Težave pri izločanju

Prosti čas | sep. '20

Pri psih so dokaj pogost pojav težave z analnimi vrečkami. Te lahko povzročajo težave, če se ne izpraznijo redno ali dovolj temeljito. Da je nekaj narobe, opazimo, ker se kuža drsa po ritki ter grize ali liže okoli repa ali ritke.

Analni vrečki, imenujemo ju tudi analne žleze, sta mošnjička, ki ju najdemo pri psih obeh spolov na vsaki strani anusa. Če bi gledali na uro, bi rekli, da sta urna kazalca nekje na 4 in 8. Stene analnih vrečk so obložene z žlezami, ki izločajo izloček, ta pa ima zelo tipičen smrdeč vonj. Izloči se po majhnem kanalčku skozi odprtinici, ki sta na zunanji strani anusa. Izloček vsebuje kemične komponente, ki delujejo kot označevalci teritorija. Je nekakšen pasji osebni podpis. Podoben je tistemu, ki ga proizvajajo dihurji za odganjanje sovražnikov in označevanje teritorija. Vsebina analne vrečke se po navadi izloči s krčenjem mišic črevesja, ki pritisnejo nanje vsakič, ko gre kuža na blato.

Se pa te vrečke pogosto zamašijo. Do tega pride, ko se izloček, ki naj bi bil tekoč, preveč zgosti, zaradi česar se vrečke težje izpraznijo same od sebe. Takrat so vrečke zatečene, napete in pride do vnetja. Velikokrat so na otip boleče, prav tako je boleče in neprijetno odvajanje blata. Nekateri kužki so tem težavam bolj podvrženi kot drugi.

Da ne pride do vnetja

Med praznjenjem se običajno izločijo tudi bakterije. Če pa se vrečke ne praznijo same, se lahko zaradi kopičenja bakterij vnamejo in pride do ognojka. Ognojek je na eni ali obeh straneh in je boleč, rdečkast ter zatečen. Rad poči, ta boleči in neprijetni pojav veterinarji imenujemo počena vrečka, opazi pa se kot krvav in gnojen izcedek. Da ne pride do hujšega vnetja, bomo morali s kužem do veterinarja, ki mu bo predpisal antibiotike in sredstvo proti bolečinam.

Poleg tega se analne vrečke ne praznijo redno same od sebe, če ima kuža probleme s prebavo, kot je driska. Nanje vpliva tudi prehrana ali pa anatomija – če so vrečke globlje in ne pride do pritiska nanje, zaradi katerega bi se praznile same od sebe.

Če je vaš kuža nagnjen k temu, da se analne vrečke ne praznijo dobro same od sebe, vam bo pri tem pomagal veterinar. Lahko vas pa tudi nauči, kako vrečke uspešno praznite tudi doma.

Iris Selan, dr. vet. med., fotografija: Z. P.


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media