so dokazali, da nas uživanje paradižnika v večjih količinah varuje pred rakavimi obolenji, boleznimi srca in ožilja, artritisom in drugimi civilizacijskimi boleznimi, bistveno krepi našo naravno visoko odpornost, kožo varuje pred UV-sevanjem, izboljšuje vid in preprečuje nastanek sive mrene. Pomembna je tudi vest, da paradižnik preprečuje oksidacijo škodljivega holesterola LDL v krvi, za kar sta dovolj že dva kozarca paradižnikovega soka na dan ali velika skleda paradižnikove solate. Če vam ne prija svež v solati, ga gotovo pogrešate kuhanega v omaki na pici. Paradižnik je podobno kot krompir tako vsestranski, da ga lahko uporabimo na veliko načinov: svežega na obloženem kruhku ali v solati, kuhanega v omakah, pečenega v musaki, lazanji ali nabodalih z žara, napolnimo ga z nadevom, iz paradižnika skuhamo juho.

Nekaj koristnih o paradižniku

- Paradižnik je najboljši sveže nabran, polno zrel ima čudovit okus. Skladiščenje paradižnika na prostem je mogoče nekaj dni, v hladilniku malo dlje, najboljše pa je sprotno nabiranje. Za odličen okus paradižnika ne hranimo v hladilniku.

- Vsebuje karotenoide, med katerimi so najbolj znani betakaroten, alfakaroten, likopen, lutein, betakriptoksantin in zeaksantin, najmočneje zastopan likopen, ki je v plodu vezan na vlaknine. Od tam se sprosti nam v uporabo, če paradižnik skuhamo. Bogat je tudi s fenolnimi spojinami, med njimi izstopa antioksidant kapsaicin.

- V zrelem paradižniku je tudi precej vitamina C. Srednje velik paradižnik vsebuje skoraj dvakrat večjo količino vitamina C kot podobno veliko jabolko.

- Hranilne snovi v paradižniku so pravzaprav v manjšini, saj paradižnik vsebuje največ – vode. Je torej dietno živilo: 100 g svežega paradižnika vsebuje le 17 kcal, kar je res malo v primerjavi z jabolkom, ki vsebuje 52 kcal/100 g.

- Obstajajo različne sorte paradižnika – od majhnih skoraj sladkih češnjevih paradižnikov do takšnih, kjer tehta en sam plod celo 1,5 kg.

- Svež paradižnik najlaže narežemo z zelo ostrim ali v skrajni sili z nazobčanim nožem.

-Presežek paradižnika konzerviramo kot omako, mezgo, ga posušimo, iz zelenega skuhamo srbsko solato ali pekoč čatni.

 RECEPTI

Pica s pestom in svežim paradižnikom

Za dve običajno veliki okrogli pici ali za pico v nizkem pravokotnem pekaču iz pečice potrebujemo:

400 g moke

250 ml vode

10 g svežega kvasa ali 1 vrečko suhega kvasa

3 do 4 žlice (oljčnega) olja

10 g soli

Za nadev:

50 g listov sveže bazilike

40 g pinjol

sol

6 strokov česna

približno 1,5 dl oljčnega olja

125 g naribanega parmezana

3 do 4 večje paradižnike

200 do 250 g mocarele ali drugega sira, ki se dobro topi

Priprava: Zgnetemo običajno testo za pico in ga pustimo vzhajati na toplem vsaj pol ure. Medtem pripravimo pesto. V mešalnik damo liste sveže bazilike, pinjole, sol, česen in začnemo sekljati. Postopno prilivamo oljčno olje in dodajamo nariban parmezan. Dobiti moramo gosto omako.

Paradižnik narežemo na rezine, mocarelo pa grobo naribamo. Pečico segrejemo na 250 stopinj. Vzhajano testo s prsti razpotegnemo po pekaču, ga premažemo s pestom in postavimo v vročo pečico za 5 minut. Nato ga vzamemo iz pečice, na hitro obložimo z rezinami paradižnika, potresemo z mocarelo in takoj vrnemo v pečico še za 5 minut, da se sir stopi. Ponudimo še vroče.

Sardele v pečici s paradižnikom in mocarelo

Potrebujemo:

3 čebule

500 g očiščenih sardel

4 večje paradižnike

mocarelo

baziliko

sol

oljčno olje

 Priprava: Pečico vklopimo na 180 stopinj, model narahlo namastimo z oljem. Čebulo narežemo na kolobarje in položimo na dno pekača. Nanje položimo očiščene sardele. Paradižnike in mocarelo narežemo na rezine in jih kot strešnike položimo na sardele. Začinimo še z listki bazilike. Vse posolimo in model porinemo v segreto pečico za 15 minut.

Domači paradižnikov kečap 

Za 2 kozarčka potrebujemo:

1,5 kg zelo zrelega paradižnika

2 skodelici vinskega kisa

4 žličke soli

1 do 2 žlički mletega popra

¾ žličke worcestrske omake

 Priprava: Paradižnik očistimo in narežemo, nato stresemo v široko kozico. Dodamo vse sestavine razen omake in pristavimo. Ko zavre, ogenj nekoliko zmanjšamo in med šibkim vrenjem in mešanjem kuhamo toliko časa, da se zmes zgosti in postane podobna marmeladi. Nato vse skupaj zmeljemo, po želji pretlačimo skozi cedilo, da odstranimo semenje, primešamo worcestrsko omako in s kečapom napolnimo prekuhane kozarčke.

Uporabljamo ga na pici ali kot preliv za omlete z riževim nadevom. To pripravimo preprosto, in sicer najprej pogrejemo že kuhan riž, ga pomešamo z gobicami, mesom, zelenjavo in prihranimo. Potem v ponev vlijemo razžvrkljani jajci. Zmes naj se na dnu zapeče, na sredino naložimo nadev, robove omlete privihamo navznoter in omleto po minuti ali največ dveh zvrnemo na krožnik.

Čatni iz nezrelih (zelenih) paradižnikov

Potrebujemo:

1 kg zelenih paradižnikov

2 do 3 rdeče čebule

1 skodelico rozin

2 žlici drobno narezanega kandiranega ingverja (približno 5 palčk ali kosov iz vrečke)

1 žlico gorčičnih semen

manjši feferon (1 žličko sesekljanega)

1 žličko janeževih semen

1 žličko soli

½ žličke pimenta

1 žličko cimeta

¼ do ½ žličke muškatnega oreščka

1 skodelico kisa

1 ¼ skodelice rjavega sladkorja

Priprava: Paradižnike in čebulo narežemo, stresemo v lonec. Dodamo rozine, vse začimbe, kis, sladkor in začnemo segrevati. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in pokrito kuhamo 30 minut. Zatem odkrijemo in kuhamo še vsaj 15 minut oziroma toliko časa, dokler se omaka ne zgosti. Še z vročim čatnijem napolnimo sterilizirane vroče kozarce, jih pokrijemo in ohlajene pospravimo v shrambo.

Opomba: Uporabljamo kot hladno omako ob pečenki ali mesu z žara, hladnem narezku ali kot namaz na sendvičih.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media