Vsestranski ljudski umetnik

sep. '20

Ivan Kropivnik z Zgornjega Brnika je mož z zelo spretnimi rokami, pravi »frajkinclar«: rezbari, izdeluje glinene izdelke, iz leskovih šib in viter plete košare, piše pesmi, voščila in prigodnice za razne jubileje pa tudi pravljice, saj ima štiri vnuke in že dva pravnuka. Ker je družaben in šegav, rad razveseljuje ljudi na različnih dogodkih, včasih v oblačilu krkavškega planšarja, drugič s Cerkljanskimi gavnarji zaigra na stara glasbila. Ali pa s skeči, kar 15 jih ima »naštudiranih«.

Obenem doma skrbi za »živino«: zajce, kokoši, fazane, jerebice, prepelice, divje race in še kakšna pernata žival bi se našla na dvorišču. V domači vasi in tudi okolici ga dobro poznajo, saj vedno priskoči na pomoč, kjer je treba. Že več kot pol življenja je gasilec, pleše pri folklori, dejaven je v društvu upokojencev, kjer je bil nekoč predsednik, najde pa tudi čas za druženje s stanovalci Doma Taber v Šmartnem, s katerimi igra prstomet. Prav žal mu je, da jih zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa že nekaj mesecev ni smel obiskati.

In seveda tudi slika. Kar kmalu po upokojitvi – nabral si je kar 42 let delovne dobe – se je vključil v Društvo likovnikov Cerklje. Z njimi se udeležuje likovnih kolonij in sodeluje na razstavah. Najpogosteje z oljnimi ali akrilnimi barvami slika podobe iz narave, različna kmečka opravila, loti se tudi portretov. Všeč so mu stari slikarski mojstri, kot sta Gaspari ali Grohar, in tudi njegove slike so realistične, saj hoče, »da vsak vidi, kaj sem naslikal«. Pri rezbarjenju pogosteje pusti domišljiji prosto pot, predvsem pa preizkuša, kaj vse zna in zmore. Ponosen je zlasti na dva taka izziva: pred časom je iz ene same veje izrezljal poldrugi meter dolgo verigo s srcem, križem in sidrom, nazadnje pa je, prav tako iz enega kosa lesa, izdelal skulpturo z obrazi štirih morskih deklic.

Vabimo vas, da si slike Ivana Kropivnika do sredine oktobra ogledate v prostorih uredništva Vzajemnosti na Dunajski 109 v Ljubljani. Dobrodošli!

Besedilo in fotografija: A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media