NOVICE OD VSEPOVSOD

sep. '20

(P)ostanimo bralci

Že tretje leto zapored knjižnice, razna društva, šole, založbe, domovi starejših občanov in druge ustanove pripravljajo Nacionalni mesec skupnega branja z namenom, da bi pripomogli k dvigu bralne kulture in bralne pismenosti prebivalcev. Od 8. septembra do 11. oktobra se udeležite katerega izmed dogodkov, ki bodo letos potekali bolj kot ne virtualno: druženj z avtorji in pogovorov o knjigah, druženj v spletnih učilnicah, skupnih branj, virtualnega knjižnega sejma ali prodajnih akcij v spletnih
knjigarnah …

Podroben spisek dogodkov najdete na spletni strani: https://nmsb.pismen.si/iskanje. Lahko pa se pridružite kampanji EUReads (Evropa bere) za ozaveščanje o pomenu izobraževanja in pismenosti v zgodnjem otroštvu. Vsak dan si vzemite vsaj 15 minut za branje ali glasno branje in k temu spodbujajte tudi svoje bližnje.

Jubilejni F3ŽO bo!

Jubilejni 20. festival za tretje življenjsko obdobje se bo odvijal v Cankarjevem domu med 30. septembrom in 2. oktobrom. Glede na letošnjo situacijo bo za najboljšo (v preteklih letih največjo) prireditev za starejše to leto izjemno v vseh pomenih. Obeležena bosta veliki jubilej ter 1. oktobra še mednarodni dan starejših. Rdeča nit tokratnega festivala bo Evropski steber socialnih pravic – Evropa po pandemiji. Kot vsa leta do zdaj bosta bogata tudi izobraževalni in zabavni program.

Organizatorji dogodka (podjetje Proevent in Mestna zveza upokojencev Ljubljana, Osrednjeslovenska pokrajinska zveza društev upokojencev) zagotavljajo, da bodo na dogodku vzpostavljeni ukrepi za zaščito zdravja in varnosti vseh udeležencev in da bodo upoštevana vsa priporočila in navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vstop na festival, ki bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, bo brezplačen. Podrobnejše informacije najdete na spletni strani: https://f3zo.si.

Izobraževanje v drugačnih okoliščinah 

Andragoški center Slovenije v sodelovanju s številnimi ustanovami vabi na nekoliko drugače zastavljene že 25. tedne vseživljenjskega učenja (TVU), ki bodo namesto v maju potekali od 4. septembra do 9. oktobra . V prilagojenem obsegu, a še vedno zanimiva in raznolika, bo Parada učenja 2020, ki bo v sredo, 9. septembra, potekala na 14 lokacijah po Sloveniji. Za podrobnejše in aktualne informacije pa spremljajte spletno stran TVU: https://tvu25.acs.si in družbena omrežja.

Če vas mika, da bi pridobili, izpopolnili ali osvežili znanje, ne veste pa, kako bi se tega podviga lotili, pa se med 23. in 25. septembrom udeležite Dnevov svetovalnih središč za informiranje in izobraževanje odraslih (Središča ISIO). Vsako izmed 17 svetovalnih središč bo pripravilo različne dogodke na javnih mestih, dneve odprtih vrat, delavnice in predavanja, kjer boste spoznali različne možnosti formalnega in neformalnega učenja in izobraževanja ter izvedeli, kakšno podporo vam ponujajo. Več informacij najdete na spletni strani: https://isio.acs.si/.

Praznik, posvečen športu

Redna telesna dejavnost je skupaj z duševnim zdravjem najpomembnejša sestavina zdravega življenjskega sloga. Človek je ustvarjen za gibanje in brez njega naše telo, um in energija začnejo počasi upadati, poudarjajo v Olimpijskem komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez. Na njihovo pobudo in z namenom, da bi spodbudili telesno dejavnost med prebivalstvom in tako tudi večjo skrb za zdravje, je 23. september postal dan slovenskega športa. Na ta dan bodo potekali številni športnorekreacijski dogodki za vse starosti. Več informacij najdete na spletni strani: https://danslovenskegasporta.si.

Vsaj en dan za prostovoljsko delo

Slovenska filantropija že od leta 2010 s sloganom Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI! nagovarja prebivalce, da vsaj za en dan postanejo prostovoljci in prostovoljke. Cilji akcije so usmerjeni v tri dimenzije trajnostnega razvoja: ekonomsko, socialno in okoljsko.

Tokrat bo največja vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe potekala v soboto, 19. septembra. Vključite se lahko v dogodke nevladnih organizacij, društev, občin ali šol, najdete jih na spletni strani: https://www.filantropija.org, ali pa izpeljete svojo akcijo. Lahko pomagate zbirati sredstva za pomoč socialno ogroženim ali brezdomnim živalim, naklonite nekaj časa osamljenim krajanom ali organizirate medsosedsko pomoč (čiščenje, ureditev vrta, priprava kurjave …), ponudite učno pomoč ali katero drugo znanje, organizirate izmenjavo knjig, čistilno akcijo, posadite medovite rastline ali drevo.

Na konju v novo šolsko leto

V želji po večji prepoznavnosti konjeništva pri nas Konjeniška zveza Slovenije in Fundacija za šport že drugič zapored prirejata dogodek Na konju v novo šolsko leto. Konjeniški klubi in jahalne šole iz vse Slovenije bodo v soboto, 12. septembra, in/ali nedeljo, 13. septembra, odprli svoja vrata obiskovalcem. Izvedeli bodo marsikaj zanimivega o konjih, njihovi prehrani in oskrbi, ogledali si bodo hleve in jahalnice, lahko se bodo preizkusili v vlogi njihovega skrbnika in jih tudi zajahali; ponekod se bodo seznanili še z delom kovača in veterinarja, spoznali bodo športne discipline (dresurno jahanje in preskakovanje ovir, kasaštvo, vožnjo eno- in dvovprege, western jahanje …). Več preberite na spletni strani Konjeniške zveze: http://www.konj-zveza.org.

Ilustracija: Ana Zavadlav


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media