Izbris osebnih podatkov

jan. '22

MOJI PODATKI SO MOJA STVAR

Zgodi se, da ima neki upravljavec (na primer državni organ, podjetje, katerega stranka smo, zdravstvena ustanova, javni zavod, društvo) določene podatke o nas ter jih uporablja za določen namen (jih objavlja, uporablja za komunikacijo in trženje, posreduje drugim osebam), vendar jih želimo zaradi osebnega razloga izbrisati. 

Ali imamo možnost, da dosežemo izbris osebnih podatkov? Splošna uredba (EU) o varstvu podatkov nam omogoča, da lahko od vsakega upravljavca zahtevamo izbris osebnih podatkov, in če upravljavec tega ne stori v enem mesecu, lahko o naši pritožbi odloči Informacijski pooblaščenec. Vendar izbris ne pride v poštev v vseh primerih.

V katerih primerih je to mogoče? Izbris je mogoče doseči, če upravljavec nima več pravne podlage za uporabo naših osebnih podatkov, kar pomeni, da jih ne sme več uporabljati, ker mu predpisi tega ne dopuščajo. Poglejmo si nekaj primerov.

Če je upravljavec naše podatke lahko uporabljal le zato, ker smo se s tem strinjali, teh podatkov ne bo smel več uporabljati, če privolitev prekličemo (na primer privolili smo le, da bomo neki organizaciji pošiljali svoje podatke za analize, zdaj pa tega ne želimo več).

Naši podatki se včasih že od začetka obdelujejo nezakonito. Na primer, če ugotovimo, da ima trgovina nezakonito vzpostavljen videonadzor (na primer kamera je postavljena tako, da snema notranjost sanitarnih prostorov), potem lahko zahtevamo izbris posnetkov, na katerih smo bili nezakonito posneti.

Če je za osebne podatke že potekel predpisani rok hrambe podatkov (na primer nekdanji delodajalec ima naš dokument, ki bi ga po pravilih morali že uničiti) ali če je potekel namen uporabe podatkov (na primer, ko smo kot izžrebani prevzeli nagrado, ni več razloga za nadaljnjo uporabo kontaktnih podatkov).

Včasih si želimo, da bi se informacije, ki smo jih v preteklosti nespametno delili po spletu, izbrisale. Podobno velja za informacije, ki so jih drugi objavili o nas, zaradi česar smo lahko prizadeti. Zato lahko tudi od spletnih iskalnikov zahtevamo izbris tistih osebnih podatkov, ki so nezakoniti, nepopolni, nepomembni, zastareli ali pretirani glede na osnovni namen obdelave. Tudi Google je v ta namen pripravil spletni obrazec za uveljavljanje te pravice.

 Prispevek je pripravil Informacijski pooblaščenec v okviru projekta iDecide, ki ga financira Evropska unija.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media