Kako se učinkovito rešimo mrčesa

Prosti čas | sep. '20

Kokošja rdeča pršica

Človek se od nekdaj trudi, da bi izboljšal in polepšal svoje bivalno okolje. Žal pa se vanj pogosto naselijo tudi nezaželeni leteči ali plazeči se »stanovalci«, ki se nekontrolirano razmnožujejo. Nekatere vrste mrčesa, na primer pršice, celo slabo vplivajo na naše zdravje.

Pršice, ščurki, mravlje, muhe, komarji, bolhe, stenice, hrošči, tigrasti komarji, moknati kožojedi, kožni hrošči, pajki, molji, kokošje rdeče pršice ... nam lahko povzročijo veliko težav. Prav tako grenijo življenje domačim živalim. Najdemo jih praktično povsod: v bivalnih in počitniških objektih, posteljah oziroma kavčih, garažah, kleteh, skladiščih in na podstrešjih, bivališče pa si radi najdejo še v kokošnjakih, hlevih, pasjih utah ...

Učinkovito zadimljenje

Bolha

Problem so ljudje v preteklosti reševali, kot so vedeli in znali, saj ni bilo na voljo preparatov, ki bi učinkovito uničili to nadlogo v vseh kotičkih stanovanja ali gospodarskih poslopjih. Letos pa se je na trgu pojavil poseben preparat za zatiranje žuželk in mrčesa, ki na enostaven, učinkovit in varen način zatre to nadlogo.

Insekticidni dimni razpršilec je namenjen zatiranju komarjev, muh, mravelj, bolh, posteljnih pršic, kokošjih rdečih pršic in drugih letečih in plazečih se žuželk v prostoru. Nov pristop omogoča popolno izkoreninjenje mrčesa, saj deluje v obliki dima, ki se razširi po vsem prostoru. Najmanjši delci učinkovine v dimu z lahkoto prodrejo v vse pore, razpoke in špranje, kjer so po navadi ti problematični spremljevalci človekovega okolja.

Kuhinjski molj

Dim se začne spuščati z zamikom, in sicer po 30 sekundah, potem ko v posodico nalijemo vodo. Tako imamo dovolj časa, da se umaknemo. Potem enostavno počakamo dve do štiri ure, da učinkovina naredi svoje, nato pa prostore izdatno prezračimo in posesamo. Uporaba tega preparata je varna, saj oseba, ki postopek izvaja, ne pride v stik z dimom. Prav tako ni nevarnosti za požar ali eksplozijo. Deluje učinkovito in hitro ter za seboj ne pušča madežev ali drugih sledov našega dela. Prostori ostanejo čisti.

Najbolje je, da opišemo postopek uporabe: prostore, ki jih nameravamo očistiti mrčesa, enostavno zapremo, odstranimo hrano za ljudi in živali, iz prostora umaknemo domače ljubljenčke, odnesemo tudi sobne rastline. Odpremo omare in predale. Plastično posodico namestimo na sredino prostora. Odstranimo aluminijast pokrov, ki preparat ščiti pred vlago. Pri tem pazimo, da je posodica z rdečim delom obrnjena navzgor, in dodamo vodo. Seveda natančno toliko, kot je predpisano v navodilih, saj bi večja količina vode učinek močno zmanjšala. Posodica se zaradi medsebojne reakcije vsebine in dodane vode rahlo segreje, pri tem pa začne po 30 sekundah izhajati učinkovina v obliki dima, ki se razleze po prostoru, v vse špranje in razpoke. Seveda moramo prostor že pred tem zapustiti in vrata skrbno zapreti. Tako uničimo in zatremo ves mrčes, ki nam je delal preglavice. Desetgramska pločevinka zadošča za 25 kvadratnih metrov oziroma 65 kubičnih metrov. Če so prostori večji, vanje namestimo več posodic. Pazimo pa, da najprej nalijemo vodo v najbolj oddaljeno posodico, zadnjo posodico pa napolnimo z vodo na sredini prostora blizu vrat. Tako se varno umaknemo.

Čas učinkovanja dima je najmanj dve uri, vendar je bolje, da smo potrpežljivi in počakamo 4 ure. Učinek bo tako popoln, če pa pustimo sredstvo delovati čez noč, bo toliko bolje. Ob ponovnem vstopu moramo prostor temeljito prezračiti. 

Besedilo in fotografije: Franc Grošelj, Shutterstock


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media