Popularne trave v jesenskih zasaditvah 

Prosti čas | okt. '20

Japonska krvava trava

Okrasne večletne trave so v zadnjem desetletju postale zelo priljubljene, saj ne potrebujejo veliko vzdrževanja. Odporne so proti boleznim in škodljivcem ter zelo hitro rastejo. Številnim med njimi se listje v jesenskem času čudovito obarva, zato so zaželene v samostojnih in mešanih cvetličnih zasaditvah.

Imperata cylindrica 'Red Baron' ali japonska krvava trava je zaradi intenzivno rdeče obarvanih konic ena najlepših okrasnih trav v jesenskem času. Zaradi čudovitega kontrasta, ki ga lahko ustvarimo v kombinaciji z drugimi rastlinami, je izredno privlačna za jesenske zasaditve. V višino doseže 50 centimetrov. Odporna je proti nizkim temperaturam. Z leti postaja njena rast vse bolj košata. Uživala bo na polnem soncu ali v delni senci. Na fotografiji je v kombinaciji trajnic s cvetočim ameriškim slamnikom in škrlatno hojhero. (F1)

Sinjezelena bilnica ali Festuca cinerea 'Elijah's Blue' je očarljiva pritlikava kompaktna okrasna trava, ki obdrži vse leto sinjezeleno barvo. Doma je iz južne Francije, kjer uspeva v zmerno rodovitnih in izsušenih tleh. Najintenzivnejši odtenek bo imela na soncu, vendar ji ugaja tudi svetla senca. Zelo dobro prenaša vročino in sušo. Zgodaj poleti začnejo iz sredine poganjati stebla, ki nosijo rumena socvetja, ki so lep kontrast sivi podlagi. (F2)

Sadimo jih v kombinaciji po več skupaj, kar daje zasaditvi, ki bo zelo enostavna za vzdrževanje, moderen videz. V cvetličnih loncih se lepo ujemajo z jesenskim vresjem in ciklamo. Takšna zasaditev naj bo dovolj gosta, saj rastline v zimskem času ne rastejo hitro. (F3)

Okrasni šaši

Okrasni šaši. V cvetlični zasaditvi na fotografiji sta kar dva šaša. Zadaj je pokončen Carex flagelifera z intenzivno bronasto obarvanimi listi, ki ima grmičasto rast, ki postaja s starostjo rastline vse bolj robustna.

Spredaj je posajen pisani japonski šaš Carex oshimensis 'Evergold'. To je majhna košata zimzelena trava s prevešajočimi se ozkimi listi. Cveti od maja do junija z neopaznimi zeleno rjavimi cvetovi. Če jo bomo sadili na cvetlično gredico, ji zagotovimo dobro odcedna tla, saj lažje prenaša sušna rastišča, torej ne preveč mokra. V cvetličnih zasaditvah jo radi uporabljamo zaradi barvitih zelenih listov, ki imajo na sredini rumeno črto. Cvetoče ciklame med travami popestrijo zasaditev. Lahko pa bi uporabili katero koli drugo jeseni cvetočo rastlino, na primer krizanteme, mačehe, ajugo, celo okrasno papriko. (F4)

Ena izmed najbolj priljubljenih in občudovanih trav na vrtovih v jesenskem času je zagotovo pampaška trava. Razkošno elegantno rast v poznem poletju začnejo krasiti na visokih steblih kremasto obarvane pahljače. Običajno zraste od 180 do 300 centimetrov in se razširi tudi do 240 centimetrov. Kadar jo sadimo v skupinah, jo uporabimo za ustvarjanje kulis. Samostojno pa jo največkrat vidimo na večjih lepo urejenih vrtovih. Ko se naveličamo cvetov, jih porežemo in posušimo. Uporabimo jih za dekoracijo stanovanja ali suhe aranžmaje v zimskem času. (F5)

Sinjezelena bilnica

Vse trave niso trajnice. Veliko enoletnih trav (perjanke) smo sadili spomladi med balkonsko cvetje in so v tem času najlepše, zato jih ne zavrzimo. Puščamo jih v zasaditvah in jih enostavno kombiniramo z jesenskimi lepoticami. Če delujejo preveč razkuštrano, jih rahlo povežemo z naravnimi materiali, kot sta juta in rafija. Tudi te bodo videti zanimivo, ko bodo na njih dežne kapljice ali slana. Ko se začne prebujati pomlad, jih odrežemo tik ob zemlji in tako zgornji del odstranimo. Druge rastline bodo praznino hitro zapolnile, cvetlični nasad pa bo dobil popolnoma drugačen videz.

Besedilo in fotografija: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media