KULTURA KRATKE

Prosti čas | julij '22

Utrinki iz kulturne ponudbe nekaterih poletnih festivalov


34. mednarodni festival Imago Sloveniae – Podoba Slovenije

V Ustanovi Imago Sloveniae – Podoba Slovenije že 34. leto zapored kot nevladna in neprofitna organizacija pripravljajo brezplačno dostopne kulturne dogodke na visoki ravni po Sloveniji in na gostovanjih v tujini. To jim uspeva s trdim delom, ker donatorje in sponzorje pridobivajo sami, dobro sodelujejo s tujimi ambasadami in kulturnimi inštituti pri nas. Tudi letos bodo obiskovalcem ponudili raznolik glasbeni izbor od klasike in predstavitve mladih talentov do jazza in etno glasbe. Zvrstilo se bo več kot 80 koncertov vrhunskih slovenskih in tujih glasbenikov iz 14 držav. Koncerti bodo tako potekali na 34 prizoriščih v različnih krajih po Sloveniji in v petih evropskih državah. Partnerji v projektu Imago Sloveniae so številna slovenska mesta od Bleda do Vipave ter tuja: Gorica, Monošter, Pliberk in Trst. Ker se koncerti podvajajo v različnih krajih, je težko našteti natančne datume. Pa vendar: konec julija bo nastopal naš mednarodno najuspešnejši kitarist Mak Grgić s priljubljenimi Bachovimi deli, avgusta pa avstrijski pianistični zvezdnik Paul Gulda. S koncertnim programom se bodo poklonili 330. obletnici rojstva skladatelja Giuseppeja Tartinija in 100. obletnici rojstev skladateljev Uroša Kreka ter Vladimirja Lovca, ki jih zaznamujemo letos. Poletno sezono bo tradicionalno zaokrožil festival Noči v stari Ljubljani – tridnevno izobilje koncertov izbranih najboljših etno in jazz zasedb z vsega sveta (25. avgusta do 27. avgusta). Festival bodo zaključili 9. septembra na koprskem potniškem terminalu s ponovitvijo otvoritvenega koncerta z orkestrom RTV Slovenija in zaigrali tudi Lovčevo Koprsko simfonijo.
Fotka: Doc 1

Primorski poletni festival

Pester progam s 56 prireditvami bo do 27. julija potekal od Pirana do Ankarana, od Pulja do Sežane in Trsta. Poudarek je na komedijah slovenskih avtorjev, poleg tega bo še deset mednarodnih gledaliških gostovanj, poskrbljeno bo za slovenske podnapise. Predstave prihajajo iz Hrvaške, Bosne, Srbije, Italije in Madžarske in ob njih boste spoznavali drugačne poglede, tradicije in temperamente. Med glasbenimi večeri izpostavljajo Orchestra Radiomondo s svetovno glasbo. Že 29. festival po vrsti pa bo zaključil gledališki projekt Accademie della Follia Mi poznamo imena, v katerem gre za simbolično potovanje s Pierom Paolom Pasolinijem, saj letos svet zaznamuje stoto obletnico njegovega rojstva.
 

Kulturne prireditve na Ptuju

Med ponudbo izstopata Art Stays – Festival sodobne umetnosti, ki bo od 7. julija do 18. septembra v galerijah in razstaviščih na Ptuju, ter Mednarodni glasbeni festival Arsana; 5. in 6. avgusta pripravljajo v starem mestnem jedru Ptujsko noč. Popularne Rimske igre bodo od 18. do 21. avgusta v starem mestnem jedru in Rimskem kampu. Dnevi poezije in vina – mednarodni pesniški festival pa bo od 23. do 27. avgusta prav tako v starem mestnem jedru.

Poudarki Poletja v Celju

Serije koncertov v Vodnem stolpu, koncerti klasične glasbe v Knežjem dvoru; na Viteškem taboru se lahko pomerite z vitezom v lokostrelstvu ali mečevanju, poklepetate z grajsko damo ali prisluhnete šalam grajskih glumačev. Ves julij in avgust bo tudi mestna plaža prizorišče dogodkov, predvsem tistih za otroke in družine.

Utrinki iz poletne kulturne ponudbe v Izoli

V parku Pietro Coppo se bodo vse poletje od srede do nedelje vrstili koncerti kantavtorjev in glasbenih skupin ter standup večeri. Tradicionalni četrtkovi večeri Pri špini bodo potekali na Ljubljanski ulici vsak četrtek do septembra.

Na Manziolijevem trgu bodo butični koncerti ter glasbeni večeri Isola in Musica v soorganizaciji z Italijansko samoupravno narodno skupnostjo Izola. Letni kino Arrigoni bo prizorišče večjih koncertov, med njimi Vlada Kreslina in Malih bogov, Pihalnega orkestra Izola z ansamblom Saše Avsenika, Raiven ter hrvaškega glasbenika Gibonnija. Na ogled bo več gledaliških predstav ter gostovanje operne akademije maestra Georga Pehlivaniana z opero Carmen. Vrhunec sezone bo tradicionalni Ribiški praznik, ki se na izolske ulice vrača 19. in 20. avgusta z osrednjima prizoriščema na Velikem trgu in Lonki.

