Velenjski mastodonti

Prosti čas | jan. '22

ZAKLADI SLOVENSKIH MUZEJEV

Na velenjskem gradu je na ogled prenovljena razstava Mastodonti.

V Muzeju Velenje na Velenjskem gradu so na ogled fosilni ostanki enega največjih sesalcev vseh časov, ki je pred približno tremi milijoni let živel na območju današnje Šaleške doline. V Sloveniji je bil Borsonov mastodont do zdaj najden le v Škalah. Ker se je ohranil velik del njegovega okostja, je ta najdba izjemno pomembna tudi v svetovnem merilu.

Šaleška dolina se je v začetku šestdesetih let 20. stoletja hitro spre­minjala. Posledice intenzivnega izkopavanja premoga so se kazale v močni preobrazbi pokrajine. Pridobivanje premoga je povzročilo ugrezanje površja, ki je uničilo celotna naselja. Prva vas, ki je bila porušena zaradi premogovniške dejavnosti v Šaleški dolini, so bile Škale s prafarno cerkvijo sv. Jurija. Cerkveni zavetnik sv. Jurij je že nakazoval pomembno paleontološko najdbo, ki je bila odkri­ta med urejanjem območja Škalskega jezera, nastajajočega na mestu nekdanje vasi. Cerkve sv. Jurija namreč pogosto stojijo v bližini najdišč nenavadno velikih kosti, ki si jih ljudje v preteklosti niso znali razložiti in so jih zato pripisali zmajem ter drugim nadnaravnim bit­jem. Ker je bil sv. Jurij upodabljan na konju v boju z zmajem, so ga izbrali za svojega zaščitnika.

Ostanki prazgodovinskih živali v okolici Škal torej zagotovo niso prvič pokukali na površje jeseni leta 1964, je pa urejanje zemljišč z buldožerji v času obilnega deževja poskrbelo za izjemno odkritje treh osebkov, predstavnikov dveh vrst fosilnih trobčarjev. V nepri­jaznih vremenskih razmerah so geologi Inštituta za geologijo Uni­verze v Ljubljani poskrbeli za izkop kosti, njihovo zaščito in prevoz v Ljubljano, kjer so najdbe preparirali in proučili. Ostanke fosilnih trobčarjev so nato na ogled postavili na Velenjskem gradu. Razsta­va, odprta leta 1969, je bila velik muzealski dosežek, ki je presene­čal in navduševal obiskovalce velenjskega muzeja.

Nadlahtnica Borsonovega mastodona

Danes si je na razstavi mogoče ogledati ostanke dveh vrst trobčarjev, ki sta na območju današnje Šaleške doline živeli pred približno tremi milijoni let. Najdeni Borsonov mastodont iz Škal je bil mlad, spolno zrel samec, ki še ni dosegel svoje polne velikosti. Borsonovi mastodonti so izumrli že pred začetkom ledene dobe, arvernski anankusi pa so bili očitno bolj prilagodljivi in so preživeli nekoliko dlje, zato so tudi njihove najdbe pogostejše. V Škalah so našli ostanke najmanj dveh arvernskih anankusov.

Razstava Mastodonti na Velenjskem gradu je bila lani v celoti prenovljena in razdeljena na dva dela. V strokovnem delu je poleg originalnih kosti predstavljen tudi časovni trak evolucije, v doživljajskem pa je na ogled obnovljeni kip arvernskega anankusa v naravni velikosti.

Muzej Velenje

Ljubljanska cesta 54, Velenje

www.muzej-velenje.si

e-naslov: info@muzej-velenje.si

tel. št.: 03 898 26 30

 

Besedilo in fotografiji: Tanja Verboten


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media