O težavah upokojenih obrtnikov in malih podjetnikov

Dobro je vedeti | julij '22

ZDUSOVE STRANI

Na konferenci je sodeloval tudi Janez Sušnik, predsednik Zdus

Konec maja je na gradu Kromberk pri Novi Gorici potekala druga čezmejna konferenca zvez upokojenih obrtnikov in malih podjetnikov. Pripravili sta jo obrtniško-podjetniški upokojenski organizaciji Anap iz italijanske Gorice in Dupos, ki deluje na območju širše Goriške v Sloveniji. Konference so se udeležili predstavniki obeh organizacij in tudi predstavniki lokalnih skupnosti.

Ideja o konferenci se je porodila pred približno štirimi leti z namenom opozoriti pristojne državne organe na pereče socialne probleme in tudi širšo javnost na zavedanje družbene koristnosti delovanja obrtnikov ali podjetnikov v času njihove poslovne aktivnosti, kar bi nedvomno izboljšalo položaj vseh upokojencev. Upokojeni obrtniki in podjetniki so se strinjali, da se srečujejo s podobnimi težavami v obeh državah. Najbrž je enako na ravni celotne EU, vendar s kolegi iz drugih držav nimajo tesnejših stikov.

Na tokratnem srečanju so se pogovarjali zlasti o tem, kako zagotoviti dostojno življenje vsem upokojenim obrtnikom in malim podjetnikom in kako tistim socialno najbolj ogroženim zagotoviti vsaj minimalno dolgoročno pomoč. Konferenca je razprla široko paleto težav. Od dostopnosti do osebnih podatkov v primeru smrti posameznega podjetnika, skrbi za socialni položaj upokojenega obrtnika ali podjetnika do njegove smrti do ciljev, ki morajo biti jasni, namreč da ima vsak upokojenec pravico preživeti zadnje obdobje svojega življenja kot spoštovana oseba v okviru institucionalnega zavoda, če nima pogojev za bivanje med svojci. Opozorili so tudi na pomen dostojnega slovesa, zlasti na pomen javnega priznanja obrtnikov in malih podjetnikov ob njihovi smrti.

Kot je povedala Teresa Bortolin, predsednica Anapa, so v času epidemije koronavirusa razvili nekaj pobud, med njimi še posebej t. i. Pronto, ti ascolto (Halo, poslušam te) za psihološko pomoč, namenjeno starejšim, izdelali so tudi vrsto kratkih videosporočil, da starejše opozorijo na številne spletne goljufije in povečajo njihovo varnost pri usvajanju novih tehnologij. Janez Sušnik, predsednik Zdusa, je dejal, da se je v tem času zelo izkazal program Starejši za starejše. »Poudaril je, da je glavna naloga krovne organizacije skrb za gmotni položaj upokojencev, zdravstvo in socialo, država pa je tista, ki mora in zmore poskrbeti za vsakega upokojenca. »V našem interesu je, da se krepi gospodarstvo, saj brez močnega gospodarstva ni priliva v pokojninsko blagajno.« Kot je povedala Jožica Puhar, podpredsednica Zdusa, se tudi pri nas spopadamo s togostjo zakona o varstvu osebnih podatkov, ampak interpretacije zakona so odvisne od uradnikov. Poudarila pa je, da v Zdusu veliko vlagajo v medgeneracijsko sodelovanje. 

Jože Eleršič, predsednik Duposa, je poudaril nekaj konkretnih težav, s katerimi se srečujejo upokojeni obrtniki in podjetniki. »Večina upokojencev se zmore soočati s socialnimi problemi ob pomoči sindikatov in različnih strokovnih služb, medtem ko upokojeni obrtniki in mali podjetniki take podpore nimamo in niti ne obstaja znotraj stanovskih povezav.« Vsak se mora sam znajti, kot se je znašel v času aktivnega poslovanja. Posebej so pozabljeni mali obrtniki, ki so poslovno delovali praviloma sami, »čeprav je vsak izmed njih državo razbremenil skrbi za eno delovno mesto in ji vseskozi plačeval odmerjene davke. V primeru njegove smrti za to izve praviloma ozek krog ljudi. Vsa njegova zgodovina je pozabljena, saj nimamo sistema za beleženje in arhiviranje za objavo pri pripravi dostojnega zadnjega slovesa, društvo pa nima pooblastil, da bi zbiralo osebne podatke,« je še poudaril Eleršič.

