Manj vode, a dovolj svetlobe

Prosti čas | jan. '22

Gruzmanija Minor

Sneg, veter in hlad nas prevečkrat zadržijo v objemu toplega doma. Ljubitelji cvetja si zato radi osvežimo zalogo sobnih lončnic, da je čakanje na pomlad prijetnejše. Vendar je zimski čas tudi za sobne rastline kljub obdobju mirovanja stresen. Če bomo prisluhnili njihovim zahtevam, bodo to kmalu pokazale v vsej svoji lepoti.

Okenska polica ne ustreza vsem rastlinam. Skupina bromelijevk, kot so priljubljene Aechmea, Vriesea, Tilandsia, Guzmania (na fotografiji Guzmania minor), zaradi nenavadnih okrasnih cvetov dajejo videz zahtevne rastline. Vendar za uspešno vzgojo ne potrebujejo posebnih vrtnarskih veščin. Posebnost bromelijevk je, da cvetijo samo enkrat v življenju, nato jih gojimo kot zelenolistne rastline. Okoli matične rastline sčasoma zrastejo novi mladi poganjki. Če jih ločimo od matične rastline in presadimo v svež substrat, bodo ponovno naredile cvetove. Listi so lahko različnih oblik (ozki ali široko suličasti) in sestavljajo osrednjo rozeto ali skodelico. Rastlino zalivamo v lonček, nekaj vode pa zlijemo tudi v rozeto, da se cvet dalj časa obdrži. Bromelijevke imajo zelo široko rast. Če jih postavimo na okensko polico, se bodo listi dotikali stekla. V zimskem času je steklo ledeno in listi bodo v kratkem času zaradi mraza počrneli. Prav tako prvo pomladno sonce deluje nanje kot močna lupa, ki na rastlinah pusti poškodbe, ki se kažejo kot ožigi. Raje jim poiščimo svetlo mesto z dovolj prostora.

Praprot ima rada vlago.

Previdno pri zračenju bivalnih prostorov. V času epidemije, ko je še toliko bolj priporočljivo zračenje, se moramo zavedati, da so zunanje temperature, ki so pod lediščem, za rastline lahko usodne. Že več kot petminutno zračenje lahko povzroči poškodbe ali celo propad rastline. Priporočam, da jih takrat umaknete v drug prostor.

Dovolj zračne vlage. Ogrevanje hiš in stanovanj povzroča suh zrak v prostoru. Raznovrstne palme, dracene, praproti in druge rastline, ki prihajajo iz tropskih krajev, potrebujejo visoko zračno vlago. Da se jim ne bodo sušile konice listov, jih občasno škropimo z vodo sobne temperature. Če so rastline manjše, jih odnesemo v kopalnico in oprhamo. S prho na enostaven način odstranimo prah z listov.

Difenbahija Tropic Show

Manj zalivanja. V lonček potisnemo prst in preverimo vlažnost zemlje. Če je substrat v loncu suh, rastlino zalijemo s postano vodo ali vodo sobne temperature. Čez čas preverimo, ali je v lončku ostalo kaj odvečne vode, in jo takoj odlijemo. Na ta način preprečimo gnitje in propad koreninskega sistema.

Rastline z večbarvnimi listi, kot jih ima Dieffenbacia amoena 'Tropic Snow' (na fotografiji), imajo čudovite dvobarvne liste, ki v prostoru pričarajo barvit učinek. Če želimo, da bo rastlina obdržala tako izrazito barvo listov, ji moramo zagotoviti svetlo mesto brez neposredne sončne svetlobe. Umik v temo pomeni tudi manj izrazit barvni kontrast.

Veliko svetlobe. Večina sobnih rastlin ima rada mesto z dovolj svetlobe. To velja tudi za orhideje. Skupina orhidej vključuje več sto različnih rodov in na tisoče vrst. Phalaenopsis (falenopsis) je pri nas najbolj prodajana, saj je nezahtevna za vzgojo in zato primerna za začetnike. Uspevala bo pri temperaturi od 18 do 30 stopinj Celzija. Debelolistna rastlina ima visoka elegantna stebla, na katerih so nanizani cvetovi. Pomembno je, da ji najdemo svetlo mesto v stanovanju. To ni nujno okenska polica, saj bo tudi na nizki omarici nasproti okna dovolj svetlobe za uspešno rast.

Kakteje ne potrebujejo vode. Kaktusi ne potrebujejo veliko vzdrževanja. Njihovo idealno prezimovanje bi bilo na južni sončni okenski polici, kjer bodo prejeli največ svetlobe. Če je mogoče, jim zagotovimo svetlo mesto v neogrevanem prostoru. V zimskem času jih ne gnojimo in konkretno zmanjšamo zalivanje. Nekaterih kaktusov, kot sta Ferocactus in Echinocactus (na fotografiji), ne zalivamo od oktobra do marca. Prav tako ne zalivamo najpogostejših rodov Ehinopsis, Opuntie, Mammillarie. Če ne vemo, katero vrsto kaktusa imamo, lahko poenostavimo in ga enkrat mesečno zalijemo z eno žličko vode stran od kaktusovega vratu. Večina kaktusov potrebuje le toliko vode, da preživi. Med izjeme spadajo razni epifiti (najbolj znana sta božični in velikonočni kaktus), ki jim vsak mesec privoščimo nekoliko vode.

Najbolj prodajana orhideja je falenopsis.

Bolj ko se bodo približevali pomladni meseci, bolj se bo treba pripraviti na presaditev naših lepotic. Daljši dnevi prebudijo sokove v rastlinah in takrat je čas, da jih presadimo v nekaj centimetrov večje posode ter dodamo svež kakovosten zemeljski substrat, iz katerega bodo rastline črpale hranilne snovi za uspešno rast in novo cvetenje.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media