Pri jemanju zdravil bodimo zbrani in pozorni 

Dobro počutje | julij '24

Zdravje

Pred uporabo natančno preberite navodilo za uporabo

Mnogi ljudje jemljejo več različnih zdravil in prehranskih dopolnil, zato je še posebej pomembno, da jih uporabljamo pravilno. Če se navodil zdravnikov in farmacevtov ne držimo, lahko pride do neželenih učinkov in škode za zdravje. Kadar ste v dvomih, kako jih pravilno jemati, nasvet poiščite v lekarni.

V lekarni so zaposleni farmacevti, izobraženi strokovnjaki, zato se pri zdravstvenih težavah ali vprašanjih glede jemanja zdravil in prehranskih dopolnil ter uporabe medicinsko-tehničnih pripomočkov obrnite nanje. Poleg zdravnikov so edini pravi naslov za verodostojne odgovore in usmeritve o varni uporabi zdravil in prehranskih dopolnil. O uporabi medicinskih pripomočkov pa znajo dobro svetovati medicinske sestre, ki se z njimi srečujejo v praksi. Seveda pa je pametno poznati vsaj osnovne informacije, da bomo lažje razumeli razlago zdravnikov in farmacevtov ter navodil za uporabo, ki so priložena vsakemu zdravilu.

Na recept in za samozdravljenje

Zdravila so izdelana v različnih farmacevtskih oblikah: tabletah, kapsulah, sirupih, praških, šumečih tabletah, mazilih, svečkah ipd. V Sekciji farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu pojasnjujejo, da mora imeti vsako zdravilo dokazano učinkovitost, kakovost in varnost ter dovoljenje za promet. Dovoljenje izda državni organ – Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke. Pravimo, da je zdravilo registrirano. To velja tudi za zdravila rastlinskega izvora.

O originalnem zdravilu govorimo, če ga proizvede proizvajalec, ki je to zdravilno učinkovino razvil prvi. Kadar pa gre za proizvodnjo zdravila z že znano učinkovino, govorimo o generičnem zdravilu. Originalna in generična zdravila imajo torej enako zdravilno učinkovino. Medsebojno se razlikujejo bodisi po tehnološkem postopku izdelave, pomožnih snoveh bodisi po barvi in obliki, kar pa na varnost, učinkovitost in kakovost ne sme vplivati, pojasnjujejo v društvu. Razlikujejo se tudi po ceni – originalna so običajno dražja od generičnih.

Potem ločimo zdravila na zdravniški recept in zdravila brez recepta – tem pravimo tudi zdravila za samozdravljenje. To so zdravila, za katera se je v več letih uporabe izkazala njihova varnost oziroma neškodljivost, če se uporabljajo skladno z navodili za uporabo. A tudi to so zdravila in imajo lahko poleg želenih tudi neželene učinke, pravijo farmacevti. »To velja tudi za zdravila za samozdravljenje naravnega izvora. Napačno je prepričanje, da so vsi izdelki, ki so izdelani iz zdravilnih rastlin, naravni in varni.«

Zdravil nikoli ne jemljemo z alkoholnimi pijačami (tudi če vsebujejo malo alkohola). Vedno preverimo, ali vplivajo na sposobnost upravljanja vozil. Če vam je zdravnik predpisal zdravilo, ki ima na embalaži prazen trikotnik (relativna prepoved upravljanja vozil), bo presodil, ali smete voziti ali ne. Če pa vam je predpisano zdravilo, za katero velja absolutna prepoved upravljanja vozil (rdeč trikotnik, na primer nekateri močnejši analgetiki), z vožnjo počakajte, da učinkovanje zdravila popolnoma izzveni.

