Črno-bela ustvarjalnost 

Prosti čas | jan. '22

Ustvarjalnica 

Star pregovor pravi, da ni pomembno le imeti, pomembno je tudi znati. Znati odsluženim ali nerabljenim rečem nadeti novo podobo postaja v svetu vse bolj priljubljen trend. Recikliranje oziroma preoblikovanje je odlična sprostitev za dušo, ki nam in našemu okolju pričara sveže optimistične zgodbe. Občutek, da smo za skoraj nič denarja ustvarili všečen izdelek, pa je seveda neprecenljiv.

Mali medeninasti zaklad

Zadnjič sem jo opazila v trgovini s starim pohištvom. Nič posebnega, razen ročk za odpiranje predalov in nogic. Pravzaprav sem omarico kupila zaradi ročk. Ker mi rjava barva ni pisana na dušo, sem ji nadela novo črno-belo obleko. Vznemirjenje, primerljivo z vznemirjenjem restavratorja, ki pod plastmi barv odkriva dragoceno fresko, pa me je prevzelo, ko sem čistila medeninasto okrasje. Ne le prelepi ročki, tudi pod nogicami, ki jih je nekdo že pred mano pobarval v rjavo, sem odkrila pristne medeninaste detajle. Počutje? Kot bi odkrila zlat zaklad.

»Pepitnica« podaljšana s krznenim obrobkom

Ali imate tudi vi morda v omari staro krilo, ki vam je prekratko? Če je v tradicionalnem in vedno aktualnem črno-belem vzorcu, imenovanem pepita, nikar ne oklevajte, seveda, če vam je še vedno prav. Kupite tekstilno dolgodlako krzno, ki jo vzdržujete tako preprosto kot volneno blago krila, in z njim podaljšajte krilo. Obrobek naj bo dolg toliko, kolikor si želite novo dolžino krila. Mehko, toplo in izvirno! Če vendarle ne želite preveč izstopati in si umislite kratkodlako tekstilno krzno, bo prenova prav tako lepo uspela.

Ptičja hišica izdelana v 20 minutah

Na vrtu imamo pozimi običajno dve ptičji hiški, eno za manjše in drugo za večje ptice. Tista druga je prav na dan zaprtih trgovin vzela slovo. Kje lahko torej nemudoma ponudimo hrano kljunastim obiskovalcem, da je ne bo prekril naletavajoč sneg? Za prvo silo sta prišli prav kar dve kartonski škatli. Za dno hiške sem uporabila pokrov manjše škatle, iz ostanka kartona sem naredila »stisnjene« stebre, streha pa je iz druge večje škatle. V garaži sem našla ostanek vodoodporne kopalniške zavese z mozaičnim vzorcem. Z njo sem preoblekla vse kartonske dele, da se ne bodo prehitro navlažili, jih spela s spenjačem in ... poglejte, tudi večji ptički imajo zasilno jedilnico s streho, ustvarjeno v manj kot 20 minutah.

Besedilo, izdelava in fotografije: Vlasta Cah Žerovnik


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media