Sadimo zgodnje sorte kakijev

Prosti čas | okt. '20

Za celinsko podnebje so priporočljive zgodnejše sorte kakija, ki jih obiramo konec oktobra do začetka novembra. V tem času še ne pričakujemo prve slane, ki predstavlja nevarnost za plodove. Med zgodnje sorte kakijev uvrščamo sorte tono wase, amankaki in tipo. Če jih sadimo na pravo lego, se bomo zagotovo veselili pridelka.

Med debelejše zgodnje sorte kakija spada sorta amankaki, katere plodovi tehtajo tudi do 260 g. Zori konec oktobra. Plodove je treba umediti, če niso oplojeni. Je odlična sorta, ki dobro prenaša skladiščenje. Za to sorto je značilna dobra in stalna rodnost. Sorta tono wase je zgodnja sorta kakija, ki zori konec oktobra. Plodove je treba umediti, ker so ob obiranju trpki. So kvadrataste oblike in izjemno okusni. Tudi ta sorta kakija je zaradi zgodnjega obiranja priporočljiva za celinska območja. Drevo obilno rodi. Sorti amankaki in tono wase sta sorazmerno redki na domačih vrtovih, zato jih posadimo in obogatimo okus kakijev na domačem vrtu. Pogosteje srečamo sorto tipo, ki zori nekoliko kasneje in jo lahko ulovi prva slana. Plodovi so debeli in bolj okrogle oblike, zorijo v začetku meseca novembra. Tudi te je treba umediti, ker so ob obiranju trpki. Takoj užitni so le tisti plodovi, ki so oprašeni.

Tabela 1: Lastnosti zgodnjih sort kakijev, ki nimajo težav s slano

SORTA KAKIJA

Čas zorenja

Oblika plodov

Drugo

Amankaki

konec oktobra

(zgodnja sorta)

okrogla oblika

 

debel plod,

dobra in stalna rodnost

Tono Wase

konec oktobra

(zgodnja sorta)

kvadratasta oblika

izjemen okus

Tipo

konec oktobra in v začetku novembra (zgodnja sorta)

okrogla oblika

debel plod

Na drevesih kakija v polni rodnosti, ki so pravilno oblikovana in strokovno rezana, lahko pridelamo tudi do 100 kg pridelka. V zimskem času rastlina preživi, če temperature niso nižje od –15 °C. Pri sajenju pazimo predvsem na to, da jih sadimo na toplejše in zavetne lege, kjer v času zorenja ne pričakujemo slane in temperatur pod lediščem. V primeru sajenja sort, ki zorijo konec oktobra in v začetku novembra, običajno nimamo težav s slano. V celinskem delu se priporoča sajenje zgodnjih sort tono wase, amankaki in tipo. Pozne sorte kakija v celinskem delu ne dozorijo vedno.

Mlade sadike kakija je treba prva leta pred zimo zaščititi s kopreno. Prednost pri sajenju naj imajo sadike, ki so prilagojene podnebnim razmeram v Sloveniji in niso prezgodaj izkopane. Bolje se ukoreninijo sadike, ki jih kupite v posodah, ker nimajo golih korenin. Dobra dozorelost lesa je ključna za prezimno trdnost. Za sajenje kakija izberemo zavetno in sončno lego. Kaki ne prenese stalno vlažne in težke ilovnate zemlje. Lepo uspeva na obmorskih in vinogradniških območjih. Brez večjih težav prenese tudi nizke temperature v zimskem času, saj so zime vse bolj mile. 

 

Kdaj je treba saditi česen?

Za sajenje česna sta najboljša zadnja dva oktobrska tedna. Vse je seveda odvisno od vremena. Treba ga je posaditi vsaj dva, tri tedne prej, preden zemlja zmrzne. To obdobje je težko napovedati, saj vemo, da se to v višjih predelih (nad 600 m) zgodi kakšen teden prej, na obali ga lahko sadimo tudi veliko kasneje. Splošna navodila pa veljajo predvsem za celinski (nižinski) del Slovenije. Česen pred sajenjem namočimo v morske alge, ki zelo pozitivno vplivajo na nastanek koreninskega sistema.

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media