Poljski vrabec

Prosti čas | jan. '22

Le kdo ne pozna vrabcev, drobnih družabnih ptičkov, ki jih je povsod polno? Ponekod jih preganjajo, drugje se jih veselijo in hranijo, le redki pa jih med sabo ločijo. Dostikrat se družijo med seboj in se skupaj borijo za drobtinice po tleh na mestnih tržnicah in kmečkih dvoriščih blizu kokoši in povsod, kjer je kaj hrane.

Najpogostejši in nam najbolj poznan je domači vrabec (Passer domesticus), nekoliko manjši pa je poljski (Passer montanus), ki se razlikuje tudi po barvi. Najlažje ga prepoznamo po kostanjevo rjavi glavi, ki je videti kot kapica, in po beli lisi na licu. Gnezdo si le redko splete pod ostrešjem, kot si ga domači vrabci, njegov dom je bogata meja grmovja ob robu gozda, širne njive, posejane s pšenico in koruzo, ali neskončna travniška pokrajina s številnimi drevesi, kjer si poišče razpadajoče drevo z luknjami, ki so jih izdolble žolne. Tam je njegovo kraljestvo: drevesa, na katerih je vse leto dovolj žuželk, ličink in gosenic za njihov naraščaj, njive in travniki z neštetimi semeni, goste meje, v katerih tudi skrije gnezdo.

Ko pride zima, je hrane vedno manj, travnike prekrije sneg in le redko pokuka iz zemlje suha roža, ki mu ponudi borno hrano, grmovje pa je rešilna bilka. Ko listje odpade, se pokažejo rdeči plodovi šipka, ki se ob mrazu zmehčajo in pokažejo drobna rumena semena, črne kroglice navadne kaline, najpogostejšega grmovja v rečnih vrbinah, in rdeči plodovi na velikih grmih navadne trdoleske, ki oranžni pokukajo pod odprtimi cvetnimi listi. Nekatera semena so za človeka strupena, ptice pa jih brez škode pojedo in jih tako rešijo pred zimskim pomanjkanjem.

Narava je tista, ki vedno poskrbi, da ptice vseh vrst preživijo, ljudje pa bi morali poskrbeti le za to, da jih pustimo živeti, da jim ne uničujemo življenjskega okolja zaradi osebne koristi.

Besedilo in fotografija: Branko Brečko


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media