Posebni keramični pripomočki iz prazgodovinskih hiš

Prosti čas | jan. '21

Notranjost hiše v železni dobi

Tokrat poglejmo v notranjost doma v starejši železni dobi (od konca 9. do 4. stoletja pr. n. št.). Tedaj je obsežno območje reke Soče s pritoki doživelo velik razcvet, razmahnila se je poselitev, nastale so nove naselbine in pripadajoče nekropole. Rezultati arheoloških raziskav naselij in študije tam odkritih najdb nam vsaj delno odstirajo pogled v nekdanje domove – notranjost hiš in nakazujejo, katere dejavnosti so se tedaj v njih odvijale.

Kljub številčnosti najdišč na tem območju so naselbine skromno raziskane. Izjema je Most na Soči, kjer je bilo med starejšimi izkopavanji Goriškega muzeja odkritih več kot 30 hiš iz obdobja med 6. in 4. stoletjem pr. n. št. Pretežno lesena bivališča so navadno imela več prostorov. Tla so bila iz phane ilovice, v njih so bile urejene jame za shrambo. Iz ilovice so bila na tleh izdelana preprosta ognjišča, nekatere hiše so verjetno imele tudi peči. Med najdbami, odkritimi znotraj hiš, prevladuje keramika, predmetov iz drugih materialov (kovine, kamna, kosti, roževine, stekla idr.) je veliko manj. Največ je posodja, v katerem so shranjevali, kuhali, stregli hrano, pogosti so tudi drugi pripomočki, ki so jih uporabljali ob ognjišču. Med temi je zanimiv predmet, ki ga poznamo pod grškim imenom pyraunos (piraunos), v slovenščini pa predvsem pod izrazom prenosna pečka.

Uporabljali so jih na ognjišču

Piraunosi so predmeti, ki so sicer znana najdba iz slovenskih naselbin, a jih je zelo malo ohranjenih v celoti. Tudi zato njihova raba še ni v zadostni meri raziskana. Gre za cilindrične keramične pripomočke premera ter višine približno 15 cm in več. Po obliki so se nekoliko razlikovali, predvsem v tem, kako je bila izdelana njihova zgornja plošča. Ta je bila lahko ravna ali usločena, lahko je imela eno večjo ali več manjših predrtin ipd. Zaradi tega se je tudi njihova raba razlikovala. Uporabljali so jih v povezavi z ognjem oziroma ognjišči. Predvsem so bili to pripomočki pri peki in kuhi hrane, lahko pa tudi za toplotno obdelavo drugih snovi. V kuhinji so piraunose uporabljali kot podstavke, distančnike med ognjem (ognjiščem) in posodo ali pa so hrano pripravljali oziroma pekli neposredno na njihovi vrhnji plošči. Natančno katere jedi so s pomočjo tovrstnih pripomočkov pripravljali, ne vemo. Lahko bi služili za peko nekvašenih kruhkov ali mesa.

Ti predmeti so bili zelo dolgo v rabi, in sicer med pozno bronasto in železno dobo (okvirno 2. in 1. tisočletje pr. n. št.), odkriti so bili na obsežnem območju med južno Evropo in jugozahodno Azijo. Predvsem so znani iz naselij, redko grobov ali svetišč. Njihove prežitke prepoznamo tudi med etnološkimi predmeti ali pa so v rabi še dandanes, predvsem na območjih, kjer življenje še zmeraj teče bolj preprosto.

INFORMACIJE

Goriški muzej

Grajska cesta 1, Nova Gorica

www.goriskimuzej.si

e-naslov: goriski.muzej@siol.net

tel. št.: 05 33 59 811 

Teja Gerbec, ilustracijaf: Bojan B. Bitežnik, GM


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media