Utrinki z 38. festivala Velenje

Med številčnejšimi umetniškimi zasedbami bodo v Starem Velenju julija gostili Ghent University Wind Orchestra, na velenjskem gradu bo avgusta pevka in skladateljica Tjaša Fabjančič z glasbenimi gosti predstavila mednarodno avtorsko obarvan projekt MINIATUREn. Tradicionalno ga bodo sklenili s citrarskim festivalom Prešmentane citre.

Poletje na Stari Savi na Jesenicah

Do konca avgusta bo zaznamovano s kulturo, koncerti in kulinariko. Program so oblikovali tako, da dobiva v njem priložnost za nastop najširši krog tamkajšnjih ustvarjalcev, med njimi Alja Wolte – Sula in Samuel Blues. Povabili so tudi nekaj tujih gostov. Med njimi Sanjo Ristovsko, ki bo nastopila na koncertu Zvoki Makedonije z Balkanike bendom & Valerije.  

RAZSTAVI

Blazina, bla, bla, bla, blato

Je naslov razstave akademskega kiparja Metoda Frlica, ki je do zdaj najbolj obsežna predstavitev njegovih del. Spada med vidnejše slovenske kiparje, ki se posvečajo skulpturi kot odprti formi, uporablja različne materiale ter kiparske tehnike. Njegove skulpture v kamnu, kovini in različnih umetnih masah so polne sporočil, včasih hudomušne, drugič tragične, celo ironične. Z njimi se odziva na sedanji čas in tragične dogodke, ki nas pestijo. S svojim obsežnim opusom je okrepil in ustvarjalno obogatil sodobno kiparsko podobo oziroma sodobno kiparstvo izpostavil kot pomembni likovni medij v našem prostoru. Na ogled v Mestni galeriji Ljubljana do 28. avgusta.

Ilustracije Hane Stupice

V Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu je na ogled razstava ilustracij Hane Stupice, ene najmlajših dobitnic nagrade Hinka Smrekarja, najvišjega slovenskega priznanja na področju ilustracije. Njene podobe živali, kot so zajec in lisica v razkošni svili, miška in merjasec v toplih izvezenih zimskih oblačilih in druge, ki jih mojstrsko upodablja v svojih ilustracijah, so namenjene otrokom, objavljene v številnih slikanicah, iz katerih se na prijeten način naučijo tudi, kaj je lepo, si lahko ogledate do 7. septembra.

Kinodvor letos spet pod zvezdnim nebom

Od 14. julija do 8. avgusta na Ljubljanskem gradu gostuje Kinodvor z izborom najbolj odmevnih filmov in predpremierami. Od 22. do 25. avgusta pa bodo štiri brezplačne projekcije filmskih klasik na Kongresnem trgu v Ljubljani, med njimi bo tudi film Kabaret, ki ga je pred petdesetimi leti režiral Bob Fosse, z imenitno Lizo Minelli v naslovni vlogi.

Pot pisateljic – prva s sedežem v Sloveniji in certifikatom Sveta Evrope

Da bi bolje spoznali življenje in ustvarjalnost pesnic in pisateljic na prelomu iz 19. v 20. stoletje, o njih izvedeli več in jih spoznavali tudi zunaj znanstvenih in strokovnih okvirov, so na pobudo Mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur in pred dvema letoma ustanovljenega združenja Pot pisateljic začeli izvajati prve programske aktivnosti.

Doslej je literarna veda že opravila veliko raziskav o njihovem življenju in delu, a opaznejših pomnikov, recimo kipov, muzejev, spominskih sob in drugih obeležij, pri nas skoraj ni. Zato se želijo povezati s kraji, kjer so živele, z občinami in župani, turističnimi organizacijami, jim ponuditi programske zasnove, oni pa bi poskrbeli za obeležja tam, kjer so živele in ustvarjale. Tako bo nastala kulturno-turistična Pot pisateljic, zanimiva za domače in tuje turiste in jim ponudila nova odkritja ter dogodke. To zanimivo idejo je po mnogih preverbah podprl Evropski inštitut za kulturne poti pri Svetu Evrope, ki sicer že denarno podpira 48 kulturnih poti. Med njimi je po novem tudi Pot pisateljic, ki je dobila njihov certifikat, s tem tudi denarno podporo, kar jim bo omogočilo lažje delo in vzpostavljanje novih stikov doma in v tujini, ki so potrebni, da bo pot zaživela. Zanimanje zanjo je veliko ne le med slovanskimi narodi, ampak tudi na Norveškem, v Avstriji in Italiji, na Portugalskem in drugje. »Pisateljice na prelomu stoletja so bile pionirke pri odkrivanju novih poti, velikokrat tudi medkulturne posrednice, same so si morale izkrčiti literarno krajino in več kot jih je bilo, več je bilo poti,« je poudarila prof. dr. Katja Murko Poniž, predsednica znanstvenega sveta združenja Pot pisateljic in strokovnjakinja za ženske študije ter profesorica na Univerzi v Novi Gorici. Uradna podelitev certifikata bo na 11. posvetovalnem forumu pri Svetu Evrope, ki bo oktobra potekal na Kreti.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media