Kaj je novega v svetu mačeh?

Prosti čas | sep. '20

Sorta "Cats" ima cvetove, porisane z mačjimi brčicami

Mačehe s cvetovi, velikimi kot dlan, z dišečimi srednje velikimi cvetovi in drobnocvetne ter miniaturne mačehe spremenijo vrtnarije v jesenskem času v barvite cvetoče oaze. Takšne palete pisanih barv ne najdemo pri veliko rastlinah. Med njimi pa so posebnosti, s katerimi lahko popestrimo jesenske nasade.

Mačeha je izredno skromna rastlina, ki ne potrebuje veliko oskrbe in cveti najdlje v letu. Zasajanja se lahko lotimo že sredi septembra. Ne glede na sorto, ki jo bomo izbrali, posadimo mačehe v dobro odceden in hranljiv kakovosten substrat. Tako bodo imele dovolj časa, da bodo razvile močan koreninski sistem, ki jim bo omogočal, da bodo dobro prezimile. Tudi strah, da bodo ravno takrat, ko bomo na primer urejali grobove za prvi november, ostale brez cvetja, je odveč. Če jih boste občasno pognojili in ob suhih zimah dobro zalili, bodo dolgo cvetele. Prve sadike sadimo že konec avgusta, in ko se bo sredi maja prihodnje leto začela vročina, jih bomo stežka zamenjali za poletne cvetlice.

Baročno bogat cvet

Priporočam, da nove sorte, ki jih še ne poznamo, izbiramo spoštljivo in upoštevamo pravilo: manj je več. Sadimo jih skupaj in jih ne mešamo z drugimi mačehami, da čim bolj poudarimo posebnost cveta. Pa še namig: cvetove mačeh lahko posušimo in jih uporabimo za izdelavo voščilnic. Sveže pa uporabimo za okrasitev peciva, koktajlov ali sezonskih solat.

Prikupne nove sorte

Cvetovi, porisani z mačjimi brčicami. Mačeha serije 'Cats' nosi velike cvetove svetlih barv. Kot s čopičem so porisane s tankimi črtami, potegnjenimi od sredine cveta, ki spominjajo na mačje brčice. Običajno so malo višje rasti od navadnih, ampak se jih da vseeno lepo umestiti v zasaditve. Če bomo sproti odstranjevali odmrle cvetove, bomo spodbudili in podaljšali novo cvetenje.

Živahno rumena Viola "Cool Wawe"

Baročno bogat cvet ne privlači samo pogledov, ampak tudi čebele in metulje. Valoviti venčni listi dajejo cvetu bogat in atraktiven videz. V soncu rahlo dišeči cvetovi naravnost navdušujejo. Če boste to mačeho posadili v cvetlično korito na oknu ali okrasni lonec na terasi, jo boste želeli velikokrat fotografirati. V lepem vremenu cvetovi posebne sorte s smešnim znanstvenim imenom Viola 'Frizzle Sizzle mini Fire' kar žarijo. Odporna je proti zmrzali in ima vse karakteristike nezahtevne običajne mačehe.

Viseča mačeha je prav gotovo najhitreje rastoča mačeha, ki v dolžino doseže tudi 76 centimetrov. Primerna je za zasaditev cvetličnih košar kot tudi okenskih cvetličnih korit. Zelo uporabna je za mešane kombinacije z jesenskimi lepoticami. Njeno visečo rast lahko izkoristimo za zapolnitev cvetlične gredice, kjer ste posadili trajnice, ki se še niso dovolj razrasle. Če pa mačeha ne visi, se plazeče razraste po površini gredice.

Mačeha z rumenimi cvetovi Viola 'Cool Wave® Golden Yellow' (na fotografiji) razveseljuje z valovi cvetja in je rekorderka v zavidljivi dolžini, ki vas bo navdušila. Zagotovo je z njo zasajena košara najlepša cvetoča obešanka v zimskem času. Z leti se je barvna paleta visečih mačeh dopolnila in so zdaj poleg enobarvnih na voljo še v dvobarvni kombinaciji.

Črna mačeha. Drobnocvetno mačeho s črnim cvetom Viola 'Sorbet Black Delight' si upam uvrstiti med posebnosti. Zacvetijo zgodaj in ostanejo kompaktne rasti tako na vročini kot mrazu. Zelo dobro prezimijo. Rastline s tako izrazito temno barvo cveta sadimo v okrasne cvetlične posode svetlih barv. Cvetovi bodo še bolj opazni, če jih kombiniramo z drugimi cvetovi živahnejših tonov.

Besedilo: Branka Urbanija Juvančič, fotografije: B. U. J, Volmary.com, Ball Horticultural company


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media