SVET IN MI

jan. '21

Čas za ljubezen

Ljudje smo zapletena bitja. Ljubezen pa je med vsemi čustvi najbolj zapleteno. Če koga vprašaš, kaj je ljubezen, bo nekaj časa mencal, potem pa odgovoril, kar se njemu zdi.

Ni čudno, da se je znanost lotila dokazovanja, za kaj pri ljubezni sploh gre.

Na harvardskem raziskovalnem inštitutu so raziskovalci opravili ali morda še naprej opravljajo raziskavo, ki so jo zastavili profesorji in študenti vseh mogočih smeri že leta 1938. Kolikor je znano, je 82-letna raziskava o ljubezni najdaljši raziskovalni projekt na svetu. Trenutno ga vodi profesor dr. Robert Waldinger s harvardske medicinske šole, četrti vodja projekta v zgodovini. Več kot osem desetletij so natančno zasledovali potek življenja 724 moških. Leto za letom so dokumentirali njihove kariere, osebno življenje in zdravje.

Udeleženci opazovanci so bili še najstniki, ko so prostovoljno vstopili v projekt, v tem času opravljali več tisoč različnih poklicev, od tovarniških delavcev in sodnikov do zidarjev in zdravnikov, eden med njimi je postal celo predsednik ZDA. Vse je dokumentirano na posebnih, za vse enakih vprašalnikih, zbrani so celo zdravniški izvidi, najdejo pa se tudi posnetki glasnih debat med možmi in njihovimi ženami. Resnična kopija življenja vsakega od njih.

Na enem najbolj znanih in priljubljenih spletnih govorniških odrov TED je dr. Waldinger rekel, da je skoraj nemogoče ustvariti splošno sliko, kako so posamezne odločitve vplivale na potek posameznikovega življenja.

Računalniška obdelava podatkov je le dala nekaj osnovnih smernic za uspešen lov na srečo:

Ljudje, ki so tesneje povezani z družino in sorodstvom, s prijatelji in znanci, so bolj srečni, bolj zdravi in živijo dlje kot tisti, ki so slabše povezani.

V času korone je najlepši čas za povezovanje družine pri igrah z otroki, kuhanju z ženo, za navezovanje starih prijateljstev prek brezplačnih aplikacij, za aktualne debate …

»Kajti samo tri stvari so, ki v življenju človeka štejejo: koliko smo v življenju ljubili, kako prijazno do drugih smo živeli in kako uglajeno smo šli mimo dogodkov, besed in reči, ki niso bile namenjene nam.« Buda

Povzeto po: https://medium

  

Absurd v času korone

Na Rašici je bife zaprt, obiskovalci pa si na vrhu postrežejo iz nahrbtnika. Termovke s čajem in doma narejeni sendviči ... A se na vrh pogosto pripelje policijski avtomobil. Globa ne uide tistim, ki jih uradni organ vidi žvečiti, kar se trenutno po vladni uredbi na prostem ne sme.

Toda podoben absurd se je zgodil tudi v Franciji. Sredi decembra je bila v francoskem mestecu Vesoul obsojena 73-letna ženska, ker je v formularju navedla napačen datum. Preiskovalno sodnico so na razpravi obvestili, da osumljenka trpi za alzheimerjevo boleznijo. Aprila so jo policisti zalotili, da je kljub prepovedi gibanja odšla od doma v 800 metrov oddaljeno trgovino po kruh. Policija ji je napisala kazen za 166 evrov, preiskovalna sodnica pa je aprilski kazni dodala še kazenski dodatek v višini 135 evrov za napačno navedeni datum na formularju. Odvetnik s svojim zagovorom o bolezni osumljenke ni bil uspešen, novinarji pa se sprašujejo, kakšni absurdi se bodo dogajali, ko bodo jeseni po cestah hodili številni ljudje z možgansko okvaro, eno izmed posledic, ki jih korona pušča pri tistih, ki so njen napad preživeli.

Povzeto po: parismatch.com/Actu/Societe

Urbani hipster na Instagramu

Družabna omrežja niso za starejše nikakršen tabu, poleg Facebooka in Twitterja je tudi Instagram odmeven, še toliko bolj, odkar se je na njem pojavil švedski starostnik iz Malmöja.

Decembra je imel že 55.000 sledilcev, ljudi, ki si ogledujejo, kaj je novega objavil.

Vse življenje se je rad lepo oblačil in zdaj, ko živi v domu za starejše, je sklenil, da bo svojim »kolegom« pokazal, kako se lahko staraš s slogom in da je pohajanje v trenirkah nepotrebno in nespodobno.

Na Instagramu je do zdaj objavil že več kot 7500 fotografij, kjer kot maneken razkazuje svoj slog oblačenja. Odveč bi bilo opisovati, vtipkajte v iskalnik na telefonu theurbanbhippieswe in se naglejte.

Povzeto po: Senioractu.com

Lada Zei


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media