Pepel je odlično naravno gnojilo

Prosti čas | jan. '22

Ali vas zanima, katere vrtnine imajo najraje lesni pepel in koliko ga uporabimo na posameznih gredicah? Pepel vsebuje koristna hranila in najlažje ga dodajamo tako, da ga potresemo po površini tal in vdelamo v tla, dodamo ga lahko tudi kompostu. 

Pepel je odlično naravno gnojilo, ki še posebno ustreza zelju, cvetači, brokoliju, ohrovtu, brstičnemu ohrovtu in drugim kapusnicam. Vsebuje največ kalija, ki ga te vrtnine potrebujejo. Najkoristnejši je za kapusnice in čebulnice. Uporabljamo ga še na gredicah s krompirjem, česnom in čebulo. To odlično domače gnojilo je primerno tudi za paradižnik, papriko, kumare, jajčevce in druge plodovke. Pri gnojenju s pepelom ne pretiravamo, saj vsebuje veliko kalija. Zadostuje, če v enem letu porabimo največ kilogram lesnega pepela na deset kvadratnih metrov. Če ga potresamo v prevelikih količinah, je ovirana dostopnost dušika, ki je pomemben za rast rastlin. Preden začnete gnojiti s pepelom, priporočamo, da ga stehtate.

Ob koncu zime ga v priporočenih količinah potresemo po površini tal. V tla ga najlažje vdelamo z ruskimi vilami, ki tla globoko rahljajo. Tako se povsem enakomerno razporedi v zgornjem sloju tal. Uporabne so tudi navadne vrtne vile. Najbolj enakomerno ga raztresemo po snegu ob koncu zime. V tem primeru gnojimo s kompostom v času setve in sajenja. Lesni pepel v tla vdelamo vsaj 14 dni ali tri tedne pred setvijo ali sajenjem rastlin. Nikoli ga ne dodajamo skupaj s kompostom, gnojem in drugimi organskimi gnojili. Ne dodajamo ga na gredice, ki jih gnojimo s kompostom, če smo ga med letom redno in v tankih plasteh dodajali kompostu.

Na gredice s čebulo, česnom in drugimi vrtninami, ki jih v tekočem letu ne gnojimo s hlevskim gnojem, kompostom ali kupljenimi organskimi gnojili, lahko dodamo kilogram lesnega pepela na deset kvadratnih metrov. Na gredico, ki jo med letom gnojimo s kompostom, ga dodamo 0,75 kilograma na deset kvadratnih metrov. V primeru jesenskega gnojenja z gnojem pa samo 0,5 kilograma. Največ pepela na negnojenih gredicah so vesele čebulnice, ker vsebuje veliko kalija, kalcija, zelo malo fosforja in skoraj nič dušika. V primernih količinah odlično dopolnjuje domači kompost, hlevski gnoj in kupljena organska gnojila. Vsa organska gnojila vsebujejo največ dušika, fosforja in premalo kalija. Druga pomembna hranila pa vsebuje lesni pepel.

Nekaj pepela si prihranimo za poletne dni in ga dodajmo kompostu. V času košnje trave nastaja veliko organskih ostankov. Travo je najbolje pred dodajanjem na kompostni kup posušiti. Če dodajamo svežo travo, je treba med travo dodati tanko plast lesnega pepela. Tako na naraven način preprečimo gnitje. To naredimo na vsakih 15 centimetrov, da ga ne dodamo preveč. S tanko plastjo pepela lahko potresemo tudi kuhinjske odpadke. V primeru rednega dodajanja na kompostni kup ni potrebno dodatno gnojenje s pepelom na vrtu.

Lunin setveni koledar

Na slovenskem luninem koledarju so podana navodila za setev listnatih rastlin, sadja in zelenjave s plodovi, podzemnih pridelkov in rastlin s cvetovi. Po luninem koledarju delamo tako, da je del rastline, ki ga uživamo, v skladu z znakom na setvenem koledarju. Pri cvetači, brokoliju, artičoki je užiten cvet, zato jih sadimo, sejemo na dan za cvet. Tudi z lanom, sončnicami in drugimi zelišči, ki imajo užiten cvet, delamo na dan za cvet. Paradižnik, paprika, grah, fižol, sadno drevje, jagodičje imajo užiten plod, zato delamo na dan za plod. Pri solati, zelju, radiču, ohrovtu na dan za list, pri krompirju, korenju, kolerabi, črni redkvi in drugih korenovkah na dan za podzemne pridelke. Ko je lunin ali sončni mrk, na vrtu ne delamo ničesar.

Davor Špehar, Zeleni svet 


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media