Prehranska dopolnila niso za zdravljenje

Prehranska dopolnila so na videz podobna zdravilom, vendar niso namenjena zdravljenju ali preprečevanju bolezni, temveč dopolnjevanju prehrane s hranilnimi snovmi oziroma podpori normalnemu delovanju telesnih funkcij. Njihovo uporabo farmacevti svetujejo le takrat, ko telo te pripravke potrebuje. Pogosto jih tudi odsvetujejo (na primer pri jemanju v kombinaciji z določenimi zdravili, denimo antikoagulanti) oziroma pri določenih boleznih, kot so bolezni ščitnice, svetujejo najprej posvet z zdravnikom. Prehranska dopolnila namreč lahko vplivajo na delovanje zdravil. »Njihova nekontrolirana in čezmerna uporaba je lahko nevarna. Predvsem je nevarna uporaba prehranskih dopolnil, ki se prodajajo od vrat do vrat in na internetu. Ker so v enakih oblikah kot zdravila, prodajalci zavajajo z njihovimi zdravilnimi učinki. Zato bodite previdni in kakovosten pripravek in strokoven nasvet raje poiščite v lekarni,« opozarjajo v Slovenskem farmacevtskem društvu. Navedimo primer – pretiravanje z magnezijem in uživanje magnezija v neprimerni obliki. Farmacevti znajo presoditi, kdo potrebuje dodajanje magnezija in v kakšni obliki (kot glukonat, karbonat, laktat ali citrat).

Ne samo prehranska dopolnila, tudi nepravilno uživanje zeliščnih čajev ali določene hrane lahko privede do zapleta – taka primera sta šentjanževka in grenivka. Šentjanževka ima dokazane zdravilne učinke in jo je po posvetu s farmacevtom najbolje uživati kot standardizirani pripravek (torej registrirano zdravilo rastlinskega izvora), vendar si nekateri kljub temu pripravljajo čaj, a pozabljajo, da gre za zdravilno rastlino. Njene sestavine v pravi koncentraciji delujejo antidepresivno in izboljšajo razpoloženje, laiki pa ne vemo, da lahko zmanjšajo učinek nekaterih zdravil. Podobno deluje grenivka: če jo uživamo na primer z nekaterimi zdravili za srce, za zdravljenje povišanega holesterola ali za znižanje imunskega odziva telesa, privede do zapletov zdravljenja, saj vpliva na presnovo in poveča koncentracijo učinkovin teh zdravil v telesu. Nekaterih zdravil, recimo nekaterih antibiotikov, zdravil za preprečevanje osteoporoze, ne smemo jemati skupaj z mlekom in mlečnimi izdelki ali sokovi, ki so obogateni z vitamini in minerali, ali vodo, ki vsebuje železo, kalcij in magnezij. Pripravke z ginkom odsvetujejo pri sočasnem jemanju zdravil proti strjevanju krvi, pripravke s kalcijem pa pri jemanju nekaterih antibiotikov. 

Osebna kartica zdravil

Zaradi vsega naštetega je jasno, da zdravil ne moremo jemati brez načrta, ampak moramo vedno upoštevati navodila in se, če dvomimo, posvetovati s farmacevtom, še posebno, če uporabljamo več zdravil. Nekatera zdravila je treba vzeti eno uro pred obrokom (na primer za zaščito želodčne sluznice, zdravljenje ščitnice), saj le tako najbolje učinkujejo, spet druga s hrano (nekatera zdravila za sladkorno bolezen, vitamin D3). Tudi pred nakupom zdravila brez recepta ali prehranskega dopolnila v lekarni povejte, kaj vse že jemljete. Lahko se namreč zgodi, da ti izdelki neželeno vplivajo na učinkovanje predpisanih zdravil, pojasnjujejo na Sekciji farmacevtov javnih lekarn.

