Šal ogreje telo in poživi oblačilo

Prosti čas | jan. '22

Že od nekdaj smo ljudje v mrzlih dneh nosili daljši kos tkanine ali pletenine, ovit okoli vratu za zaščito proti mrazu. V različnih pokrajinah so bili širši kosi (štole) lahko tudi trikotne oblike (plet), odvisno od tega, kako dolge in hude so bile zime.

Šal nas v zimskem času dobro greje in zaščiti pred mrazom, vetrom ... Če pa bo vašemu lanskoletnemu plašču dodal nekaj barve, ga osvežil in poudaril vaš obraz, ste dosegli največ. Z različnimi načini nošenja daljših in toplih šalov lahko precej spremenimo osnovno oblačilo.

1.        Enostaven način zavezovanja, s katerim pridobite dovolj tkanine okrog vratu. Na tak način lahko prikrijete tudi velik izrez na plašču. Šal prepognete na polovico, nato pa skozi zanko potegnete oba konca.

2.       Podoben način vezanja je tako imenovani puli ovratnik. Sami se odločite, kako tesno si ga zavežete ob vratu. Lepo je, če je šal na obeh koncih zaključen z resami ali kakšnim drugim okrasjem. Odsvetujem pa ga tistim, ki imajo kratek vrat in poln obraz.

 
3.        Če vam zgornji del plašča ni več všeč, ga prekrijte s šalom, ki ga na široko položite čez rame, nato pa najprej en del položite čez nasprotno ramo, in to ponovite še na drugi strani. Da bo šal stal tam, kjer mora, ne sme biti iz »drsečih« materialov, kot sta svila ali viskoza. Najboljša je tanjša volna ali njena mešanica, kjer je tkanina na otip malo »kosmata« in se lepo oprime.

4.        Šal, samo vržen čez rame, je najenostavnejša varianta nošenja. Res pa nam lahko hitro zdrsne z ramen. Za težje ali pletene šale je tak način zavezovanja skoraj edina možnost, zato pred nakupom preverite, kako ga še lahko uporabite.

 
5.        Če ste spretni v pletenju in kvačkanju, si šal izdelajte sami. S krožnimi debelejšimi pletilkami in prejo boste hitro izdelali trapezasto obliko pleta, ki ga boste poljubno nosili čez ramena ali samo okrog vratu. V hladnih dneh vam bo tudi v stanovanju grel hrbet in rame.

6.        Široki šali ali štole so navadno stkani iz fine volne v zanimivih barvnih vzorcih, a jih zaradi njihove velikosti težko ovijete okrog vratu. Zato pa jih s pomočjo okrasne broške spnite na rami ali prsih.


7.        Širši šal s pomočjo pasu ali sponke nadomesti letos tako moden brezrokavnik. Lahko je eleganten dodatek k izbrani obleki ali simpatičen karirast poudarek čez puli in k hlačam iz džinsa. Tak način nošenja šala s pasom si lahko privoščite tiste, ki imate vitek pas.

8.       Če ste bolj polne postave, raje pustite, da vam šal pada ob telesu, kot da ga gubate okrog vratu, na prsih ali v pasu.

Ker tovrstnih dodatkov ni nikoli preveč, vam svetujem, da jih ne zavržete, ker ste se jih naveličali, razen če seveda niso poškodovani. Vedno se najde priložnost, za katero jih lahko na kakršen koli način zavežemo, ovijemo, položimo … Glede na učinek, ki ga z njimi lahko ustvarimo, so neprecenljivi. Zloženih ni težko spraviti v torbico, kadar jih ne potrebujemo.

Besedilo in fotografije: Breda Tesner, inž. obl., svetovalka CMB


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media