Kam s paradižnikom?

Dobro počutje | sep. '20

Paradižnik začnemo na svojem vrtu obirati konec julija, razveseljuje pa nas še skoraj ves september. Ob istem času se končuje sezona bazilike, ki je paradižniku najljubša začimba. Odličen je svež, a z veseljem si ga čez leto privoščimo konzerviranega. Če imate višek paradižnika, ne oklevajte in skuhajte omako, mezgo ali kečap.

Bolj ko je rastlina izpostavljena soncu, dežju, vetru ter obletavanju čmrljev, čebel in muh, več samozaščitnih snovi ustvari. In prav te snovi, ki rastlino varujejo, so močna hranila za nas. Govorimo predvsem o antioksidantih in številnih endogenih snoveh, ki se vključujejo v antioksidantne sisteme v človeškem organizmu. Antioksidanti so v veliki meri barvila, zato je paradižnik avgusta tako krepko rdeč, in so nosilci okusa, zato je v vročem poletju tako zelo okusen. 

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media