Besedilo in foto: Črt Kanoni

Zlorabe nemočnih so najbolj sprevržena dejanja

Nasilje nad starejšimi in nemočnimi je najbolj sprevrženo dejanje, ki ga lahko povzroči človek. Najbolj pa žalosti spoznanje, da do teh pojavov prihaja tudi v družinah, ki naj bi vendarle predstavljale neke vrste medgeneracijsko povezanost, so ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi vnovič poudarili v Zvezi društev upokojencev Slovenije.

Kakršno koli nasilje, ki vsebuje elemente fizične, psihične, čustvene, finančne in materialne zlorabe, zapuščenosti, zanemarjanja in resno izgubo dostojanstva in spoštovanja, mora sodobna družba najostreje obsoditi. Zloraba starejših je tudi pomemben javnozdravstveni problem. Podatki o obsegu problematike v ustanovah, kot so bolnišnice, domovi za starejše in druge ustanove za dolgotrajno oskrbo, so redko dostopni, kar pa ne pomeni, da do nasilja tam ne prihaja.

Zloraba starejših kaže na resne telesne, duševne, finančne in družbene posledice, vključno s telesnimi poškodbami, prezgodnjo umrljivostjo, depresijo, kognitivnim upadom, finančno odvisnostjo in nastanitvijo v domovih za starejše. Najmanj ena od šestih oseb, stara 60 let in več, je v zadnjem letu doživela neke vrste obliko zlorabe v skupnosti, med epidemijo covida-19 pa je zloraba postala še izrazitejša.

Ker delež starejših po svetu narašča, je primerov zlorabe starejših vedno več. Po predvidevanjih naj bi število žrtev nasilja do leta 2050 naraslo na 320 milijonov, saj se bo do tega leta delež starejših nad 60 let na svetovni ravni povečal za dve milijardi ljudi.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije nenehno opozarjajo in pozivajo k strpnosti in spoštovanju pravic za vse generacije z zavedanjem, da lahko zloraba starejših povzroči resne telesne poškodbe in dolgotrajne psihične posledice.

Predlog za izredno uskladitev pokojnin

Komisija za pokojninske in invalidske zadeve pri Zdusu je na izredni seji sprejela sklep za izredno uskladitev pokojnin zaradi nevzdržnega vala podražitev osnovnih življenjskih potrebščin. Predlog sta predstavnici Zdusa posredovali članom Sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) na junijski seji.

Po junijski oceni Banke Slovenije pričakujejo letos povprečno letno inflacijo v višini devetih odstotkov. Glede na to oceno ter razpoložljive podatke o rasti cen, rasti plač in stopnji inflacije v letu 2022 so v Zdusu prepričani, da so podani pogoji za izredno uskladitev pokojnin po 8. točki 430. člena zakona ZPIZ-2. Ocenjujejo, da bi se morale pokojnine nemudoma izredno uskladiti za približno tri odstotke.

N. I.

 Dve razstavi v Zdusovih prostorih

V prostorih Zdusa na Kebetovi ulici v Ljubljani sta na ogled dve razstavi članov društev upokojencev. Obiskovalci si lahko gledajo 18 fotografij ljubiteljskih fotografov in fotografinj natečaja Pomladno prebujanje. V vitrinah pa so na ogled voščilnice, ki so jih članice in člani društev poslali na natečaj z naslovom Voščimo si! Izdelali so jih v različnih tehnikah in iz različnih naravnih in umetnih materialov: vrvic, niti, žice, biserčkov, barv, slame, oblancev, papirja in drugih materialov. Razstavi si lahko ogledate do 31. avgusta.

(Fotografija: FB Zdus)


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media