SVET IN MI

julij '22

Nove veščine za preživetje

Poletje in vročina sta pred nami, spet nas bodo mediji opominjali, naj starejši ostajamo doma in ne hodimo med 11. in 17. uro ven, če pa že, naj se oborožimo s stekleničko vode. Požirek tu, požirek tam, pa uideš dehidriranosti, ki v najboljšem primeru prinaša glavobol in vrtoglavico.

Razmislek o tem, kaj moraš vzeti s seboj na sprehod, spada med veščine, ki starejšo osebo ohranjajo krepko tako telesno kot duševno. V znanju je moč. V obvladanju novih veščin pa je skrita pot do zdravega spanca in zadovoljstva z življenjem ter samim seboj.

Prva med novimi veščinami, ki jih je treba obvladati, je nenehno pridobivanje znanja in iskanje poti, kako ubežati negativnemu vzdušju, ki ga povzročajo vsakodnevne medijske novice. Te že dolgo pritegujejo pozornost z vzbujanjem nelagodja, strahu, panike in črnogledosti. Prej so v ta namen uporabili korono, ki je »nastopala« kot glavna medijska novica. Dve leti vsak dan. Ni čudno, da je potreba po antidepresivih velika kot še nikoli prej. Korona se je skoraj že umaknila, ko je Putin zagnal vojaški stroj nad Ukrajino. Ukrajinski vojni nisi mogel ubežati, tudi če si si želel.

In kaj lahko stori upokojenec, če ves dan žveči vest o novih milijonih ubežnikov, vesti o novem masakru nedolžnih prebivalcev ukrajinskih mest?

Nič boljši človek nisi, če premlevaš take novice dan in noč. Pomagati ne moreš prizadetim, lahko pa sebi pomagaš tako, da novico sprejmeš in jo pošlješ nekam v ozadje.

Globalne drame so z ukrajinsko vojno pridobile osebno težo zaradi groženj, ki bi nas vse prizadele in nas tudi že prizadevajo s podražitvijo energentov. Podražitve in še vremenske ujme, ki pobirajo pridelek. Kaj bomo jedli in kako bomo to plačali?

Težko je ubežati paniki pred podražitvami in strahu pred lahkoto, ki jo mnogi starejši še dobro pomnijo iz časov povojne racionalizacije.

Kako ubežati?

Z delom, ki daje rezultate. Delo se nikoli ne konča na vrtu in doma, pa tudi v prostovoljstvu ne. Za razmislek pa ostaja obisk travnika, gozda, muzeja … Novice? Te zaprite v nedostopen del možganov, da vas ne okužijo.

In mislite s svojo glavo.

Povzeto po: https://seniorplanet.org/

Prvi turški astronavt

Pred tremi leti je dotlej najmočnejši vihar pometal po Turčiji, in to sredi poletja, ko je pritiskala vročina in so ljudje nič hudega sluteč posedali v senci velikih sončnikov nad kavarnicami in restavracijami.

Veter je prihrumel, pred sabo dvigal prah in z največjo močjo udaril po strehah in sončnikih. Ljudi je pometalo s stolov, nekdo pa se je močno oprijel jeklenega droga senčnika. Veter se ni dal, dvignil je sončnik s Turkom vred in ga odnesel. Ne prav daleč, a ravno dovolj, da je priseben prijatelj takrat še neznanega Turka posnel njegov polet s sončnikom in ga hitro postavil na ogled na socialnih omrežjih skupaj s komentarjem, da je »vedno imel namen postati astronavt in prvi Turek, ki bo poletel v vesolje«.

Mediji so hitro ugotovili, za koga gre, in tako je Turek dobil ime in vse, kar k imenu spada. »Leteči Sadik Kocadalli« iz osmanske province je v šali in na spletu dobil vzdevek prvi turški astronavt.

Sadik, zdaj že svetovno znan, je ostal ponosen na vzdevek, ki ga nikoli ni opustil.

Še več, 23. junija bo potekel rok, ko se lahko kateri koli Turek prijavi na razpisano prosto mesto prvega turškega astronavta. Mediji so dobili krila in takoj so bili časniki in revije polni zgodbic o Sadiku in njegovih.

Sadik se je seveda prijavil, kajti predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan je objavil, da vlada išče in bo tudi izbrala človeka, ki ga bo poslala na mednarodno vesoljsko postajo na raziskovalno misijo.

Sadik je zelenjadar, ampak tudi čevapčiči so mu domači, zato se je prijavil z inovativno zamislijo, da bo lahko na vesoljski postaji tudi postregel s svojo mesno specialiteto.

Za medije je izjavil: »Jaz sem že itak znan kot prvi turški astronavt, zdaj pa bi rad zares poletel v vesolje, in za turškega predsednika bi bilo dobro, če bi izbral mene!«

Res je sicer, da Sadik ne ustreza vsem zahtevam in kriterijem razpisa, vendar je povedal, da bo vse, kar ne ustreza, dopolnil in popravil in naredil tako, da bo ustrezno. Prijatelji ga seveda močno podpirajo.

Povzeto po: https://middleeastmonitor.com

Lada Zei


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media