Pri obisku zdravnika in lekarne ter ob morebitni hospitalizaciji je v veliko pomoč osebna kartica zdravil, ki jo lahko izdelate sami ali s pomočjo bližnjih, lahko pa vam jo naredijo v lekarni in bo shranjena tudi na portalu zVEM (zdravjeVsenaEnemMestu). Na osebni kartici zdravil naj bodo natančno zapisana imena vseh zdravil na recept in brez recepta, prehranska dopolnila, dietetični izdelki in izdelki rastlinskega izvora. Zapišite jih ne glede na pogostost uporabe (stalno ali občasno) in ne glede na to, kje ste jih kupili ali dobili (v lekarni, od sorodnikov, znancev, pri prodaji od vrat do vrat, zdravilne rastline nabrali sami in iz njih pripravili izdelke …). Na tej kartici naj bodo zapisani tudi odmerki in način jemanja. Podatke je treba redno pregledovati in jih po potrebi popraviti. Če jemljete več zdravil, vam osebno kartico zdravil v lekarni pripravi magister farmacije po brezplačni storitvi Pregled uporabe zdravil, na katero se je treba naročiti v lekarni.

Kdor jemlje več različnih tablet oziroma kapsul večkrat dnevno, si lahko pomaga z organizatorjem oziroma dozatorjem za zdravila in se tako izogne napačnemu jemanju. Še posebno uporaben je tak, ki je razdeljen na posamezne dneve, vsak dan pa še na več razdelkov. Tako si lahko sami ali s pomočjo bližnjih natančno pripravimo zdravila za ves teden. Če pozabimo, ali smo na primer zvečer vzeli predpisana zdravila, enostavno preverimo v škatlici.

 Nasveti farmacevtov

- Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo za uporabo; shranite ga, saj ga boste mogoče še potrebovali.
- Predpisanih zdravil ne posojajte niti si jih ne izposojajte od sorodnikov, sosedov, znancev.
- Odmerkov ne smete spreminjati ali zdravila prenehati jemati prej, kot je predpisal zdravnik. Zdravil tudi ne smete drobiti, saj se jim s tem zelo spremeni učinek.
- Zdravila jemljite redno ob predpisani uri in ves čas zdravljenja. Če je od pozabljenega odmerka minil krajši čas (do dveh ur), vzemite zdravilo čim prej. Če se bliža čas naslednjega odmerka zdravila, se ravnajte po navodilu za izpuščen odmerek, ki je naveden v navodilu za uporabo.
- Večkrat preberite ime zdravila, da ne pride do zamenjave: ko si ga pripravite in neposredno pred jemanjem, ne jemljite ga v temi. Zdravilo naj bo vedno v originalni embalaži. Če si tablete/kapsule pripravite vnaprej v organizatorju za zdravila, bodite ob tem zbrani, da ne pride do pomote.
- Pred jemanjem zdravila in po njem si umijte roke.
- Zdravila hranite na varnem mestu, nedosegljivem otrokom. Upoštevajte navodila glede pogojev hrambe. Če mora biti v hladilniku, naj bo ločeno od hrane, najbolje v plastični posodi s pokrovom, ki je otrok ne more odpreti. Zdravil nikoli ne shranjujte v zamrzovalniku. Ne puščajte jih v osebnem vozilu, zlasti ne poleti, ko temperatura zelo naraste, ali pozimi, ko lahko pade pod ničlo.
- Zdravila uporabljajte samo do označenega roka uporabnosti! Ne uporabljajte jih, če ste opazili spremembe barve, okusa, vonja ... Posebej vprašljiva je uporaba tekočih peroralnih zdravil po odprtju, na primer sirupov, suspenzij. Kapljice za oko so uporabne največ štiri tedne po odprtju. Magistralno izdelana zdravila, to so zdravila, izdelana za vsakega posameznika po zdravnikovem receptu v lekarni, imajo rok uporabnosti le en mesec.
- Ne kopičite zdravil in prehranskih dopolnil na zalogo.
- Zdravil s pretečenim rokom in neuporabljenih zdravil nikar ne odvrzite v smeti (niti v navadne niti v biološke), temveč odstranite kartonaste škatlice in navodila ter jih odnesite v lekarno, da jih bodo predali v uničenje, neškodljivo naravi in ljudem.

Natalija Mljač, fotografija: Shutterstock


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media